24 Ιανουαρίου 2017

Καλωσορίζουμε στο 1ο Γυμνάσιο Συκεών τα προσφυγόπουλα!

Σχολεία ανοιχτά για όλα τα παιδιά

Αναδημοσίευση από: Γ' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης


Για τα προσφυγόπουλα που διαμένουν  στο γκέτο των εγκαταστάσεων του πρώην εργοστασίου της SOFTEXη Τετάρτη 25 Γενάρη θα αποτελέσει την έναρξη της σχολικής τους χρονιάς.


14 μαθητές και μαθήτριες  από την Συρία και το Ιράκ θα  ξεκινήσουν μαθήματα ύστερα από πολύ καιρό. Το κουδούνι του σχολείου θα σκεπάσει(;) τον τρομερό ήχο των σειρήνων του πολέμου που τα έδιωξε βίαια από τις χώρες, τα σπίτια και τα σχολειά τους.

Μετά από την κωλυσιεργία της κυβέρνησης και των μηχανισμών της, που επί σειρά μηνών ουσιαστικά αμφισβήτησαν την καθολικότητα της εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας και χρώματος και η οποία υπέθαλψε και κυοφόρησε ρατσιστικά σύνδρομα, τα προσφυγόπουλα κατακτούν το αδιαμφισβήτητο δικαίωμα στη μόρφωση. Ακόμη και αυτό όμως κατακτάται κουτσουρεμένο, με όρους «υγειονομικής ζώνης», καθώς με την ένταξη τους σε τμήματα εκτός του κανονικού ωρολογίου προγράμματος (μετά τις 14:00) τους στερείται το δικαίωμα της κοινωνικοποίησης με τα παιδιά της ηλικίας τους, το πιο σοβαρό ίσως κομμάτι μιας υγιούς εκπαιδευτικής διαδικασίας. Αυτή ήταν η επιλογή του υπουργείου, σε αντίθεση με τις τεκμηριωμένες προτάσεις της  Γ΄ΕΛΜΕ και του εκπαιδευτικού κινήματος.

Στερείται η δυνατότητα να εμπλουτιστεί δυναμικά το κοινωνικό και πολιτισμικό κεφάλαιο των ντόπιων και προσφύγων μαθητών, με κοινές αλλά και παράλληλες εκπαιδευτικές διαδικασίες, ώστε να διεξάγεται ομαλά και ολοκληρωμένα η εκπαίδευση  όλων των παιδιών εντός του κανονικού σχολικού ωραρίου. Η τακτική της εντελώς αποκομμένης εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων και η στέρηση της αλληλεπίδρασης τους με τα παιδιά του τόπου μας, αντικειμενικά τρέφει ξενοφοβικές και φασιστικές συμπεριφορές, που δαιμονοποιούν και αντιμετωπίζουν εχθρικά τους πιο αδύναμους κοινωνικούς κρίκους. Την Τετάρτη 25 Γενάρη καλωσορίζουμε και υποδεχόμαστε τους νέους μαθητές του 1ου Γυμνασίου Συκεών.

Θα είμαστε εκεί πλάι στα παιδιά που μπορεί να γεννήθηκαν σε άλλους τόπους και να πιστεύουν σε άλλους θεούς, αλλά έγιναν πρόσφυγες από τους ίδιους που κάνουν εμάς ανέργους και φτωχούς.Όλοι εμείς που από την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε στο πλευρό των ανθρώπων που θαλασσοπνίγονταν για να σωθούν από τις φλόγες του πολέμου, αλλά και στο πλευρό κάθε ανέργου, κάθε αγωνιζόμενου και κάθε ανθρώπου που δε σκύβει το κεφάλι στη σύγχρονη τυραννία. Εμείς που ξέρουμε πως η αλληλεγγύη δεν έχει εθνικότητα και θρησκεία. Θα είμαστε εκεί για να δώσουμε, αλλά κυρίως για να πάρουμε λίγη ελπίδα, από το μέλλον αυτού του κόσμου που είναι τα παιδιά. Τα παιδιά που οφείλουμε να τα προστατεύσουμε από το δηλητήριο του μίσους.

  • Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας, συνεχίζουμε τον αγώνα  ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, την επαίσχυντη συμφωνία κυβέρνησης- ΕΕ- Τουρκίας, των απελάσεων, επαναπροωθήσεων και φυλακίσεων των φτωχών και κατατρεγμένων.
  • Απαιτούμε την ένταξη όλων των παιδιών των προσφύγων στη δημόσια εκπαίδευση με όρους συνεκπαίδευσης  με τα ελληνόπουλα. Την βελτίωση των όρων εκπαίδευσης και ζωής όλων των παιδιών!
  • Διεκδικούμε την εξασφάλιση  αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης (στέγαση, σίτιση, θέρμανση, υγειονομική περίθαλψη ) στους πρόσφυγες και  τις οικογένειές τους για όσο καιρό μένουν στη χώρα μας. H παραμονή των προσφύγων και των μικρών παιδιών σε σκηνές μέσα στο κρύο και την παγωνιά αποτέλεσε εικόνα ντροπής.

Καλούμε τους συναδέλφους/ισσες τους μαθητές και τους  γονείς στην υποδοχή  και σε όλη την διάρκεια της λειτουργίας της ΔΥΕΠ προσφέροντας ό,τι μπορούν και εκτιμούν στα παιδιά που θα φιλοξενηθούν.

     Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γιάννης Λαθήρας                          Νίκος Παλάντζας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου