10 Νοεμβρίου 2014

Συμμετέχουμε στην Κινητοποίηση για Διαγραφή Προστίμων στον ΟΑΣΘ, με απόφαση της Γενικής μας Συνέλευσης


Μετά από 4 χρόνια εφαρμογής των ευρωπαϊκής έμπνευσης πολιτικών των μνημονίων, η πόλη μας έχει κατακτήσει πια “με το σπαθί της” τον τίτλο “Θεσσαλονίκη: ευρωπαϊκή πρωτεύουσα της ανεργίας”. Η επίσημη ανεργία έχει πλησιάσει το 40% και στις γυναίκες και στους νέους έχει ξεπεράσει το 65% - για πρώτη φορά μετά από χρόνια αυτοί που δουλεύουν είναι λιγότεροι από αυτούς που δεν έχουν δουλειά, κάνοντας την επιβίωση μια καθημερινή μάχη.

Σε αυτό το κοινωνικό τοπίο έρχεται να προστεθεί η επιχείρηση “εξυγίανσης” του ΟΑΣΘ. Από τη Τετάρτη 1 Οκτώβρη η τιμή του εισιτηρίου των λεωφορείων αυξήθηκε στο 1 ευρώ, αύξηση 25%! Την ίδια περίοδο (2009 - 2014) που η κοινωνική πλειοψηφία βλέπει το εισόδημά της να συρρικνώνεται, ο ΟΑΣΘ έχει προχωρήσει σε διπλασιασμό του εισιτηρίου (από 0,5 το 2009 σε 1 ευρώ το 2014)! Οι αυξήσεις αυτές μάλιστα δε θα έχουν κανένα θετικό αντίκτυπο στη ποιότητα των μετακινήσεων – αντιθέτως, τα δρομολόγια προβλέπεται να μειωθούν ενώ τα δρομολόγια μετά τις 12 μμ έχουν ήδη σταματήσει, με αποτέλεσμα μια πόλη με περισσότερο από ένα εκατομμύριο κατοίκους να μένει το βράδυ χωρίς συγκοινωνία!

Συγκυβέρνηση και ΟΑΣΘ κάνουν ακόμα πιο δυσβάσταχτη την καθημερινότητα εργαζομένων, ανέργων, μαθητών, φοιτητών και όλου του λαού της πόλης που δεν έχει καμιά άλλη επιλογή μετακίνησης καθώς ο ΟΑΣΘ είναι ιδιωτικό μονοπώλιο επιδοτούμενο από το κράτος. Από το 1957 μια φούχτα λεωφορειούχων μέχρι σήμερα κερδίζουν ανενόχλητοι με κατοχυρωμένα και εγγυημένα κέρδη εκμεταλλευόμενοι ένα κοινωνικό αγαθό που θα έπρεπε να είναι δημόσιο και δωρεάν. Σήμερα για ακόμη μια φορά, προκειμένου να μειώσουν το κόστος των μετακινήσεων για τον κρατικό προϋπολογισμό, οι κυβερνώντες αφήνουν άθικτα τα κέρδη των μετόχων και φορτώνουν το κόστος μέσω των αυξήσεων στους επιβάτες – που στη πλειοψηφία τους ανήκουν στα φτωχότερα λαϊκά στρώματα που δεν διαθέτουν άλλο μέσο μεταφοράς!


Ως Συντονισμός συλλογικοτήτων ενάντια στις αυξήσεις του ΟΑΣΘ πιστεύουμε ότι:

· Η υπηρεσία που παρέχουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι κοινωνικό αγαθό, όπως η υγεία, η παιδεία, η κατοικία, το ρεύμα, το νερό. Το να μπορείς να πας στη δουλειά σου, στη σχολή σου, στους φίλους και τους συγγενείς σου, αλλά και όταν χρειάζεται στο νοσοκομείο ή απλά μια βόλτα είναι βασική καθημερινή ανάγκη.
· Η πρόσβαση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι δικαίωμα για ανέργους και εργαζόμενους και όχι προνόμιο όσων έχουν να πληρώσουν.
· Οι μεταφορές πρέπει να είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό στην υπηρεσία όλων και όχι μηχανισμός για να βγάζουν κέρδη ιδιώτες.


Απέναντι σε αυτή την εξέλιξη απαντάμε ενιαία και συντονισμένα. Οι νέες αυξήσεις των εισιτηρίων είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι – πολίτες, πολιτικοί και συνδικαλιστικοί φορείς και συλλογικότητες προχωράμε από κοινού σε αγώνα για:


-Απόσυρση των αυξήσεων των εισιτηρίων του ΟΑΣΘ!
-Δωρεάν μετακινήσεις ανέργων, μαθητών, φοιτητών, ευπαθών κοινωνικών ομάδων!
-Έναν Δημόσιο, φτηνό και ποιοτικό φορέα μαζικών μεταφορών!


-Συμμετέχουμε στη κινητοποίηση του δικτύου Ανέργων & Επισφαλών Εργαζομένων Θεσσαλονίκης για διαγραφή προστίμων, Δευτέρα 10/11, 12μμ στα γραφεία του ΟΑΣΘ (Μπότσαρη & Παπαναστασίου)

-Διοργανώνουμε Εκδήλωση για το ζήτημα του ΟΑΣΘ, τη Τετάρτη 19/11, 6κ30μμ στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης

-Καλούμε σε μεγάλο συλλαλητήριο ενάντια στις αυξήσεις, το Σάββατο 22/11, 12μμ στο άγαλμα βενιζέλου


Συντονισμός πολιτών & συλλογικοτήτων ενάντια στις αυξήσεις του ΟΑΣΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου