17 Οκτωβρίου 2016

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΡΑ!


    

Μα γιατί τώρα?...

Μα γιατί ένα ολόκληρο καλοκαίρι έχει περάσει και η χρονιά έχει μόλις ξεκινήσει..
Τα θέματα για συζήτηση τόσο σε επίπεδο σχολής όσο και συνολικά πολλά και συγκεκριμένα και είμαστε εμείς αυτοί και αυτές που πρέπει να βρεθούμε, να τα συζητήσουμε και να απαντήσουμε άμεσα!

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν και ας δούμε γιατί…

Προγραμμα σπουδων…

Οι αλλαγές του προγράμματος σπουδών που κάποτε φάνταζαν κάτι ξένο έχουν πια έρθει και  προσγειωθεί στην  καθημερινότητα μας. Δύο μόνο εβδομάδες στη σχολή και είναι αρκετές για να δούμε και να εντοπίσουμε για άλλη μια φορά τα προβλήματα που προκύπτουν κάθε εξάμηνο. Θεωρίες με το σταγονόμετρο, ιστορίες ολόκληρων αιώνων που συγχωνεύτηκαν σε 1 μάθημα, ολόκληρα εργαστήρια (βλέπε Συντήρηση και Αποκατάσταση κά) που εξαφανίζονται από τον οδηγό σπουδών και η λίστα δεν έχει τελειωμό. Εργαστήρια που ξεκινούν τη Δευτέρα και την Τετάρτη σου ζητούν να παρουσιάσεις, μαθήματα 3 διδακτικών μονάδων που έχουν απαιτήσεις εργαστηρίου για να μη μιλήσουμε για τα έξοδα και τις απαιτήσεις σε υλικά και εκτυπώσεις. Σ’όλα αυτά έρχεται και το κερασάκι στην τούρτα: μαζικά «κοψίματα» σε μαθήματα όπως το μπετόν και αυθαίρετες βαθμολογήσεις με το σταγονόμετρο σε εκτεταμένα εργαστήρια (!) (βλέπε Σχεδιασμός2). Θέλεις κι άλλα?...


Έξοδα, έξοδα, έξοδα…
Χρόνο με το χρόνο τα έξοδα για εκτυπώσεις και μακέτες γίνονται όλο και περισσότερα. Πολλές/οι από εμάς μπορεί να δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που αναγκάζονται να δουλέψουν για να μπορέσουν να ανταποκριθούν. Κι όμως!...όλα αυτά τα έξοδα αποτελούν προϋπόθεση για να συνεχίσουμε τη σχολή. Και ενώ μετά από διεκδίκηση του συλλόγου μας καταφέραμε να κερδίσουμε μία κάρτα για κάθε εργαστήριο (που και πάλι… δεν αρκεί!), «φήμες» υποστηρίζουν πως από φέτος δε θα έχουμε ούτε αυτό. Θα κληθούμε για άλλη μια χρονιά να πληρώσουμε τα αυτονόητα, ειδικά τη στιγμή που βλέπουμε ότι η νησίδα έχει τρομερά έσοδα από το laser cutter και τα λοιπά μηχανήματα?

Να σταματήσουμε να πληρώνουμε τα αυτονόητα! Να διεκδικήσουμε δωρεάν εκτυπώσεις και υλικά για όλα τα μαθήματα!

Καμαρακι…

Το καμαράκι είναι ένας χώρος όλων μας. Είναι κάτι σαν το «στέκι» του συλλόγου μας, που δημιουργήθηκε για την ανάγκη όλων μας να βρισκόμαστε πέρα από τα μαθήματα, να ανταλλάσουμε ιδέες, να γελάμε, να κάνουμε το διάλειμμα μας, ένας χώρος για να στεγάσει τις πολιτικές, πολιτιστικές δραστηριότητες και ανησυχίες μας. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια  το καμαράκι έχει καταντήσει ένας αποθηκευτικός χώρος με κάποιες σπίθες ζωής. Όμως ποτέ δεν είναι αργά! Ήδη από φέτος έχει γίνει μια καλή αρχή! Να κάνουμε αυτές τις σπίθες φλόγα, να δώσουμε ζωή στο χώρο αυτό ώστε να μπορέσει να αγκαλιάσει κάθε συλλογική δράση του συλλόγου μας.

Λέσχη…

Η κατάσταση στη λέσχη συνεχίζει στην περσινή αθλιότητα με τις ουρές, τους ελέγχους και όλα αυτά για να ένα πιάτο… «φαγητό». Και ενώ επικρατεί αυτή η εικόνα, η πάνω λέσχη παραμένει κλειστή, ενώ στην οροφή έχει ανοίξει «roof garden» για να πλουτίζει ο εργολάβος, τον οποίο πληρώνει αδρά το πανεπιστήμιο για τις… πολυπόθητες υπηρεσίες του!

Να σπάσουμε τους ελέγχους στη λέσχη!
Να διεκδικήσουμε ένα πανεπιστήμιο χωρίς εργολαβίες και εταιρίες.

ΟΑΣΘ…

Η κατάσταση με τον ΟΑΣΘ είναι πια κάτι παραπάνω από ανυπόφορη. Δεν είναι μόνο οι άθλιες υπηρεσίες που προσφέρει («στοίβαγμα» μέσα στα λεωφορεία,  ανεπαρκή δρομολόγια, πανάκριβα εισιτήρια…) ή και οι τραμπούκικες συμπεριφορές  των ελεγκτών-μπράβων… Είναι ότι η εταιρία του ΟΑΣΘ βγάζει υπερκέρδος στις πλάτες όλων των κατοίκων της Θεσσαλονίκης, ενώ έχει εγγυημένο κέρδος και χρηματοδότηση από το ίδιο το κράτος και ακόμη δε διστάζει να μιλά για αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων…

Τίποτα τέτοιο να μη μείνει αναπάντητο. Γίνεται πιο επιτακτικό από ποτέ το να διεκδικήσουμε δωρεάν και δημόσιες μετακινήσεις για όλες/όλους!

Πλειστηριασμοί 1ης κατοικίας…

Είναι γεγονός λοιπόν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας που απειλούν ότι θα αφήσουν τόσες οικογένειας στο δρόμο. Όμως, είναι γεγονός και η απάντηση του κινήματος που εδώ και εβδομάδες μπλοκάρει τις διαδικασίες των πλειστηριασμών, και έρχεται αντιμέτωπο με την ισχυρή παρουσία ΜΑΤ που στόχο έχει τον αποκλεισμό του κόσμου από τις διαδικασίες. Πρωταγωνιστές, πλήθος κόσμου που μεγαλώνει βδομάδα τη βδομάδα για να μη μείνει κανείς άστεγος.
Κι εμείς? Θα γίνουμε κομμάτι του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης? Θα υπερασπιστούμε στην πράξη και ως φοιτητές-πόσο μάλλον της αρχιτεκτονικής- το δικαίωμα στην κατοικία στον 21ο αιώνα?

το ραντεβού μας ? κάθε Τετάρτη στις 3:30 στα δικαστήρια.
Κανένα σπίτι στα χέρια κράτους και τραπεζίτη.

Σχολειο για το κομπανι

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία αλληλεγγύης του ΣΑΔΑΣ-Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων της οποίας ο σύλλογος μας αποτελεί πια κομμάτι της, μετά από την απόφαση που πάρθηκε σε Γενική Συνέλευση του ίδιου του συλλόγου. Είναι ένα εγχείρημα για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός σχολείου στο Κομπάνι, στη Ροζάβα βοηθώντας τον κούρδικο λαό να ξαναχτίσει την πόλη του, η οποία καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά από τον ISIS.
Τι πιο ελπιδοφόρο να γίνουμε κομμάτι της έμπρακτης αλληλεγγύης σε ένα λαό που πολέμησε και νίκησε τον ισλαμοφασισμό?
Καιρός λοιπόν να συζητήσουμε πως προχωρά το εγχείρημα και να αναλάβουμε δράση!

Αυτά είναι κάποια από τα θέματα που μπορούμε και πρέπει να συζητήσουμε. Και προφανώς δεν είναι τα μόνα! Τη στιγμή που το πανεπιστήμιο «βουλιάζει» λόγω υποχρηματοδότησης, μαθαίνουμε ότι λεφτά δίνονται απλόχερα για στρατιωτικούς εξοπλισμούς, για τις γνωστές μνημονιακές επιταγές, για την ΕΕ, για τις τράπεζες, για…, για…, για… . Μαθαίνουμε ότι ετοιμάζονται αλλαγές στα εργασιακά, ενώ ήδη βιώνουμε καθημερινά την τρομοκρατία της ανεργίας και της επισφάλειας που μας περιμένει μόλις τελειώσουμε τη σχολή. Μαθαίνουμε για τις σκληρές συνθήκες στις οποίες συνεχίζουν να ζουν εγκλωβισμένοι οι πρόσφυγες λίγα χιλιόμετρα μακριά από την πόλη μας ή ακόμη και για περιστατικά φασιστικής επίθεσης σε παιδιά προσφύγων επειδή «τόλμησαν» να κάτσουν στα θρανία. Μαθαίνουμε και ακούμε για αλλαγές τριγύρω μας για τις οποίες εν τέλει κανένας δε μας υπολόγισε.



Ας μην αδρανούμε λοιπόν άλλο!
είναι ώρα να προβληματιστούμε, συζητήσουμε, 
να αποφασίσουμε, να διεκδικήσουμε!
είναι ώρα για γενική συνέλευση!


Γι΄ αυτούς και για όλους τους λόγους του κόσμου

όλες και όλοι στη γενική συνέλευση του ΣΣΑ!

Πέμπτη 20/10 στις 14:00 στην 301



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου