22 Σεπτεμβρίου 2015

Ουγγαρία: εγκρίθηκε νομοσχέδιο που επιτρέπει στο στρατό να πυροβολεί πρόσφυγες

αναδημοσίευση από: 902.gr
Το Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας ενέκρινε σήμερα ένα νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει την περαιτέρω ενίσχυση των εξουσιών της αστυνομίας και του στρατού απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες και δίνει το πράσινο φως στους στρατιώτες να ανοίγουν πυρ υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Το νομοσχέδιο το οποίο εισηγήθηκε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν-για την έγκρισή του χρειαζόταν ενισχυμένη πλειοψηφία, τα δύο τρίτα των βουλευτών-υιοθετήθηκε με 151 ψήφους υπέρ, 12 ψήφους κατά και 27 αποχές. Βάσει του νόμου καθιερώνεται η δυνατότητα μαζικής ανάπτυξης στρατιωτών στα σύνορα, ενώ αναγνωρίζεται το δικαίωμα υπό ορισμένες συνθήκες ο στρατός και η αστυνομία να ανοίγουν πυρ εναντίον των μεταναστών, υπό την προϋπόθεση τα όπλα να είναι«μη θανατηφόρα».
Ο στρατός έχει επομένως το δικαίωμα να κάνει χρήση πλαστικών σφαιρών, πυροτεχνικών συσκευών, δακρυγόνων και όπλων που εκτοξεύουν δίχτυα, σύμφωνα με το κείμενο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του ουγγρικού Κοινοβουλίου. Επιπλέον εξουσιοδοτείται ο στρατός να διεξάγει ελέγχους για την ταυτοποίηση στοιχείων και να προχωρά στην κράτηση των μεταναστών.
Ο νόμος, με τον οποίο ολοκληρώνεται η αντιμεταναστευτική νομοθεσία που τέθηκε σε ισχύ την 15η Σεπτέμβρη, επιτρέπει στην αστυνομία να διεξάγει έρευνες σε κάθε οικία ιδιώτη όπου υπάρχουν υποψίες ότι βρίσκονται μετανάστες. Αυτά τα νομοθετήματα έχουν τεθεί σε ισχύ στις περιοχές που έχουν κηρυχθεί «σε κατάσταση συναγερμού λόγω της μαζικής μεταναστευτικής ροής», ένα μέτρο που εφαρμόστηκε κατά περίπτωση σε έξι επαρχίες που συνορεύουν με τη Σερβία, την Κροατία, τη Σλοβενία και την Αυστρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου