17 Μαΐου 2014

Έργα που ζηλεύει και ο Φαραώ, δίπλα στις φαβέλες...

αναδημοσίευση από: το Περιοδικό

Διαδηλώσεις στην Βραζιλία ενάντια στο Μουντιάλ του 2014

brazil-protests

Βίαιες διαδηλώσεις σε τουλάχιστον 50 πόλεις της Βραζιλίας πραγματοποιήθηκαν χθες,15 Μαϊου, τέσσερις εβδομάδες πριν την έναρξη της διεθνούς διοργάνωσης του Μουντιάλ 2014.
Χιλιάδες κόσμου κατέκλυσαν τους δρόμους του Σάο Πάουλο, όπου θα διεξαχθεί ο εναρκτήριος αγώνας μεταξύ της Βραζιλίας και της Κροατίας την 12η Ιουνίου, προκαλώντας κυκλοφοριακό χάος, ζητώντας δικαίωμα στην εκπαίδευση, στην περίθαλψη και στη στέγαση και διαδηλώνοντας ενάντια στο τεράστιο κόστος της διοργάνωσης του Παγκόσμιου Κυπέλλου.

Η ρίψη δακρυγόνων, η χρήση χημικών και οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στο Σάο Πάολο και στο Ρίο ντε Τζανέιρο δεν κατάφεραν να διαλύσουν το πλήθος που είναι οργισμένο για το κόστος των έργων και των γηπέδων που μέχρι στιγμής έχουν κοστίσει 15 δις δολάρια, ενώ προκλητικά κατασκευάζονται δίπλα ακριβώς στις φαβέλες και τους καταυλισμούς που στήνουν άνθρωποι, οι οποίοι στερούνται και τα βασικά αγαθά.
Σύμφωνα με το Al Jazeera το γήπεδο ποδοσφαίρου που κατασκευάζεται στη πρωτεύουσα Mπραζίλια έχει κοστίσει μέχρι στιγμής 900 εκατ. δολάρια και είναι το δεύτερο ακριβότερο γήπεδο στο κόσμο ενώ την ίδια στιγμή η πόλη δεν έχει κάποια μεγάλη επαγγελματική ομάδα ποδοσφαίρου.
Ανάλογες συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις έγιναν σε δεκάδες άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, ενώ κινητοποιήσεις αλληλεγγύης ήταν προγραμματισμένο να γίνουν χθες βράδυ και σε πόλεις του εξωτερικού όπως το Μπουένος Άιρες, το Λονδίνο, το Παρίσι, η Βαρκελώνη και το Βερολίνο.
Παράλληλα, απεργία έχουν κηρύξει οι αστυνομικοί και οι πυροσβέστες, οι οποίοι διεκδικούν αυξήσεις μισθών κατά 30% έως 50%, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να ενταθούν οι ανησυχίες της κυβέρνησης της προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ, σχετικά με την ασφάλεια που θα εξασφαλίσει την επιτυχία της διοργάνωσης. Έτσι, τα δικαστήρια της χώρας έσπευσαν να τις κηρύξουν, με τη σειρά τους, παράνομες ενώ ταυτόχρονα αναπτύχθηκε στρατός στην πόλη Ρεσίφε, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, προκειμένου αντιμετωπίσουν λεηλασίες και βίαια επεισόδια
«Μέσω του δικαιώματος να διαδηλώνουμε μπορούμε να απαιτήσουμε και άλλα δικαιώματα» δήλωσε διοργανώτρια της κινητοποίησης. Αυτό είναι «το θεμέλιο της δημοκρατίας» τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου