25 Μαρτίου 2020

ΔΕΝ ΨΩΝΙΖΟΥΜΕ ΚΥΡΙΑΚΕΣ // ΔΕΝ ΣΥΝΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ



από εντροπία - εαακ

Στα σούπερ μάρκετ οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες βρίσκονται ένα βήμα πριν την ολική κατάρρευση. Στα εξαντλητικά ωράρια που επιβλήθηκαν ως προσωρινό μέτρο για την εξυπηρέτηση του κόσμου έρχεται να προστεθεί άλλη μία αντεργατική κίνηση που οδηγεί το προσωπικό των καταστημάτων στην εξαθλίωση: η καταπάτηση της κυριακάτικης αργίας.

Το κράτος σε άριστη συνεργασία με την εργοδοσία των αλυσίδων απελευθερώνει την επιλογή για λειτουργία τους και τις Κυριακές, ως διευκόλυνση δήθεν στο καταναλωτικό κοινό που δοκιμάζεται αυτή την περίοδο. Ωστόσο, αυτό δεν είναι παρά μια φτηνή δικαιολογία για να εκμεταλλευτεί περαιτέρω το εργατικό δυναμικό που καλείται να δουλέψει υπό τις πιο αντίξοες συνθήκες, χωρίς τις παροχές που του εξασφαλίζουν τα κατά τ' άλλα επιβεβλημένα μέτρα προφύλαξης, έχοντας να αντιμετωπίσει και την κανιβαλιστική συμπεριφορά μερίδας των πελατών.

Μετά το "πάγωμα" της καθημερινότητάς μας, τον περιορισμό των μετακινήσεων και των υποχρεώσεων, ο χρόνος που μένει για τα ψώνια είναι υπεραρκετός. Η κίνηση στα σούπερ μάρκετ είναι αραιή και δεν υπάρχει λόγος για επεκταμένο ωράριο, ούτε για λειτουργία τις Κυριακές. Οι άνθρωποι που εργάζονται στα καταστήματα δεν είναι άτρωτοι και σίγουρα δεν είναι ακούραστοι. Δεν είναι κρέας για την μηχανή κέρδους των καρχαριών.

_να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υγειονομική τους προστασία άμεσα
_να επανέλθει το ωράριο στα οριζόμενα από το νόμο πλαίσια, αν όχι και να μειωθεί
_καμία λειτουργία καταστήματος την Κυριακή
_έκτακτη άδεια μετ' αποδοχών στο προσωπικό που εντάσσεται στις ευπαθείς ομάδες ή δεν μπορεί να αποφύγει την επαφή του με αυτές
_αύξηση μισθών και παροχή επιδομάτων λόγω της έκθεσης τους σε ασύμμετρο κίνδυνο
_πρόσληψη προσωπικού

Επειδή η πανδημία γίνεται αφορμή για την εγκαθίδρυση μιας νέας κανονικότητας
Επειδή η ανθρώπινη ζωή μπαίνει στο ζύγι με τα κέρδη
Επειδή οι νεκροί της τάξης μας δεν πεθαίνουν με ατομική ευθύνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου