12 Δεκεμβρίου 2016

«ΤΙΤΑΝιες» προσπάθειες των επιχειρήσεων να εισβάλουν στα σχολεία

Αναδημοσίευση από: Γ' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης
 
Θεωρούμε απαράδεκτη  τη συμμετοχή στο σχολικό μαθητικό φεστιβάλ ρομποτικής (10 και 11 Δεκεμβρίου) που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της  περιφερειακής διευθ/νσης  εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας, της δ/νσης δυτικής Θεσσαλονίκης και σχολ. Συμβούλων του ΤΙΤΑΝ ως μέγα χορηγού και όχι μόνο άλλα και διεκπεραιωτή σεμιναρίων για μαθητές για τη ρομποτική!Επιχείρηση με την οποία ο δήμος Παύλου Μελά (Πολίχνη, Ευκαρπία, Σταυρούπολη) βρίσκεται σε τρομερή αντιπαράθεση και στα δικαστήρια για την άδεια καύσης απορριμμάτων που έχει πάρει από το 2014 χωρίς να λογαριάζει την καθολική αντίδραση δήμου και τοπικής  κοινωνίας,  σχολείων , συλλόγων  κλπ ,που ήταν αντίθετοι με την άδεια αυτή.

Επιχείρηση που έχει αφήσει τα σημάδια της έκδηλα στην Ευκαρπία και στη Δυτική Θεσσαλονίκη όπως  τα νταμάρια (που οι πολίτες με αγώνα κατάφεραν να αναγκάσουν το ΤΙΤΑΝ να ξεκινήσει την ανάπλαση τους) την ρύπανση, τον θόρυβο, την άδεια  καύσης  απορριμμάτων κλπ.

 Το ΤΙΤΑΝ της περιβαλλοντικής υποβάθμισης  είχε  μοιράσει  …2500 φυτά σε σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας με το λογότυπο της εταιρίας, για την ημέρα περιβάλλοντος! Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο!

Πάλι καλά που δεν ήταν χορηγός σε ημερίδα …περιβαλλοντικής εκπαίδευσης όπως παλιότερα επιχείρησε η DVX Gold !

Η πολιτική επιλογή ΕΕ και των κυβερνήσεων για «αυτονομία» των σχολείων και η οικονομική ασφυξία που επικρατεί στην Παιδεία, ανοίγει λεωφόρους για την είσοδο πολυεθνικών επιχειρήσεων  στα σχολεία μας.

Από την μια οι όμιλοι αυτοί αποκτούν μεγάλο κοινό για να διαφημιστούν, δεν ξεχνιέται η δήλωση του Κυρ. Μητσοτάκη για τους μαθητές-πελάτες, από την άλλη αποκτούν κύρος, αναπτύσσουν δημόσιες σχέσεις, αυξάνουν την επιρροή και τις διασυνδέσεις τους. Χρησιμοποιούν τα σχολεία  ως προσόν «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης» με τις σχετικές φοροαπαλλαγές.

Μετά από την Κόκα-Κόλα που έχει κλείσει το εργοστάσιο της στη Θεσσαλονίκη απολύοντας εκατοντάδες εργαζόμενους και την ίδια στιγμή …ανακατασκευάζει ένα σχολείο με ψηφοφορία στο fb(!),  τη ΦΑΓΕ, την ΙΟΝ,  το ίδρυμα Νιάρχου, τώρα  η ΤΙΤΑΝ κοκ. και η πολιορκία των σχολείων από τις επιχειρήσεις  συνεχίζεται.

Εκφράζουμε την κατηγορηματική αντίθεσή μας σε κάθε πρόγραμμα που βάζει μέσα στο σχολείο το κέρδος, τη διαφήμιση, που αλλάζει το χαρακτήρα του σχολείου κι ανοίγει το δρόμο για το «σχολείο της αγοράς», για το «σχολείο επιχείρηση».

Είναι προκλητικό ότι όλα αυτά τα προγράμματα των εταιρειών, προωθούνται και επιβάλλονται από το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας.

Οι βαρύγδουπες εκφράσεις  του Υπουργείου όπως «καινοτομία», «πρωτοβουλία», «κοινωνική ευθύνη», «προγράμματα», «συνεργασία με φορείς», «επιχειρηματικότητα» κ.λπ. προετοιμάζουν το έδαφος για συνυπολογισμό τέτοιων απαράδεκτων προγραμμάτων στο come back της αξιολόγησης.

 Οι επιχειρήσεις, που «μετά βαΐων και κλάδων» εισβάλουν στα σχολεία μας ευθύνονται για μόλυνση του περιβάλλοντος στο οποίο ζουν τα παιδιά μας, για χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων και ανεργία των γονιών τους, για διατροφικά σκάνδαλα, για μεροκάματα πείνας, για παιδική εργασία.Καλούμε τους Συλλόγους Διδασκόντων να σταθούν στο ύψος του λειτουργήματός τους. Να παραμείνουν παιδαγωγοί, επιστήμονες και εκπαιδευτικοί κι όχι πλασιέ της κάθε εταιρείας. Οι μαθητές και οι γονείς τους δεν έχουν ανάγκη την «ευαισθησία» και την «φιλανθρωπία» των εταιρειών και ιδιαίτερα των πολυεθνικών.

Καταγγέλλουμε το υπ. Παιδείας και τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, που επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να μετατρέπουν τα σχολεία μας σε φέουδά τους.


Για το Δ.Σ.
              Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΘΗΡΑΣ        ΔΗΜΗΤΡΗΣ   ΣΠΑΝΟΥΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου