13 Απριλίου 2017

Κείμενο-Κάλεσμα της ΜΑΡΚΣ - ΕΑΑΚ σε διήμερο της ΕΑΑΚ 21-22 Απρίλη

αναδημοσίευση από: ΜΑΡΚΣ ΕΑΑΚ

Εύκολα μπορεί κανείς να διακρίνει πως η κρίση διαρκώς βαθαίνει και εντείνεται, βρίσκοντας την αστική τάξη ανίκανη να δώσει μια ουσιαστική λύση και να την υπερβεί. Ως αποτέλεσμα αυτού παρατηρείται μια ιδιαίτερη όξυνση τόσο στην Ευρώπη όσο και στο διεθνές τοπίο, με τις υπέρογκες επενδύσεις κρατών σε στρατιωτικό εξοπλισμό, τις εντάσεις και την κλιμάκωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, τον πόλεμο συμφερόντων στην Συρία κα. Σύσσωμες όλες οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και οι μηχανισμοί τους (ΝΑΤΟ) στο όνομα της ''προστασίας των λαών'' από εξτρεμιστικές οργανώσεις και καθεστώτα ,παρεμβαίνουν μέσω πολεμικών επιχειρήσεων και πνίγουν στο αίμα, ολόκληρες πόλεις και στρατηγικά σημεία . Τρανό παράδειγμα η πρόσφατη επέμβαση των ΗΠΑ που βομβάρδισε με 59 πυραύλους τύπου τόμαχοκ στρατιωτικό αεροδρόμιο στη Συρία. Το γεγονός οτι τα αμερικάνικα πλοία που συμμετείχαν στην επέμβαση ξεκίνησαν από την βάση της Σούδας μας δείχνει την συναίνεση της κυβέρνησης στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ. Το βάρος για άλλη μια φορά πέφτει στις πλάτες του λαού που καλείται να προσαρμοστεί σε συνθήκες προσφυγιάς και μετανάστευσης, μέσω διαχειριστικών συμφωνιών όπως αυτή της ΕΕ-Τουρκίας, οδηγώντας τον σε άθλιες συνθήκες κράτησης, στα λεγόμενα hotspot, και κατά συνέπεια περιθωριοποιώντας τον μακριά από το πλέγμα του αστικού ιστού.


Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και ολόκληρο το αστικό πολιτικό προσωπικό, ενσωματώνοντας αυτή την λογική, προβαίνει διαρκώς σε συμφωνίες με αντιλαϊκό πρόσημο στην προσπάθεια του να διαχειριστεί αυτή την κρίση, παρουσιάζοντάς τες πολλές φορές ως μονόδρομο και σωτήρια λύση για τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Μια νέα τέτοια συμφωνία είναι και το περίφημο κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης, που ουσιαστικά πρόκειται για μια πολιτική συμφωνία μεταξύ των τοκογλύφων δανειστών-ΕΕ-Κυβέρνησης , που στόχο έχει την περαιτέρω εξαθλίωση του ήδη καταπιεσμένου λαού μέσω πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, τη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, τις ελαστικές και ευέλικτες σχέσεις εργασίας, νέους φόρους και μειώσεις μισθών και συντάξεων, την διάλυση και το ξεπούλημα του δημοσίου τομέα κλπ.


Όλες αυτές οι εξελίξεις δεν αφήνουν ανεπηρέαστο τον χώρο της παιδείας. Από τις εξαγγελίες για το νέο λύκειο και την μαθητεία έως τις αλλαγές στα προγράμματα σπουδών και τον κατακερματισμό της γνώσης και των πτυχίων, την συνεχή υποχρηματοδοτότηση κλπ έχουν ως αποτέλεσμα την αλλαγή του δημόσιου χαρακτήρα του πανεπιστημίου.


Πιο συγκεκριμένα στον χώρο των ΤΕΙ, παρατηρούμε πως βρίσκεται αυτή τη στιγμή η αιχμή του δόρατος της συνολικής επίθεσης στην παιδεία. Τρανό παράδειγμα αποτελεί η τροπολογία Σπιρτζη όσον αφορά τον χώρο της τεχνικής εκπαίδευσης, που ουσιαστικά δεν αναγνωρίζει τους αποφοίτους από τα ΤΕΙ ως μηχανικούς, αφαιρώντας τους όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα, διαλύοντας έτσι το μέλλον και την όποια εργασιακή προοπτική χιλιάδων φοιτητών ανά την χώρα. Ως ΜΑΡΚΣ-ΕΑΑΚ αναγνωρίζουμε αυτή την κίνηση του υπουργείου ως επίθεση με βαθειά ταξικά χαρακτηριστικά καθώς στοχεύει στην παραγωγή μιας νέας εργατικής βάρδιας φθηνής, ευέλικτης και αναλώσιμης, χωρίς κανένα επαγγελματικό και εργασιακό δικαίωμα, έρμαιο στα χέρια της εκμετάλλευσης από το κεφάλαιο. Παράλληλα ο κατακερματισμός της γνώσης που απορρέει από αυτή την τροπολογία εντείνει τους ήδη αυξημένους ταξικούς φραγμούς εντός των σχολών, αφού οδηγεί τους αποφοίτους στην συλλογή γνώσεων μέσω ιδιωτικών μεταπτυχιακών προγραμμάτων για όσους μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά σε αυτό. Επιπλέον οι αλλαγές στα προγράμματα σπουδών των ΤΕΙ ,που πέρασαν εδώ και λίγα χρόνια, κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με όσα προαναφέρθηκαν καθώς ήταν αλλαγές που εξυπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου και δεν είναι βασισμένα στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες. Οι αλλαγές στα προγράμματα σπουδών ήρθαν για να υπερεξειδικεύσουν τους φοιτητές των τμημάτων σε ένα μικρό φάσμα του επιστημονικού τους πεδίου με σκοπό την απορρόφηση τους ως αναλώσιμους εργαζόμενους, κυρίαρχα στις γραμμές παραγωγής μεγάλων εταιριών, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμία προοπτική εξέλιξης τόσο σε επίπεδο γνώσεων όσο και σε εργασιακό επίπεδο.


Ένα ακόμη κομβικό ζήτημα για μας είναι το ζήτημα της εντατικοποίησης των ρυθμών σπουδών. Το όριο δήλωσης των 36 ωρών σε κάθε εξάμηνο που πάει πακέτο με τις ‘αλυσίδες’ στα μαθήματα εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της εντατικοποίησης που επιβάλλει η πολιτική που ακολουθήται από την εκάστοτε κυβέρνηση. Κάνοντας την παραδοχή πως η πλειοψηφία των φοιτητών στα ΤΕΙ εργάζονται για βιοποριστικούς λόγους ,κυρίαρχα σε ‘μαύρη’ ανασφάλιστη εργασία, που δεν διαθέτουν χρήματα για να εξασφαλίσουν σίτιση και στέγαση, αντιλαμβάνεται κανείς την επιπλέον πίεση που δέχονται. Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι είτε να εγκαταλείπουν τις σπουδές τους καθώς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σ’ αυτούς τους ρυθμούς, είτε να πειθαρχούν σε ένα απάνθρωπο πρόγραμμα με σκοπό να τελειώσουν όσο το δυνατό γρηγορότερα και να βρουν δουλειά.


Ως ΜΑΡΚΣ – ΕΑΑΚ ιεραρχούμε το αίτημα της ενιαίας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης ως το πλέον κομβικό στοιχείο μιας πολιτικής γραμμής που θέλει να έρθει σε ρήξη με το υπάρχον εκπαιδευτικό σύστημα συσπειρώνοντας το σύνολο της πληττόμενης πλειοψηφίας. Διεκδικούμε δηλαδή ένα πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο με κατοχυρωμένα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα σε αυτό, με κατάργηση της διάκρισης σε ΑΕΙ – ΤΕΙ – ΙΕΚ κλπ, κόντρα σε λογικές κατακερματισμού της γνώσης και της υπερ-εξειδίκευσης των εργαζομένων, ώστε να μην υπάρχουν απόφοιτοι με διαφορετικά προσόντα και κατά συνέπεια δικαιώματα. Το πτυχίο να είναι η μόνη προϋπόθεση για να εργαστούμε, με όλη τη γνώση σε αυτό, κόντρα στις επιταγές της ΕΕ. Θεωρούμε οτι η εκπαιδευτική διαδικασία πρέπει να κατοχυρώνει τα δικαιώματά μας και όχι μέσω εξετάσεων και «εξωτερικών» πιστοποιήσεων. Ενάντια στην επανακατάρτιση, που μας οδηγεί σε μια ατελείωτη περιπλάνηση ανάμεσα στην επισφάλεια και την ανεργία. Με άλλα λόγια, το αίτημα για εργασιακά δικαιώματα, αλλά και για δικαίωμα στην εργασία, θα πρέπει να είναι ο κύριος στόχος πάλης της ΕΑΑΚ τόσο στα ΤΕΙ όσο και στα ΑΕΙ. 


Σε μία περίοδο όπου η νεολαία και οι εργαζόμενοι βάλλονται συνεχώς μέσω αντεργατικών νομοσχεδίων, οι κυβερνήσεις και τα τσιράκια τους κάνουν το οτιδήποτε για να τσακίσουν το εργατικό κίνημα. Ένα κύμα δικαστικών διώξεων έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό αλλά και συνεχίζει με σκοπό να πνίξει κάθε φωνή που αντιστέκεται. Σε αυτή την κατάσταση προφανώς οι κυβερνήσεις βρίσκουν καταφύγιο στους ναζί της ΧΑ. Πίστοι υπηρέτες του κεφαλαίου και εχθροί της εργατικής τάξης, οι ΧΑυγίτες δεν χάνουν την ευκαιρία να βγουν στο προσκήνιο. Είτε μέσα στις σχολές με τρικάκια και στοχάδια είτε έξω από αυτές με απειλές και ξυλοδαρμούς, όπως η αναίτια επίθεση στον φοιτητή που απλά περνούσε έξω από τα γραφεία τους. Ωστόσο, δεν μας τρομοκρατούν!!! Ήδη, οι συνάδελφοί μας στην Ξάνθη κατάφεραν να απομακρύνουν από το Πανεπιστήμιο τον καθηγητή Γ. Παύλο που έστειλε στα δικαστήρια 9 συμφοιτητές μας για την συνδικαλιστική δράση τους. Παίρνοντας παράδειγμα από τη νίκη στην Ξάνθη, φωνάζουμε ότι δεν θα υποκύψουμε. Με ένα μαζικό, συγκροτημένο φοιτητικό και εργατικό κίνημα θα είμαστε εκεί να παλεύουμε καθημερινά για ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών, για κρατική χρηματοδότηση, για την κατάργηση των αντιδραστικών νόμων των μνημονίων, για να τσακίσουμε τους φασίστες και το σύστημα που τους θρέφει , για μια ζωή με αξιοπρέπεια!


Σαν ένα από τα σχήματα της ΕΑΑΚ στα ΤΕΙ αναγνωρίζουμε πως το μόρφωμα ακόμα αδυνατεί να παράξει την αναγκαία πολιτική και πολιτικό σχέδιο που χρειάζεται για να παρέμβει στα πιο ταξικά κομμάτια του υποκειμένου που φοιτούν στα ΤΕΙ. Κάτι που θα έπρεπε ήδη να έχει συμβεί μιας και θέλουμε το μόρφωμα να έχει σύνδεση και επαφή με κάθε πληττόμενο νέο και εργαζόμενο. Ιεραρχούμε λοιπόν ψηλά την αναγκαιότητα σχεδιασμού για τα ΤΕΙ τέτοιου που θα τα καταστήσει κινηματικά χρήσιμα με καλέσματα που τα αφορούν και θα βάλει τέλος στην ΕΑΑΚ των δύο ταχυτήτων. Οι φοιτητές των ΤΕΙ και το Φοιτητικό Κίνημα μέσα στους συλλόγους αυτούς έχουν μείνει κινηματικά, χρόνια πίσω από τους αντίστοιχους στα ΑΕΙ γι’ αυτό και αντιμετωπίζουν προβλήματα που αλλού έχουν διευθετηθεί εδώ και καιρό.


Με γνώμονα όλα τα παραπάνω θέλουμε να εκφράσουμε την αναγκαιότητα ενός διημέρου της ΕΑΑΚ με προτεινόμενη ημερομηνία τις 21-22 Απρίλη, προκειμένου, και εν όψη των φοιτητικών εκλογών, να συζητηθούν κομβικά για το μόρφωμα ζητήματα παράγοντας μια πολιτική απόφαση αντάξια των εποχών. Μια πολιτική απόφαση ικανή να ενοποιήσει και να εξοπλίσει ολόκληρη την ΕΑΑΚ για το επόμενο χρονικό διάστημα δίνοντάς της ξανά το στίγμα της πρωτοπορίας, του κύριου εκφραστή των αναγκών ,των δικαιωμάτων και των αγώνων της πληττόμενης πλειοψηφίας εντός των σχολών. Με βάση όσων προαναφέρθηκαν καλούμε στα πλαίσια του πανελλαδικού διημέρου της ΕΑΑΚ, τον συντονισμό όλων των ΤΕΙ ώστε να συζητηθούν οι προβληματισμοί αυτοί και να με σκοπό να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τις ανάγκες των συλλόγων και να θέσουμε κάποιους στόχους πάλης για το επόμενο διάστημα που να συμβαδίζουν με τις ιδιομορφίες που παρουσιάζουν οι σύλλογοι στα ΤΕΙ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου