3 Οκτωβρίου 2016

ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕ ΘΑ ΣΟΥ ΠΟΥΝ ΠΟΤΕ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ…

 Σύλλογος Σπουδαστών Αρχιτεκτονικής (ΣΣΑ): με την εγγραφή σου, γίνεσαι μέλος του Συλλόγου Σπουδαστών Αρχιτεκτονικής. Όπως και σε κάθε σχολή, ο ΣΣΑ συγκροτήθηκε με στόχο την από κοινού λήψη αποφάσεων και δραστηριοποίηση των φοιτητών, στη βάση των κοινών αναγκών και δικαιωμάτων τους. Ο Σύλλογος μπορεί να συζητά, να αποφασίζει και να κινητοποιείται από ζητήματα που αφορούν τη σχολή (πρόγραμμα σπουδών, δομή και περιεχόμενο μαθημάτων κλπ), μέχρι την κοινωνία ολόκληρη (παιδεία, νομοσχέδια, προσφυγικό κλπ).

Γενική Συνέλευση (ΓΣ): Είναι το ανώτερο όργανο του Συλλόγου, μια ανοιχτή διαδικασία στην οποία μπορούμε και είναι σημαντικό να συμμετέχουμε όλοι-ες και να αποφασίζουμε για τις κοινές μας ανάγκες, είτε αφορούν τη σχολή είτε την κοινωνία. Η ΓΣ βασίζεται στις αρχές της άμεσης δημοκρατίας, μακριά από λογικές ανάθεσης και αντιπροσώπευσης, όπου κάθε μέλος του συλλόγου έχει το δικαίωμα να εκφραστεί και να λάβει μέρος στη λήψη και την υλοποίηση της απόφασης. Η ίδια η ύπαρξη της ΓΣ δεν ήταν πάντα δεδομένη, αλλά αποτελεί κεκτημένο του φοιτητικού κινήματος, η ιστορία του οποίου την έχει αναδείξει ως το μαζικότερο και αποτελεσματικότερο μέσο διεκδίκησης των αιτημάτων του.


Συντονιστική επιτροπή (ΣΕ): Μετά την Γενική συνέλευση, μπορεί να γίνει κάλεσμα για ανοιχτή συντονιστική επιτροπή. Η ανοιχτή ΣΕ είναι αυτή που καλείται να εμβαθύνει πολιτικά και να εξειδικεύσει την απόφαση του συλλόγου, στη λογική του πολιτικού πλαισίου που επικράτησε στη γενική συνέλευση.

Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ): Είναι όργανο του Συλλόγου, που αποτελείται από εννέα έδρες, οι οποίες κατανέμονται σε σχήματα και παρατάξεις, σύμφωνα με τα εκλογικά αποτελέσματα. Είναι όργανο κλειστό και γραφειοκρατικό, που βασίζεται στις αρχές της αντιπροσώπευσης και της έμμεσης δημοκρατίας, καθώς σε αυτό έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν και να λαμβάνουν αποφάσεις μόνο οι εννέα «εκλεκτοί».
Τέτοιου τύπου όργανα δε μας χωρούν, καθώς μόνο οι μαζικές, αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες είναι αυτές που διασφαλίζουν τη συμμετοχή όλων των φοιτητών στη λήψη αποφάσεων. Εμείς ως ΕΑΑΚ συμμετέχουμε στο ΔΣ, χωρίς να ορίζουμε αντιπροσώπους, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι καμία απόφαση δε θα παρθεί παρακάμπτοντας το Σύλλογο και ότι όλα τα ζητήματα θα συζητηθούν στη Γενική Συνέλευση.

Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων (ΣΓΣ): Οι ΓΣ κάθε συλλόγου μπορούν να συντονίζουν την δράση τους μέσω του Συντονιστικού Γενικών Συνελεύσεων. Το ΣΓΣ αποτελεί το όργανο μέσω του οποίου οι φοιτητικοί σύλλογοι συντονίζονται και δρουν ενιαία στη βάση της διεκδίκησης των κοινών αναγκών τους. Ακριβώς επειδή τα προβλήματα μας δεν αφορούν μόνο το μικρόκοσμο της σχολής, αλλά αποτελούν κομμάτι ενός συνολικότερου σκηνικού που διαγράφεται τόσο στο πανεπιστήμιο, όσο και στην κοινωνία γενικά, επιδιώκεται το ΣΓΣ να έρχεται σε επαφή και με τα εργατικά σωματεία, τους αγωνιζόμενους κλάδους και τις επιτροπές τους, με κριτήριο την πλατιά εργατική και νεολαιίστικη ενότητα στη δράση.

‘’Το καμαράκι’’ [η κόκκινη πόρτα στην είσοδο της πτέρυγας]: το καμαράκι είναι ένας χώρος που κατακτήθηκε από το σύλλογο για το σύλλογο. Είναι ανοιχτό σε όλους, ατομικότητες και συλλογικότητες, που συνυπάρχουν σ’αυτό ισότιμα ως κομμάτι του συλλόγου. Μπορεί, λοιπόν να λειτουργήσει είτε ως χώρος καθημερινής συναναστροφής και συζητήσεων, είτε ως χώρος αποθηκευτικός (εργασίες, πολιτικό υλικό κλπ), ένας χώρος που τελικά οργανώνεται από εμάς για εμάς σύμφωνα με τις ανάγκες μας. Ο σύλλογος έχει πολλές φορές αποφασίσει μέσα από τη γενική συνέλευση να υπερασπίσει το καμαράκι ως ζωντανό χώρο των φοιτητών, ωστόσο η σημερινή εικόνα του χώρου δεν αποπνέει τη ζωντάνια που θα θέλαμε. Η κινητοποίηση όλων, σε συνδυασμό πάντα με πιο συνολικές διεκδικήσεις για ζητήματα που αφορούν τη σχολή, είναι αυτή που θα μπορέσει να κάνει ξανά το καμαράκι πραγματικό χώρο συζήτησης και συλλογικής δράσης, ένα χώρο δικό μας!

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ φοιτητών αρχιτεκτονικής ΕΑΑΚ:
[σχήμα που δραστηριοποιείται στην αρχιτεκτονική του ΑΠΘ από το 1993]
Είμαστε μια ανοιχτή συλλογικότητα που συζητά χωρίς ιεραρχίες, θέματα που αφορούν στην πραγματικότητα της σχολής, στην εκπαίδευση και σε ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα. Είμαστε ανεξάρτητο σχήμα και όχι παράταξη, μιας και δε δεχόμαστε κάποια έτοιμη «γραμμή» ή οικονομική ενίσχυση από κάποιο κόμμα, αλλά συνδιαμορφώνουμε τις θέσεις μας, για να καταλήξουμε σε δράσεις, να παράξουμε πολιτική για τον εαυτό μας, μακριά από τις έτοιμες απαντήσεις, κόντρα στη λογική της αδιαφορίας, της ανάθεσης και της αντιπροσώπευσης.
Συμμετέχουμε στην ΕΑΑΚ [Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση], που εκφράζει την Αντικαπιταλιστική Αριστεράς μέσα στα πανεπιστήμια. Μια αριστερά που με οδηγό τις ανάγκες της πληττόμενης πλειοψηφίας των φοιτητών και των εργαζομένων διεκδικεί μια άλλη εκπαίδευση, μια άλλη εργασία και τελικά, μια άλλη ζωή. Κόντρα στους τεχνητούς «μονόδρομους» του κεφαλαίου, κόντρα σε ό,τι υποβαθμίζει τα δικαιώματά μας, σε ό,τι ετοιμάζουν για εμάς χωρίς εμάς. Κόντρα στον εφησυχασμό και στη λογική του «τίποτα δεν γίνεται».
Κόντρα σε όλα; Όχι. Σύμφωνα πάντα με τις σύγχρονες ανάγκες και τα όνειρά μας. Σύμφωνα με τη συλλογική δράση. Σύμφωνα με τις προοπτικές που ανοίγουν οι κοινωνικοί αγώνες της νέας εποχής. Σύμφωνα με το πείσμα μας ότι αυτός ο κόσμος μπορεί και πρέπει να αλλάξει!
*
Παρεμβαίνουμε καθημερινά στη σχολή, στο χώρο δίπλα από το καμαράκι του συλλόγου, όπου και θα μας βρείτε  για συζήτηση, προτάσεις, κριτική, ερωτήσεις και ό,τι άλλο, όπως και στο epitropiawnaeaak.blogspot.gr ή στο fb: Επιτροπή Αγώνα ΕΑΑΚ.

Κάθε εβδομάδα κάνουμε «σχήμα», κάτι σα συνέλευση στην ποία συζητάμε και αποφασίζουμε τη δράση μας. Τα «σχήματα» είναι ανοιχτά και μπορεί να τα παρακολουθήσει, αλλά και να συμμετέχει ο καθένας και η καθεμιά χωρίς καμία δέσμευση. Οι ιδέες και οι προβληματισμοί του καθένα και της καθεμίας είναι, όχι μόνο ευπρόσδεκτες, αλλά και αναγκαίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου