9 Ιανουαρίου 2017

Πού πάνε τα λεφτά,...οέο?


Καθώς πλησιάζει εξεταστική όλοι και όλες μας αρχίζουμε να μετράμε μέχρι και τα δίλεπτα, γιατί θα πρέπει σιγά-σιγά να καλύψουμε έξοδα για εκτυπώσεις, υλικά, laser cut και όλα τα συναφή. Έξοδα τα οποία κανονικά θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητο ότι θα μας τα καλύψει η σχολή. Φυσικά από πλευράς τμήματος η απάντηση είναι πως “λεφτά δεν υπάρχουν”, πατώντας πάνω στην υπάρχουσα υποχρηματοδότηση για να δικαιολογήσει τις περικοπές στις ίδιες μας τις ανάγκες. Όμως ταυτόχρονα το τμήμα αποφεύγει να παραδεχτεί πως όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει προβάλλει καμία σοβαρή αντίσταση απέναντι σε αυτή την υποβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, αντίθετα έχει σταθεί εχθρικά προς το Σύλλογο Σπουδαστών Αρχιτεκτονικής σε περιόδους μαχητικών κινητοποιήσεων (κι όχι μόνο τότε) οι οποίες έθεταν στον πυρήνα τους αυτή την κατάσταση, προσπαθώντας να την αντιπαλέψουν, ενώ μεγάλο κομμάτι της συνέλευσης του τμήματος των καθηγητών φαίνεται να θεωρεί λύση την αναζήτηση χορηγών για την επιβίωση του τμήματος. Τέλος, ακόμη και τα λιγοστά χρήματα που δίνονται, επιλέγεται να διοχετευθούν αλλού κι όχι στις άμεσες ανάγκες των φοιτητών/ριων.
Τελικά όμως “λεφτά υπάρχουν”;
Εδώ και κάποιο καιρό κυκλοφορεί δημοσίευμα σε γνωστά sites και εφημερίδες που ανέφερε  για ποσά υπαιξαίρεσης από ερευνητικά κονδύλια και εμπλέκει το τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΑΠΘ. Και ναι, μιλάμε για αυτό το σκάνδαλο που μέχρι και οι τοίχοι σχολίαζαν και υπήρχαν άπειρες συζητήσεις για το ποιος είναι μπλεγμένος. Δε θα θέλαμε όμως να σταθούμε στο ποιος είναι μπλεγμένος, αλλά στο γεγονός σα γεγονός γιατί αυτό μάλλον είναι που έχει και τη μεγαλύτερη σημασία, σε μια χρονική στιγμή που έχει ζητηθεί από τη Συνέλευση Τμήματος να μας δώσει τον προϋπολογισμό έστω της νησίδας (στην οποία μάλιστα υποχρεούμαστε να πληρώνουμε, καθώς η ΜΙΑ δωρεάν κάρτα δε φτάνει οριακά ούτε για την πρώτη διόρθωση), αλλά αδιαφορεί εσκεμένα.
360.000 ευρώ υπεξαιρέθηκαν! 360.000 ΕΥΡΩ!!! Και όλα αυτά την ίδια στιγμή που χρήματα δεν υπάρχουν για τις ανάγκες των φοιτητών, για εργαζόμενους διδακτορικούς, για εργαζόμενους/ες τύπου 4007 (συμβασιούχους κτλ), για υποδομές (βλ. 250 άτομα στιβαγμένα σε αίθουσες όπως η 105). Την ίδια στιγμή που συνάδελφοί  μας πληρώνουν 2.000 και 3.000 ευρώ για να παρακολουθήσουν ένα μεταπτυχιακό για να διακδικήσουν μια θέση στην ανεργία και την επισφάλεια ή την απλήρωτη πρακτική. Και την ίδια στιγμή κιόλας που ακόμη και ένα από τα μεταπτυχιακά προγράμματα που τρέχει το τμήμα μας έχει δεχτεί επιπλήξεις για τον τρόπο που λειτουργεί και διαχειρίζεται τα οικονομικά του.
Πολλές παρατηρήσεις μαζεμένες... Και η Συνέλευση Τμήματος Καθηγητών επιλέγει να μην πει τίποτα ουσιαστικό και φυσικά να μην πάρει θέση. Όπως κάνει βέβαια για όλα τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τη σχολή μας. Επιλέγει πάντα να σιωπά με τη δικαιολογία "δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω... Δυστυχώς έτσι έχει η κατάσταση!". Και αυτή η σιωπή δεν είναι σε καμία περίπτωση αθώα, γιατί εμμέσως επιλέγει να διαχειριστεί τους υπερβολικά ελάχιστους πόρους, όχι προς όφελος της πλειοψηφίας των φοιτητών, όχι για την αμοιβή των εργαζομένων και των επιστημονικων συνεργατών, αλλά σε μια βιτρίνα που απλά θα κρύψει όλο το χάλι κάτω από το χαλί!
Σε αυτές λοιπόν τις αποφάσεις και πράξεις εμείς σα φοιτητές και φοιτήτριες θα πρέπει να είμαστε και θα είμαστε απέναντι τους, μαζί με τους εργαζόμενους και τους πλητόμμενους αυτής της κοινωνίας. Θα διεκδικούμε δημόσια και δωρεάν παιδεία, σίτιση και στέγαση, αξιοπρεπείς συνθήκες για να σπουδάσουμε. Θα διεκδικούμε το μέλλον μας, το δικαίωμά μας στην εργασία με υγιείς όρους, ενάντια σε όποιον μας λέει το αντίθετο. Ειδικά τη στιγμή που λεφτά δίνονται για τις τράπεζες, τους πολεμικούς εξοπλισμούς, το χρέος και ξεπουλιέται κάθε δημόσιο αγαθό, αντιλαμβανόμαστε αυτή την τεράστια αντίφαση και επιβάλουμε στην πράξη όσα μας λένε ότι είναι παράλογο να απαιτούμε. Το λόγο για τη γνώση, τη λειτουργία και την έρευνα του πανεπιστημίου πρέπει να τον έχουν οι φοιητητές και οι εργαζόμενοι του πανεπιστημίου και όχι τα διοικητικά όργανα που καλούνται να διαχειριστούν και να εφαρμόσουν προϋλημένες αποφάσεις που στρέφονται από θέση αρχής ενάντια στα συμφέροντα της πλειοψηφίας των φοιτητών (βλ εκπαιδευτική αναδιάρθρωση).

Γι'αυτό απαιτούμε να δοθούν στο Σύλλογο Σπουδαστών Αρχιτεκτονικής ο προϋπολογισμός του τμήματος και κάθε κίνηση του τμήματος που αφορά τα οικονομικά.
Θα διεκδικούμε το ανέφικτο για εκείνους, το αυτονόητο για εμάς.

1 σχόλιο:

  1. Αφήστε τα αυτά και πάτε στον Καλογήρου να ζητήσετε καμιά παράταση μαθημάτων/εξεταστικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή