21 Απριλίου 2015

Για την απόφαση του ΣτΕ να ακυρώσει τις μετεγγραφές των συμφοιτητών-τριών μας


Από την αρχή της χρονιάς το τμήμα των καθηγητών της σχολής μας, μαζί με το τμήμα αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ, προσέφυγαν από κοινού στο Συμβούλιο Της Επικρατείας, με στόχο να κριθούν οι μετεγγραφές, βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων, αντισυνταγματικές.

Μετά από 5 ολόκληρους μήνες και μία εξεταστική (!) βγήκε η απόφαση του ΣτΕ, η οποία τάσσεται υπέρ των δύο παραπάνω τμημάτων. Με άλλα λόγια οι συμφοιτητές και συμφοιτήτριές μας που δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος των σπουδών τους σε άλλη πόλη λόγω οικονομικών και κοινωνικών λόγων, απλά δε θα σπουδάσουν! Η “δικαιοσύνη” μίλησε και συμφώνησε με τους καθηγητές των κεντρικών πανεπιστημίων πως οι υποδομές δεν επαρκούν και παρεμποδίζεται η εύρυθμη λειτουργία τους. Ωστόσο ο λόγος για όλα αυτά, σύμφωνα πάντα με τη "δικαιοσύνη", είναι οι ελάχιστοι παραπάνω φοιτητές/-τριες που θα μετεγγράφονταν στα τμήματα της πόλης τους ώστε να μπορέσουν να σπουδάσουν, γιατί αδυνατούν λόγω κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων που ως και το ίδιο το κράτος αναγνωρίζει*. Κανένας λόγος για την υποχρηματοδότηση αυτών των τμημάτων. Κανένας λόγος για την υποστελέχωσή τους. Κανένας λόγος για τις ελλείψεις σε εγκαταστάσεις. Κανένας λόγος για τον αποκλεισμό όποιας και όποιου δεν μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά στο κόστος των σπουδών. Κι όλα αυτά τη στιγμή που η φοιτητική μέριμνα διαλύεται και ιδιωτικοποιείται κι όλο και περισσότεροι φοιτητές/-τριες αναγκάζονται να εργάζονται για να τα βγάλουν πέρα.
Για εμάς όμως οι παραπάνω λόγοι (υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση κλπ) είναι τα πραγματικά αίτια του προβλήματος που υπάρχει όχι μόνο στη σχολή μας και στην αντίστοιχη του ΕΜΠ, αλλά και σε όλες τις σχολές πανελλαδικά. Εμείς, λοιπόν, έχουμε λόγο και τον αντιτάσσουμε απέναντι και στον κρατικό μηχανισμό, που δεν αλλάζει μόνο αν αλλάξει η κυβέρνηση, και στο τμήμα των καθηγητών, που πρώτο ήδη αρνήθηκε να δεχτεί τους συμφοιτητές μας, και μάλιστα ο λόγος ήταν ότι τα κριτήρια δεν είναι (;) ακαδημαϊκά και αντικειμενικά! Καταδικάζουμε αυτή τη στάση, η οποία δε λαμβάνει υπόψη στο ελάχιστο τη δυσχερή οικονομική κατάσταση που βιώνει το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας, αλλά αντίθετα παίρνουν με αυτό τον τρόπο το ρίσκο να αποκλειστούν φοιτήτριες και φοιτητές από την τριτοβάθμια εκπαίδευση σε περίπτωση που δε μπορούν (όπως φαίνεται και από το γεγονός ότι εγκρίθηκε η μετεγγραφή) να σπουδάσουν στην πόλη που πέρασαν, βάζοντας κι αυτοί ένα ακόμη εμπόδιο στην ήδη υπάρχουσα δυσκολία του να μπορείς να σπουδάσεις. Συμβάλλουν ουσιαστικά στην περιστολή του ίδιου του δικαιώματος στις σπουδές.

Γνωρίζουμε βέβαια ότι οι μόνοι που μπορούν να διασφαλίσουν τα αιτήματα και τις ανάγκες της νεολαίας είναι οι ίδιοι οι φοιτητές μέσα από τα συλλογικά τους όργανα, είναι το ίδιο το φοιτητικό κίνημα και οι διεκδικήσεις του. Μόνο έτσι μπορούν να πραγματοποιηθούν τα αιτήματά μας για μη εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ, ενώ οι «παρακλήσεις» του υπουργείου παιδείας προς τις σχολές ώστε να γράψουν τους μετεγγραφέντες κανένα αποτέλεσμα δε φέρνουν.

Απέναντι λοιπόν σε όλες τις αποφάσεις που μας θέτουν στο περιθώριο, εμείς επιβάλλουμε τις ανάγκες μας για δωρεάν σπουδές, δωρεάν σίτιση και στέγαση. Απαιτούμε να αρθεί η απόφαση του ΣτΕ και να γίνουν τώρα δεκτές οι μετεγγραφές! Απαιτούμε να καλυφθούν όλες μας οι ανάγκες σε υλικοτεχνικές υποδομές και διδακτικό/διοικητικό προσωπικό! 

Απαιτούμε δημόσια & δωρεάν παιδεία για όλες και όλους!

Απαιτούμε τη ζωή που μας αξίζει 
και όχι απλά την επιβίωση που μας υπόσχονται!


*Ο υπουργός Παιδείας κ. Μπαλτάς, ενώ αναγνώρισε αυτές τις δυσκολίες τις πρώτες ημέρες της θητείας του, στη συνέχεια έκανε έκκλιση προς τους υποψήφιους φοιτητές να δηλώνουν σχολές στην πόλη από όπου προέρχονται και μπορούν επομένως να σπουδάσουν. Με άλλα λόγια, πετάει το μπαλάκι στους φοιτητές και στις οικογένειές τους για τα έξοδα των σπουδών τους, παραδεχόμενος ουσιαστικά ότι από μεριάς του δεν μπορεί να κάνει τίποτα, ενώ παράλληλα εξήγγειλε νέες μειώσεις στην κρατική χρηματοδότηση των πανεπιστημίων!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου