16 Οκτωβρίου 2014

Δελτίο Τύπου Συλλόγου Σπουδαστών Αρχιτεκτονικής


[μια συνοπτική ενημέρωση για τα όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στην αρχιτεκτονική ΑΠΘ]

Τον Σεπτέμβρη, ως φοιτητές του τμήματος Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα. Ένα πρόγραμμα σπουδών ψηφισμένο το καλοκαίρι εν αγνοία μας και διαμορφωμένο από μια μικρή μερίδα διδασκόντων μέσα από κλειστές διαδικασίες.
Το νέο αυτό πρόγραμμα σπουδών έρχεται να επαναπροσδιορίσει το αρχιτεκτονικό αντικείμενο, παραγκωνίζοντας βασικές πτυχές της αρχιτεκτονικής παιδείας και μάλιστα τομείς που άπτονται άμεσα των κοινωνικών και επαγγελματικών αναγκών. Αυτή η υποβάθμιση της γνώσης που θεσμοθετεί το νέο πρόγραμμα σπουδών αντικατοπτρίζει και την αυριανή μας θέση στην αγορά εργασίας, καθώς έρχεται να πλήξει τα επαγγελματικά και εργασιακά μας δικαιώματα. Δε μπορεί κανείς να εθελοτυφλεί μπροστά στις αλλαγές που προωθούνται μέσω του ΤΕΕ(Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος) πάνω στα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών(επί πληρωμή πιστοποίηση, πεντάμηνα, voucher, μπλοκάκι, ατομικός φάκελος προσόντων κλπ).
Με δεδομένα όλα αυτά, επιδιώξαμε διαδικασίες διαλόγου, τόσο με την επιτροπή διαμόρφωσης του προγράμματος όσο και με το σύνολο του διδακτικού προσωπικού, που μέχρι τώρα απορρίφθηκαν. Αυτό που ζητάμε είναι μια ανοιχτή διαδικασία συνδιαμόρφωσης του προγράμματος σπουδών για την προάσπιση των δικαιωμάτων όλων μας. Άλλωστε, τη στιγμή που προγράμματα σπουδών και επαγγελματικά δικαιώματα επαναπροσδιορίζονται συνολικά, το ζήτημα αυτό σταματά να είναι μεμονωμένη περίπτωση και ανάγεται σε ζήτημα που αφορά όλη τη κοινωνία.

Σύλλογος Σπουδαστών Αρχιτεκτονικής(ΣΣΑ)

16_10_2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου