14 Σεπτεμβρίου 2015

Ποιήματα του Τζακ Κέρουακ, απαγγέλουν η Πάττι Σμιθ, ο Έντι Βέντερ, ο Ουίλιαμ Μπάροουζ (βιντεο)


αναδημοσίευση από: www.hitandrun.gr

Το εμβληματικό πλέον μυθιστόρημα του Τζακ Κέρουακ «Στο δρόμο», ενέπνευσε και συνέβαλλε στην απελευθέρωση και στην ριζοσπαστικοποίηση εκατομμυρίων ανθρώπων όλα αυτά τα χρόνια, από το 1957 που πρωτοκυκλοφόρησε μέχρι σήμερα. Το ταξίδι του Κέρουακ με τον Μπάροουζ και τον Άλεν Γκίνσμπεργκ στην Αμερικανική ενδοχώρα, τα πάθη τους, η μουσική, η ατμόσφαιρα μιας εποχής που μύριζε μεγάλες αλλαγές και αναταράξεις.

Ο Κέρουακ και τα γραπτά του, έχουν σημαδέψει και επιρρεάσει και πολλούς άλλους μεταγενέστερους καλλιτέχνες.

Παρόλο που ο Κέρουακ έχει μείνει στην ιστορία για τα μυθιστορήματά του, έγραφε και ποίηση.

Τα ποιήματά του διαβάζονται σαν αποστάγματα της πεζογραφίας του – ελεύθερης φόρμας, που ρέουν σαν μουσικές μελωδίες, και αφορούν τα θέματα του θανάτου, του έρωτα, του ποτού και τον Βουδισμό. Ο ίδιος έγραψε κάποτε ότι ήθελε η ποίησή του να διαβάζεται «σαν ένας είναι ένα τζαζίστας ποιητής ο οποίος φυσάει ένα βαθύ μπλουζ σε μια απογευματινή, Κυριακάτικη τζαζ συνεδρία».


Σαν φυσικό επακόλουθο με έναν τρόπο, το 1997, κάποιοι καλλιτέχνες που έχουν αγαπήσει και έχουν αναφορές στον Κέρουακ, όπως ο Τζον Κέιλ, ο Τζο Στράμερ, ο Μάικλ Στάιπ, η Πάτι Σμιθ, ο Ουίλιαμ Μπάροουζ, έφτιαξαν το άλμπουμ : Kicks Joy Darkness όπου απαγγέλουν τα ποιήματά του. Μερικά δημοσιεύουμε εδώ…

Eddie Vedder – «Hymn»




jack kerouac – bowery blues – lydia lunch


The Last Hotel / Patti Smith with Thurston Moore & Lenny Kaye


The Brooklyn Bridge Blues, απαγγέλει ο Allen Ginsberg



Old Western Movies William Burroughs και Tomandandy


Angel mine – Jeff Buckley και Inger Lorre



Εδώ απαγγέλει ο ίδιος ο Κέρουακ με μουσική από πίσω του Joe Strummer

«Aς πιούμε στην υγειά των τρελών, των απροσάρμοστων, των επαναστατών, των ταραχοποιών. Σε αυτούς που βλεπουν τα πράγματα διαφορετικά, που δεν τιμούν τους κανόνες, που δεν σέβονται την τάξη…


Μπορεί να τους επαινέσεις, να διαφωνήσεις, να τους τσιτάρεις, να δυσπιστήσεις, να τους δοξάσεις ή να τους κακολογήσεις. Αλλα δεν μπορείς να τους αγνοήσεις. Γιατί αλλάζουν πράγματα. Βρίσκουν, φαντάζονται, βοηθάνε, ερευνούν, φτιάχνουν, εμπνέουν. Σπρώχνουν μπροστά τα πάντα.Ίσως, πρέπει να είναι τρελλοί. Πώς αλλιώς θα κοιτάξουν ένα άδειο καμβα και θα δουν έργο τέχνης; Ή θα καθίσουν στη σιωπή και θ’ ακούσουν τραγούδι που δεν έχει γραφτεί;Εκεί που κάποιοι βλέπουν τρελούς, εμεις βλέπουμε μεγαλοφυίες. Γιατί οι άνθρωποι που είναι αρκετά τρελοί για να πιστεύουν οτι μπορούν ν’αλλάξουν τον κόσμο, είναι αυτοί που στο τέλος το κάνουν.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου