21 Σεπτεμβρίου 2015

Σύντομο σχόλιο για τη συγκυρία

Το τελευταίο διάστημα τα γεγονότα τρέχουν πιο γρήγορα. Εκλογές, αδιέξοδα, ψεύτικα διλήμματα, τρομοκρατία και λόγια γεμάτα υποσχέσεις. Εξαγγελίες που μιλούν για μια "άλλη ευρωπαϊκή ένωση", αλλά ξεχνούν τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι ανάμεσα στον πόλεμο και στην ΕΕ-φρούριο. Λόγια για μια "νέα αρχή" που συνοδεύεται από την εφαρμογή ενός ήδη ψηφισμένου μνημονίου. Ρητορίες για το "νέο που θα σαρώσει το παλιό" και πολλά άλλα.

Αρκετά επίκαιροι οι παρακάτω στίχοι του Μπρεχτ μπορούν να περιγράψουν το κλίμα των ημερών...για το παλιό "νέο" που τριγυρνά στις οθόνες και βουίζει στα αυτιά μας, αλλά και για το άλλο, το πραγματικό Νέο, αυτό που ζει στους δρόμους και περιμένει ν'ακουστεί...

"Στεκόμουν πάνω σ” ένα λόφο κι είδα το Παλιό να πλησιάζει, μα ερχόταν σα Νέο.
Σέρνονταν πάνω σε καινούργια δεκανίκια που κανένας δεν είχε ξαναδεί και βρωμούσε νέες μυρουδιές σαπίλας που κανείς δεν είχε ξαναμυρίσει.
Η πέτρα που πέρασε κατρακυλώντας ήταν η νεότερη εφεύρεση
Και τα ουρλιαχτά από τους γορίλες που βαράγανε τα στήθια τους συνθέτανε την πιο μοντέρνα μουσική.
Παντού μπορούσες να δεις τάφους ανοιχτούς που χάσκανε άδειοι καθώς το Νέο πλησίαζε την πρωτεύουσα.
Ολόγυρα στέκανε όσοι εμπνέονταν από τον τρόμο, κραυγάζοντας: Φτάνει Το Νέο, το Ολοκαίνουργιο, χαιρετήστε το Νέο, γίνεται και εσείς νέοι σαν και εμάς! Κι αυτοί που ακούγανε, τίποτα άλλο δεν ακούγανε από τις κραυγές τους,
Μα αυτοί που βλέπανε, βλέπανε αυτά που δεν φωνάζονταν.
Έτσι το Παλιό έκανε την εμφάνισή του σε Νέο μασκαρεμένο,
Και έφερε αλυσοδεμένο μαζί του το Νέο να το παρουσιάσει σαν Παλιό. Το νέο βάδιζε αλυσοδεμένο και ντυμένο με κουρέλια.
Αποκαλύπτονταν τα θεσπέσια μέλη του.
Κι η πομπή συνέχιζε να προχωράει μες τη νύχτα, μα αυτό που πήρανε για χάραμα ήταν το φως απ” τις φωτιές στον ουρανό. Και η κραυγή: Φτάνει Το Νέο, το Ολοκαίνουργιο, χαιρετήστε το Νέο, γίνεται και εσείς νέοι σαν και εμάς!
Πιο εύκολα θα ακουγότανε, αν όλα δεν είχανε πνιγεί μες τις ομοβροντίες των όπλων."
Μπέρτολτ Μπρεχτ, 1938

1 σχόλιο: