11 Οκτωβρίου 2014

Ενημέρωση από τη Συντονιστική Επιτροπή σχετικά με τη συζήτηση για το Πρόγραμμα Σπουδών

Μεθαύριο Κυριακή 12_10 στις 12:00 στην 301 έχει οριστεί συντονιστική επιτροπή του Συλλόγου Σπουδαστών Αρχιτεκτονικής ώστε μέσα από συζήτηση να διατυπωθούν προτάσεις σχετικά με το νέο Πρόγραμμα Σπουδών που θα υποστηρίξουμε στο τμήμα των καθηγητών την ερχόμενη Τρίτη.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ:
1_επαναφορά των αρχών του προηγούμενου προγράμματος σπουδών
2_ισοβαρής κατανομή όλων των αντικειμένων στο πρόγραμμα σπουδών
3_καμμία συρρίκνωση των θεωρητικών μαθημάτων
4_ανθρώπινοι όροι σπουδών
5_δήλωση 9 μαθημάτων
6_ανοιχτές αίθουσες για όλους με αποθηκευτικό χώρο
7_όχι στις επικαλύψεις
8_δωρεάν νησίδα
9_ελευθερία επιλογής

τι είναι συντονιστική επιτροπή_
προέκυψε μετά από απόφαση της γεν. συνέλευσης και είναι ανοιχτή διαδικασία στην οποία μπορούν να συμμετέχουν ΟΛΟΙ οι φοιτητές αρχιτεκτονικής. Ο ρόλος της είναι να εξειδικεύει την ΑΠΟΦΑΣΗ της γεν. συνέλευσης τόσο σε επίπεδο ΔΡΑΣΕΩΝ όσο και σε επίπεδο ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ.

περίληψη των έως τώρα πεπραγμένων_
χτες Πέμπτη 9_10 πραγματοποιήθηκε συντονιστική επιτροπή μέσα από την απόφαση της γεν. συνέλευσης στην οποία, έπειτα από συζήτηση, ξεκαθαρίστηκε η διαφωνία του συλλόγου ως προς τις ΑΡΧΕΣ, τη ΔΟΜΗ και το ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ του νέου προγράμματος σπουδών. Μέσα από τη συντονιστική πάρθηκε η απόφαση για την πραγματοποίηση συζήτησης [σήμερα Παρασκευή 10_10] σχετικά με το νέο πρόγραμμα σπουδών η οποία και ήταν μαζική. Μετά από τη συζήτηση αυτή ορίστηκε η συντονιστική επιτροπή την Κυριακή 12_10 σι 12:00 στην 301, ώστε να εμβαθύνουμε περαιτέρω στις αποφάσεις του συλλόγου σχετικά με το π.σ. και να οριστικοποιήσουμε, μέσα από τις προτάσεις όλων μας, τις απαιτήσεις μας απέναντι στο τμήμα.

Σχετικά με τις Αρχές του παλιού και του καινούριου προγραμματός σπούδων_
Αρχές παλιού Π.Σ._
"Η Ενότητα των Αρχιτεκτονικών Σπουδών, εννοούμενη ως σύνθεση της αρχιτεκτονικής παιδείας ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΛΙΜΑΚΕΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΦΑΣΜΑ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ-ΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ, είναι η αρχή που ορίζει την έκταση των σπουδών στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ.
Σύμφωνα με την αρχή αυτή, οι σπουδές καλύπτουν τις περιοχές του αρχιτεκτονικού και αστικού σχεδιασμού, της συντήρησης και αποκατάστασης, του σχεδιασμού τοπίου και περιβάλλοντος, και του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού.
Η Ενότητα των Αρχιτεκτονικών Σπουδών απαιτεί την ανάπτυξη της παρεχόμενης από το Τμήμα εκπαίδευσης σε ένα εκτεταμένο φάσμα τομέων της τέχνης, της τεχνολογίας και της επιστήμης. Για την ικανοποίηση της απαίτησης αυτής είναι αναγκαία η σύνδεση της θεωρίας με τον σχεδιασμό και η καλλιέργεια του ερευνητικού πνεύματος σε όλη την έκταση των σπουδών. Η Ενότητα Θεωρίας και Σχεδιασμού, με την προηγούμενη έννοια, είναι αρχή του προγράμματος."
ΠΗΓΗ: ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ 2013-2014 

Αρχές νέου Π.Σ._
"Το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Αρχιτεκτόνων αποσκοπεί στην διαμόρφωση μιας αρχιτεκτονικής παιδείας η οποία δίνει τη δυνατότητα στους αποφοίτους του Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΝΑ ΕΚΠΟΝΟΥΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ , που καλύπτουν όλες τις κλίμακες σχεδιασμού, ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ. Οι απόφοιτοι διαθέτουν επαρκή γνώση και εμπειρία στη διαχείριση πολεοδομικών προβλημάτων και γνωρίζουν τις τεχνικές με τις οποίες θα είναι σε θέση να διεκπεραιώσουν αποτελεσματικά μελέτες πολεοδομικής κλίμακας. Παράλληλα έχουν διδαχθεί μαθήματα χωροταξίας και περιφερειακής ανάπτυξης και ως εκ τούτου είναι σε θέση να συνεργαστού δημιουργικά με τους χωροτάκτες όταν θα βρεθούν σε μια διεπιστημονική ομάδα. Έχουν διδαχθεί όλα τα βασικά χαρακτηριστικά του σχεδιασμού του τοπίου και έχουν σχεδιάσει αντίστοιχα θέματα. Έχουν αποκτήσει επαρκείς γνώσεις και εμπειρίες στην συντήρηση και αναστήλωση ιστορικών μνημείων και συνόλων και είναι σε θέση να διαχειριστούν αποτελεσματικά ένα μεγάλο φάσμα ζητημάτων αναστύλωσης. Οι απόφοιτοι του Τμήματος έχουν διδαχθεί και ασκηθεί σε όλες τις μορφές σχεδίων που απαιτεί μια πλήρης αρχιτεκτονική μελέτη αλλά και σε παράπλευρες μελέτες που επηρεάζουν την αρχιτεκτονική μορφή και οργάνωση όπως θερμομόνωση, υγρομόνωση, πυρασφάλεια κλπ."




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου