28 Ιουλίου 2014

Πρόγραμμα εκδηλώσεων 2ης Συνάντησης Νέων Αρχιτεκτόνων

 
Η 2η Συνάντηση Νέων Αρχιτεκτόνων θα πραγματοποιηθεί το τετραήμερο από Πέμπτη 21 Αυγούστου έως και την Κυριακή 24 Αυγούστου, στον ξενώνα Στάμου Στούρνα στην Άλλη Μεριά Πηλίου.
Περισσότερα για τον ξενώνα που αποτελεί δωρεά στο Σύλλογο Αρχιτεκτόνων στη μνήμη του φοιτητή αρχιτεκτονικής Στάμου Στούρνα από τους γονείς του, με βασικό σκοπό την παροχή δωρεάν στέγης σε φοιτητές αρχιτεκτονικής για μελέτη και ανάπαυση,μπορείτε να δείτε εδώ. Η Άλλη Μεριά απέχει λιγότερο από 4 χιλιόμετρα από το κέντρο του Βόλου και έχει εξαιρετική θέα στην πόλη, καθώς ο οικισμός έχει αμφιθεατρική διάταξη στην πλαγιά του Πηλίου. Εδώ μπορείτε να δείτε έναν χάρτη με την τοποθεσία του ξενώνα.

Η διαμονή θα γίνει μέσα στο κτίριο του ξενώνα με προτεραιότητα στις οικογένειες με παιδιά, στις μεγαλύτερες ηλικίες, σε όσους έχουν θέματα υγείας κ.λπ. Επειδή τα κρεβάτια του ξενώνα είναι λιγότερα από τον εκτιμούμενο αριθμό των επισκεπτών, είναι καλή ιδέα να φέρει κανείς μαζί του φουσκωτό στρώμα ύπνου. Σε κάθε περίπτωση, αν οι χώροι του ξενώνα αποδειχθούν μικροί, θα υπάρχει πρόβλεψη για κατάλληλο χώρο κατασκήνωσης με σκίαση, οπότε θα χρειαστούν είδη κάμπινγκ (σκηνές, σλίπινγκ-μπαγκ, κ.λπ.).
Το φαγητό μας κατά τη διάρκεια του τριημέρου θα το εξασφαλίσουμε σε φιλικές τιμές από το Συνεταιρισμό Γυναικών Πηλίου, ενώ θα εγκατασταθεί υπαίθρια ψησταριά και θα υπάρχει και συλλογική κουζίνα και μπαρ.
Το πρόγραμμα της 2ης Συνάντησης περιλαμβάνει workshop, εκδηλώσεις, συναυλίες και προβολές και καλύπτει και τις τέσσερις μέρες.
IMG_9243


Την Πέμπτη 21 Αυγούστου θα φτάσουμε και θα εγκατασταθούμε στους χώρους του ξενώνα. Στις 12 το μεσημέρι αρχίζει το εργαστήριο σχεδιασμού του περιβάλλοντα χώρου. Θα σχεδιαστεί ο χώρος του κάμπινγκ, ο χώρος των εκδηλώσεων/συναυλιών, ο χώρος εγκατάστασης της ψησταριάς/φούρνου και θα οριστούν χώροι κίνησης και στάσης. Στόχος είναι η σχεδίαση να υλοποιηθεί την ίδια ή την επόμενη μέρα.
Στις 5:00μμ θα προβληθεί η ταινία We Don’t Like Samba, ένα εξαιρετικό σύγχρονο ντοκιμαντέρ με θέμα τους κοινωνικούς αγώνες στη Βραζιλία.

Την Παρασκευή 22 Αυγούστου στις 12 το μεσημέρι θα γίνει ανοιχτή συζήτηση με θέμα τις συνθήκες της αυτοαπασχόλησης σήμερα και τους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Το στοιχείο που συνδέει τα δύο θέματα είναι το γεγονός ότι στο φόντο της κρίσης για πολλούς νέους αρχιτέκτονες η αυτοαπασχόληση/υποαπασχόληση με αντικείμενο αυθαίρετα – πιστοποιητικά – βεβαιώσεις, κ.λπ. είναι η μόνη εργασιακή επιλογή και η ενασχόληση με τους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς η μοναδική τους επαφή με την αρχιτεκτονική. Θα εισηγηθεί για την αυτοαπασχόληση ο Κωστής Μασούρας εκ μέρους της ΑΚΕΑ και για τους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς ο Σάββας Τσελεπίδης, γραμματέας του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης.
Στις 5:00 θα προβληθεί το πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ Golfland? της Νέλλης Ψαρρού, με θέμα τις σύνθετες τουριστικές αναπτύξεις που περιλαμβάνουν και γήπεδα γκολφ, τις επιπτώσεις τους στην κοινωνία και το περιβάλλον και το νέο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης στην Ελλάδα. Το ντοκιμαντέρ αυτό αποτελεί και μία πολύ καλή εισαγωγή για τις συζητήσεις και τις εκδηλώσεις της επόμενης μέρας.
Στις 7:00 θα γίνει η εκδήλωση με τίτλο «Η παραγωγή του χώρου στην επαναστατική Σοβιετική Ένωση». Η εισήγηση θα γίνει από το περιοδικό Κομπρεσέρ για τον χώρο και την πόλη. Τη συζήτηση συντονίζει ο Μάνος Σκούφογλου, μέλος του ΔΣ του ΣΑΔΑΣ Αττικής.
Το βράδυ θα γίνει συναυλία με τους Φου-Σου, συγκρότημα φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι περισσότεροι αρχιτέκτονες. Θα ακολουθήσει πάρτυ με DJ.
IMG_9255
Το Σάββατο 23 Αυγούστου στις 12 το μεσημέρι θα γίνει εκδήλωση με τίτλο «Ο πολεοδομικός σχεδιασμός σήμερα και η ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας – Θεσμικό καθεστώς και σχεδιαστικές στρατηγικές». Ομιλητές θα είναι ο Κώστας Βουρεκάς, και ο Δημήτρης Πούλιος, Υποψήφιοι Διδάκτορες Πολεοδομίας – Χωροταξίας του ΕΜΠ. Τη συζήτηση θα συντονίσει η Βάσια Λιανοπούλου, φοιτήτρια του τμήματος χωροταξίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μέλος του σχήματος ΧωροΑταξία.
IMG_9245
Το απόγευμα θα μεταφερθούμε στην Άφησσο, μια εξαιρετική παραλία του Πηλίου και εκεί θα γίνει στις 7:00μμ η ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Η επίθεση στον αιγιαλό και την παραλία». Θα παρουσιαστεί το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τους αιγιαλούς και θα γίνουν δύο αρχικές εισηγήσεις: ο Κωστής Μασούρας θα εισηγηθεί για τους ελεύθερους χώρους της υπαίθρου και το ελεύθερο κάμπινγκ και η Ελένη Βαφειάδου εκ μέρους της ΑΚΕΑ θα παρουσιάσει σχεδιαστική πρόταση με χαρακτηριστικά βιοκλιματικού σχεδιασμού για την παραλία. Θα ακολουθήσει συζήτηση.
Το βράδυ θα αναλάβει το συγκρότημα μελών της ΑΚΕΑ «Λέων με ωροσκόπο Ρόζα» με ελληνική μουσική (έντεχνο, σμυρναίικο και πολιτικό τραγούδι) και θα ακολουθήσει βραδιά με κιθάρες στην παραλία.
IMG_9256
Τέλος την Κυριακή 24 Αυγούστου, στις 12 το μεσημέρι, θα γίνει εκδήλωση με θέμα «Οι αλλαγές στα εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών και η σχέση τους με την τριτοβάθμια εκπαίδευση». Ομιλητές θα είναι ο Γιώργος Κοβιός, Πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, ο Θάνος Ανδρίτσος, μέλος του ΔΣ του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ και θα υπάρξει και εισήγηση εκ μέρους του φοιτητικού σχήματος της Αριστερής Κίνησης Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ. Θα αναπτυχθούν τα ζητήματα των συλλογικών συμβάσεων των voucher, του σχεδίου αντικατάστασης του πτυχίου με ένα σύνολο συνεχών εξετάσεων και πιστοποιήσεων και οι εξελίξεις σε σχέση με τους «οργανισμούς» των πανεπιστημίων.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων κλείνει στις 5:00μμ με την προβολή της ταινίας The Pruitt-Igoe Myth, ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ του 2011 με θέμα το ομώνυμο συγκρότημα κατοικιών στις ΗΠΑ, η κατεδάφιση του οποίου αποτέλεσε σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Χάρβεϋ ορόσημο της μετάβασης από τον μοντερνισμό στον μεταμοντερνισμό στις ΗΠΑ.

Για τις διανυκτερεύσεις στους χώρους του ξενώνα υπάρχει αντίτιμο απαραίτητο κατ’ αρχήν για την αυτοχρηματοδότηση της διοργάνωσης και κατά δεύτερον σαν ενίσχυση, 10€ για όλο το τετραήμερο για φοιτητές, άνεργους και υποαπασχολούμενους και 25€ για εργαζόμενους αντίστοιχα. Τα παιδιά φιλοξενούνται δωρεάν.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου