18 Νοεμβρίου 2011

καλεσμα στην κοινωνια απο το ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ εν οψει 17ης Νοεμβρη

ΟΙ ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ ΔΕ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΜΟΥΣΕΙΑ
ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΜΑΣ ΤΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΑ
Η κρίση που μαστίζει όλο τον καπιταλιστικό κόσμο και ιδιαίτερα την ευρωζώνη και την Ελλάδα βαθαίνει και περιπλέκεται. Τρία χρόνια μετά το ξέσπασμά της, κόντρα στις προβλέψεις των «ειδικών» η παγκόσμια οικονομία οδηγείται σε μια περίοδο παρατεταμένης ύφεσης. Η  μόνη λύση που προβάλλεται σα δυνατή από τους, «από τα πάνω», είναι η επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των λαών. Στην Ελλάδα, μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, που έρχεται να επιβάλλει βάρβαρα μέτρα (χαράτσια, ενιαίο μισθολόγιο, εργασιακή εφεδρεία), οι δυνάμεις του κεφαλαίου σχεδιάζουν μια ακόμη μεγαλύτερη επίθεση απέναντι στην κοινωνία. Αυτή την κατεύθυνση υπηρετεί η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για “κούρεμα” του ελληνικού χρέους, που χρεοκοπεί τα ασφαλιστικά ταμεία, τα χρήματα δηλαδή που συσσώρευαν γενιές επί γενεών για ασφάλιση και περίθαλψη.
Παρόλα αυτά η ζώνη της αμφισβήτηση αυτής της πολιτικής κάθε μήνα ολοένα και διευρυνόταν. Οι δρόμοι αλλά και οι δεκάδες καταλήψεις υπουργείων έδωσαν διέξοδο και έκφραση στη συσσωρευμένη οργή του κόσμου που πλήττεται. Το «Όχι» που τρόμαξε τους αστούς, που κλόνισε την κυβέρνηση και όλο το πολιτικό σύστημα ήταν το συγκλονιστικό, μαζικό και ανυπόταχτο λαϊκό «Όχι» που παρέλασε την 28η Οκτώβρη ενάντια στη «νέα κατοχή» της ΕΕ και των αγορών. Που έσβησε μέσα σε μια μέρα τους πανηγυρισμούς για το κούρεμα του χρέους και έπιασε το νήμα από την μεγαλειώδη 48ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 19-20 Οκτώβρη. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τελικά οδηγήθηκε σε παραίτηση από την φοβερή πίεση που ασκούσε σε αυτήν η μαζική εισβολή του λαϊκού παράγοντα στο προσκήνιο, γεγονός που κατέστησε αδύνατη από την ίδια την απρόσκοπτη προώθηση της πολιτικής του κεφαλαίου. Στόχος της μεταβατικής κυβέρνησης «εθνικής σωτηρίας» και συνεργασίας που την αντικαθιστά, είναι να κερδηθεί χρόνος για το πολιτικό σύστημα ώστε να ψηφιστεί η δανειακή σύμβαση και ο νέος προϋπολογισμός, που θα ισοπεδώσει τα λαϊκά δικαιώματα. Επίσης στόχος αυτής είναι η συγκέντρωση όλων των αστικών δυνάμεων για να παγώσουν οι αντιδράσεις, να ανακοπεί η ορμή του κινήματος και μετά να το χτυπήσουν.

Το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα μπορεί να ανατραπεί. Στο τρίτο μεγάλο κύμα αγώνα θα θαφτεί η νέα κυβέρνηση του κεφαλαίου. Η κυβέρνηση της συμμορίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, του τραπεζίτη Παπαδήμου, η οποία παρά τη στήριξη του σάπιου κόσμου που υπηρετεί, δε θα πάρει καμία πίστωση χρόνου από το λαό. Η κλιμάκωση των αγώνων, ειδικά μπροστά στην 17η Νοέμβρη, μπορεί να αναδειχθεί σε ένα νέο μεγάλο σταθμό ανατροπής.

Η νέα κυβέρνηση, παρόλα αυτά στο φοιτητικό κίνημα θυμίζει και τη «δική του» αντιπαράθεση με την πολιτική τους. Την αντιπαράθεση που εγκαινιάστηκε στις 24 Αυγούστου, με τη ψήφιση του νόμου για τα πανεπιστήμια. Όπως και τώρα το μέτωπο ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ με τη στήριξη της ΔΗΣΥ προσπαθεί να φτιάξει ένα πλαίσιο συναίνεσης που μπορεί να εκφράζεται μονάχα μέσα στους τέσσερις τοίχους της βουλής και συγκροτεί μια κυβέρνηση που θα επιτεθεί με λύσσα στα δικαιώματα του λαού μας. Έτσι και τότε επιχειρήθηκε το ίδιο πράγμα. 250 βουλευτές ψήφισαν το αντιδραστικότερο νόμο που έχει περάσει ποτέ για την παιδεία, βάζοντας φωτιά στα πανεπιστήμια ολόκληρης της χώρας. Βάζοντας φωτιά σε μια ολόκληρη γενιά που συνειδητοποιεί ότι σφαγιάζεται το παρόν και το μέλλον της. Οι 300 καταλήψεις ήταν μόνο μια πρόγευση του τί τους επιφυλάσσει η νεολαία!
Ο νόμος της Διαμαντοπούλου έχει σαν στόχο να ολοκληρώσει την επίθεση που όλα τα προηγούμενα χρόνια προσπαθούν να εδραιώσουν στα ελληνικά πανεπιστήμια οι διάφορες κυβερνήσεις και η ΕΕ. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν νόμο που έρχεται να συνδεθεί με τις αλλαγές που προωθήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα στην εργασία. Τα αλλεπάλληλα μνημόνια, οι αντεργατικοί νόμοι αλλά κυρίως η επίθεση στην νεολαία μέσα από την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και το Σύμφωνο Πρώτης Απασχόλησης προϋποθέτουν αλλαγές συνολικά και στην εκπαίδευση και κυρίως στα Πανεπιστήμια.

Τσάκισμα των πτυχίων και διάλυση της εργασιακής προοπτικής
Είναι ο νόμος που θα μας βγάζει και με την βούλα πλέον στην ανεργία, στην μετανάστευση ή στην καλύτερη περίπτωση ανασφάλιστους εργαζόμενους, που άμεσα θα χρειάζονται επανακατάρτιση,  με μισθούς των 500 ευρώ χωρίς δικαιώματα και ελπίδα για το μέλλον. Είναι ο νόμος που εισάγει τους δυο κύκλους σπουδών (bachelor, master) και ατομικά προγράμματα σπουδών κομμένα και ραμμένα για τiς ανάγκες της αγοράς εργασίας (ή καλύτερα αγοράς ανεργίας-ημιαπασχόλησης). Με την αντικατάσταση του πτυχίου από τον ατομικό φάκελο προσόντων και τη ουσιαστική κατάργηση της ισχύος των συλλογικών συμβάσεων αποδυναμώνεται η δυνατότητα τους να διεκδικούν συλλογικά. Οι απόφοιτοι τελικά θα είναι μόνοι απέναντι στις ορέξεις της εργοδοσίας.

Διάλυση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης - Ένταση επιχειρηματικής και ανταποδοτικής λειτουργίας
Με την κρατική χρηματοδότηση των ιδρυμάτων να έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που να μη μπορούν να καλύψουν τα στοιχειώδη για τη λειτουργία τους, εκβιάζεται η ευθυγράμμιση με τις εντολές της κυβέρνησης και τη στρατηγική του κεφαλαίου για την εκπαίδευση (βλ. αξιολόγηση), η σκληρότερη σύνδεση τους με επιχειρήσεις προκειμένου να βρεθούν πόροι χρηματοδότησης που θα καλύψουν τα τεράστια κενά των προϋπολογισμών των ιδρυμάτων. Θεσπίζονται δίδακτρα, επέρχεται ριζική περικοπή των συγγραμμάτων, κλείνουν οι εστίες και εισάγεται η έννοια του φοιτητικού δανείου.

Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΥΛΟΥ πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια χτυπήματος κάθε φωνής αμφισβήτησης που γεννιέται εντός των πανεπιστημίων, αλλά και συνολικά της κοινωνίας. Η κατάργηση του ασύλου, επί της ουσίας αποτελεί ευθεία κατάργηση των αγώνων της μεταπολίτευσης, των πιο χρυσών σελίδων της σύγχρονης ιστορίας της ελληνικής κοινωνίας, και μια συνέχεια έντασης της καταστολής απέναντι στον εσωτερικό εχθρό, που δεν είναι άλλος από τους αγώνες του λαού και της νεολαίας. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η κοινωνία βρίσκεται σε αναβρασμό και τα κινήματα υιοθετούν μαζικά ριζοσπαστικές πρακτικές.

Κατάργηση κάθε δημοκρατικής κατάκτησης εντός των πανεπιστημίων - Τσάκισμα κάθε φοιτητικού δικαιώματος
Βασική επιδίωξη για το «νέο» πανεπιστήμιο είναι η πειθάρχηση της φοιτητικής νεολαίας, που αποτελεί τον πυροδότη κινημάτων. Αυτό έρχεται τόσο με την εντατικοποίηση του ρυθμού σπουδών μας (προαπαιτούμενα, αλυσίδες μαθημάτων, υποχρεωτικές  παρακολουθήσεις), όσο και με τα πειθαρχικά συμβούλια (μέτρο που έχει να εφαρμοστεί από τη χούντα) μιας και είναι δεδομένο ότι σε αυτό το νέο πανεπιστήμιο, αλλά και κατά τη προσπάθεια της εφαρμογής του δε χωράνε αναταραχές και κινήσεις ανυπακοής στην εκπαιδευτική (κι όχι μόνο) μεταρρύθμιση.

Ο νόμος για τα πανεπιστήμια είναι φτιαγμένος από τα υλικά του ίδιου του πλάστη. Από τα υλικά του μαύρου μετώπου που τον έφερε και τώρα κυβερνά τη χώρα. Θα τον ανατρέψουμε μαζί με την κυβέρνηση συνεργασίας και την πολιτική της λεηλασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων. Η νέα κυβέρνηση, δηλαδή η προσπάθεια της άρχουσας τάξης, των Τραπεζιτών και των ισχυρών του πλούτου, αλλά και της ΕΕ και του ΔΝΤ να συνεχίσουν με νέα ορμή τα μέτρα, πρέπει να αντιμετωπιστεί εδώ και τώρα με την ίδια ορμή των εργατικών και νεολαιίστικων αγώνων που κόλλησαν στο τοίχο τη κυβέρνηση Παπανδρέου. Καμιά αναστολή των αγώνων! Ήρθε η ώρα να μιλήσει ο λαός!
Ο Νοέμβρης του ‘73 έδειξε ότι καμία χούντα δεν είναι ανίκητη. Το μαζικό, λαϊκό, δημοκρατικά και «από τα κάτω» οργανωμένο, πολιτικά αιχμηρό και ανυποχώρητο, κίνημα κλόνισε συθέμελα τη χούντα των συνταγματαρχών, θα διώξει και τους τωρινούς δυνάστες. Πόσο επίκαιρα είναι σήμερα τα αιτήματα για Ψωμί- Παιδεία- Ελευθερία, όταν ένας λαός βυθίζεται στην πείνα, τη φτώχεια, και τη βία; Πόσο ανάγκη έχει σήμερα να διατρανωθεί το «Έξω η Ε.Ε.», «Έξω το Δ.Ν.Τ»
Με κρίσιμο σταθμό τις κινητοποιήσεις στις 17 Νοέμβρη και το Πολυτεχνείο. Είναι τώρα η στιγμή που ο λαός πρέπει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και μέσα από ανυποχώρητους αγώνες διαρκείας να συγκρουστεί με την πολιτική τους και να τους ανατρέψει! Το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που έχουν επιβάλει οι αγορές και το κεφαλαίο πρέπει να ανατραπεί και θα ανατραπεί. Οι φοιτητές δεν είμαστε αυτοί που απλά τιμούμε την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Είμαστε αυτοί που εμπνεόμαστε από τους νικηφόρους αγώνες των εξεγερμένων φοιτητών του ’73 και παλεύουμε για την ανατροπή των αλλεπάλληλων κοινοβουλευτικών πραξικοπημάτων που επιβάλλουν κεφαλαίο-ΕΕ-ΔΝΤ. Το νόημα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, τα συνθήματά του και ο ηρωικός αγώνας τους, αποτελούν επίκαιρη ανάγκη για να ξαναβγεί ο λαός στους δρόμους. Όπως και τότε έτσι και τώρα καμία χούντα δεν είναι ανίκητη! 

ΚΑΜΙΑ ΧΟΥΝΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΚΗΤΗ - ΚΑΤΩ Η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
ΕΞΩ Η ΕΕ - ΕΞΩ ΤΟ ΔΝΤ
Με ανυποχώρητους μαζικούς αγώνες εργαζομένων και νεολαίας 
ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ

ΑΝΤΙΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ      
17 ΝΟΕΜΒΡΗ με συγκέντρωση 17.30 πολυτεχνείο                                     
η πορεία θα επιστρέψει στο άσυλο
                                                                                                              
συντονιστικό γενικών συνελεύσεων και καταλήψεων φοιτητικών συλλόγων
αρχιτεκτονικής, μηχανολόγων – ηλεκτρολόγων, χημικών μηχανικών, φιλολογικού, ψυχολογίας, χημείας, φυσικού, πληροφορικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου