7 Μαρτίου 2016

Κάτω τα χέρια από την ΚΟΠΑΝΑ!

[ αναδημοσίευση κειμένου του σχήματος ΑΡΠΑ στο παιδαγωγικό | ΕΑΑΚ ]

Καταγγέλλουμε τη στοχοποίηση της κινηματογραφικής ομάδας του Παιδαγωγικού (Κ.Ο.Π.ΑΝΑ.) από την εταιρία πνευματικών δικαιωμάτων UIP. Η εταιρία αυτή προέβη σε καταγγελία στη διοίκηση της σχολής ενάντια στο δικαίωμα της ΚΟΠΑΝΑ να κάνει προβολές ταινιών. Σε περίπτωση που συνεχιστούν οι προβολές η εταιρία απειλεί την κινημα/φική ομάδα με μηνύσεις!
Η επίθεσή αυτή στην ΚΟΠΑΝΑ έρχεται σε μια καθόλου τυχαία συγκυρία όπου παρατηρείται μια γενικότερη προσπάθεια απονέκρωσης του πανεπιστημίου από συλλογικές διαδικασίες, πολιτιστικές δραστηριότητες και οτιδήποτε αντιτίθεται στην κυρίαρχη κουλτούρα. Μια κουλτούρα που θέλει ένα πανεπιστήμιο αποστειρωμένο χώρο διεξαγωγής μαθημάτων και εξετάσεων, εντατικοποίησης και πειθαρχημένης καθημερινότητας στην οποία φοιτητές και εργαζόμενοι δεν έχουν περιθώρια αντίστασης και διεκδίκησης καλύτερων συνθηκών ή εναλλακτικών δρόμων.

Δεν είναι τυχαίο ότι μία εβδομάδα πριν η πρυτανεία με πρόσχημα την αύξηση της εγκληματικότητας προτείνει την κατάργηση του ασύλου ζητώντας την παρέμβαση της αστυνομίας ενάντα σε «παραβατικές συμπεριφορές». Ως παραβατικές συμπεριφορές βέβαια, δεν εννοούν τα ναρκωτικά που η ίδια η αστυνομία ώθησε στο χώρο του πανεπιστημίου αλλά τις συλλογικές διαδικασίες και πρακτικές φοιτητών και εργαζομένων, δηλαδή τις Γενικές Συνελεύσεις, τις καταλήψεις, τις κινητοποιήσεις. Οτιδήποτε δηλαδή έρχεται σε αντίθεση με τα σχέδια της πρυτανείας, των κυβερνήσεων, της ΕΕ και των εταιριών και διεκδικεί ένα καλύτερο πανεπιστήμιο με βάση τις ανάγκες μας. Ένα απονεκρωμένο και πειθαρχημένο πανεπιστήμιο με την αστυνομία να μπαινοβγαίνει κατά το δοκούν είναι προϋπόθεση για να εφαρμοστούν οι αναδιαρθρώσεις και τα νομοσχέδια που ονειρεύονται κυβερνήσεις και Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να καταστήσουν το πανεπιστήμιο εύφορο για τα κέρδη των επιχειρήσεων. Εξ άλλου στα σχέδια της κυβέρνησης είναι και ο νέος Νόμος Φίλη που έρχεται να εμβαθύνει τις παραπάνω κατευθύνσεις.

Οι κινηματογραφικές ομάδες και τα διάφορα πολιτισμικά εγχειρήματα εντός του πανεπιστημίου δρουν ενάντια σε αυτές τις επιδιώξεις και για αυτό το λόγο αντιμετωπίζονται εχθρικά από την πρυτανεία. Από εκεί και πέρα, η κινηματογραφική ομάδα του Παιδαγωγικού δεν έχει σκοπό το κέρδος, αλλά προσπαθεί να επανανοηματοδοτήσει το χώρο του πανεπιστημίου ως χώρο ελεύθερης διάδοσης των ιδεών και των ίδιων των επιτευγμάτων του πολιτισμού. Έτσι και αλλιώς ζούμε σε μια περίοδο όπου πλέον ελάχιστες και ελάχιστοι έχουμε τη δυνατότητα να πληρώνουμε για να αποκτούμε πρόσβαση σε ταινίες, θέατρο κλπ. Στόχος των κινηματογραφικών και πολιτισμικών ομάδων είναι και η κοινωνικοποίηση των φοιτητριών/φοιτητών μεταξύ τους ενάντια στην κουλτούρα της αποξένωσης και ανταγωνισμού που προβάλλουν τα κυρίαρχα πρότυπα. Μέσα από τις προβολές ταινιών, τις θεατρικές ομάδες/παραστάσεις, τα πάρτι κλπ δίνεται η δυνατότητα φθηνής συλλογικής διασκέδασης, ανταλλαγής προβληματισμών, ζύμωσης και πολιτικοποίησης. Για εμάς τα «πνευματικά δικαιώματα» της κάθε εταιρίας δε σημαίνουν απολύτως τίποτα όταν στέκονται εμπόδιο στην ελεύθερη πρόσβαση στον πολιτισμό ο οποίος είναι κεκτημένο και αγαθό όλης της ανθρωπότητας.

Από αυτή την άποψη, στηρίζουμε την κινηματογραφική ομάδα του Παιδαγωγικού ενάντια στην επίθεση που δέχτηκε και καλούμε τον κόσμο της σχολής και το ίδιο το φοιτητικό κίνημα να εξασφαλίσει τη δυνατότητα απρόσκοπτης δράσης των πολιτιστικών ομάδων. Απέναντι στις απειλές των εταιριών και των πρυτανειών απαντάμε με τον αγώνα για ένα πανεπιστήμιο…

ΚΛΕΙΣΤΟ   
για τα ΜΑΤ, τους εισαγγελείς, τις εταιρίες, την αποξένωση, τον ανταγωνισμό, την πειθάρχηση
ΑΝΟΙΧΤΟ 
για τις ανάγκες, τα δικαιώματά μας, την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, τις πολιτιστικές δράσεις, τις συλλογικές διαδικασίες, τους αγώνες φοιτητών – εργαζομένων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου