16 Μαρτίου 2015

Ψήφισμα αλληλεγγύης στον αγώνα της αρχιτεκτονικής σχολής της Ξάνθης

Το τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ξάνθης ταλαιπωρείται τα τελευταία χρόνια από την κακή κατάσταση των κτιριακών εγκαταστάσεων στις οποίες φιλοξενείται “προσωρινά” από την ίδρυση του. Για μία ακόμα φορά, το γεγονός αυτό έγινε αισθητό μετά από τις τελευταίες βροχοπτώσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα να στάζει αδιάκοπα μέσα στις αίθουσες των ετών και στο κεντρικό αίθριο, να περνάνε τα νερά από τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις των ψευδοροφών και μεγάλα κομμάτια οροφής να υποχωρούν, με αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν οι αίθουσες διδασκαλίας.

Επειδή το φαινόμενο αυτό επαναλαμβάνεται τα τελευταία χρόνια, θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των φοιτητών και των εργαζομένων, οι φοιτητές αρχιτεκτονικής προέβησαν σε μία σειρά κινητοποιήσεων κατόπιν συνεχόμενων συνελεύσεων και συζητήσεων. 

Ένα χρόνο αργότερα είμαστε αντιμέτωποι ξανά με τα ίδια διογκωμένα πλέον προβλήματα. Μετά τις τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις οι καταστροφές φέτος είναι ακόμη μεγαλύτερες, με κομμάτια της ψευδοροφής να έχουν καταρρεύσει ενώ υπάρχει και κίνδυνος από τα νερά που στάζουν στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις (καμένα πολύπριζα, βραχυκυκλώματα, ζημιές φοιτητικού εξοπλισμού και εργασιών, καταστροφές στον εξοπλισμό του υπολογιστικού κέντρου, κ.α.). Απέναντι σε αυτές τις συνθήκες, η διοίκηση του Πανεπιστημίου όπως ήταν αναμενόμενο έμεινε ανενεργή και αδιάφορη ρίχνοντας συχνά το μπαλάκι των ευθυνών στους ίδιους τους φοιτητές. Παρά τις διαβεβαιώσεις του πρώην Αντιπρύτανη Υποδομών κ. Μπότσαρη και του Κοσμήτορα κ. Κουκουρλή, η κατάσταση στο κτίριο της Αρχιτεκτονικής αντιμετωπίστηκε τμηματικά, ελλιπώς και με πρωτοφανή αδιαφορία.
Το θέμα αυτό δεν είναι ανεξάρτητο από τα υπόλοιπα προβλήματα που αντιμετωπίζει το τμήμα, τα οποία αγγίζουν το σύνολο της πολυτεχνικής όσο και γενικότερα προβλήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η έλλειψη του διοικητικού και διδακτικού προσωπικού, η κατάργηση του θεσμού των συμβασιούχων καθηγητών, οι υποβαθμισμένες υλικοτεχνικές υποδομές, η ανυπαρξία χρηματοδότησης για την αγορά υλικών για την εκπόνηση φοιτητικών εργασιών και η μείωση των φοιτητικών παροχών (σίτιση, στέγαση, μεταφορές)είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα αυτά.

Αναγνωρίζουμε πως όλα αυτά είναι απόρροια της υποχρηματοδότησης και της υποβάθμισης του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας. Τα παραπάνω εντάσσονται στη γενικότερη πολιτική της Ε.Ε και της προηγούμενης συγκυβέρνησης, αλλά και οποιασδήποτε νέας έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στην Ε.Ε, εξασφαλίζοντας τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Η συνεχής μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, η εξίσωση των πτυχίων των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων με αυτά των δημόσιων ιδρυμάτων, η διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα των πτυχίων σε δύο κύκλους σπουδών, οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις τμημάτων με το σχέδιο «Αθηνά», είναι μερικά μόνο από τα παραδείγματα της κρατικής πολιτικής που κατακερματίζουν την παιδεία και όλες τις υπόλοιπες κοινωνικές παροχές (υγεία, ασφάλιση) και αναδιαρθρώνουν τις σχολές με βάση τις ανάγκες της αγοράς και στόχο τη δημιουργία εξειδικευμένου φτηνού εργατικού δυναμικού.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους συμφοιτητές μας και απαιτούμε την άμεση ικανοποιήση των αιτημάτων τους για:

Την άμεση κατασκευή νέου κτιρίου Αρχιτεκτονικής με βάση τις ανάγκες του Τμήματος.
Την άμεση, εξασφάλιση κτιρίου που να μπορεί να εξασφαλίσει την συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Την αύξηση του Διοικητικού και του Διδακτικού προσωπικού.
Την επαρκή χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων-δωρεάν παροχή όλων των υλικοτεχνικών υποδομών που χρειαζόμαστε (αναλώσιμα, σίτιση, μεταφορές κλπ)
Ολοκλήρωση μετεγγραφών προς τις σχολές Αρχιτεκτονικής σε ΑΠΘ και  ΕΜΠ μαζί με επαρκή χρηματοδότηση αυτών των Ιδρυμάτων για την υλικοτεχνική τους στήριξη και την ανάληψη των ευθυνών του τμήματος μας απέναντι στους φοιτητές που έχουν βρεθεί μετέωροι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου