20 Σεπτεμβρίου 2016

Ψήφισμα του ΔΣ του ΣΣΑ στήριξης του αγώνα του ΣΕΕΕΗ [16/09/16]

Ο Σύλλογος Σπουδαστών Αρχιτεκτονικής στηρίζει το δίκαιο αγώνα του Συλλόγου Ερευνητών/-τριών και εργαζομένων στην έρευνα Ηρακλείου (ΣΕΕΕΗ) που σύρεται στα δικαστήρια από το Σύλλογο Ερευνητών του ΙΤΕ (ΣΥΛΕΡ).
////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
H έλλειψη ενός συνδικαλιστικού οργάνου για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μη μόνιμων ερευνητών (μεταπτυχιακοί, υποψήφιοι διδάκτορες, μεταδιδακτορικοί) οδήγησε στην ίδρυση του Συλλόγου Ερευνητών/Ερευνητριών και Εργαζομένων στην Έρευνα Ηρακλείου. Βασικοί στόχοι του Συλλόγου είναι η αναγνώριση του εργασιακού κλάδου των ερευνητών σε όλες τις βαθμίδες της έρευνας και η διασφάλιση πληρωμής και ασφάλισης για όλους όσοι εργάζονται στο χώρο αυτό.
 Το προηγούμενο διάστημα ο ΣΕΕΕΗ δέχθηκε μια άνευ προηγουμένου επίθεση από το ΣΥΛΕΡ η οποία συμπυκνώνεται στο εκπρόθεσμο αίτημά του για παύση λειτουργίας και διαγραφής του ΣΕΕΕΗ από το βιβλίο σωματείων του Πρωτοδικείου Ηρακλείου. Η αφορμή για αυτή την κίνηση είναι η χρήση του όρου ‘ερευνητής’ στο όνομα του σωματείου και η σύγχυση που ισχυρίζονται ότι δημιουργείται, τόσο από τη χρήση του όρου όσο και από τη μερική ταύτιση στους σκοπούς των δύο σωματείων. Σύμφωνα με το αίτημά τους, ως ερευνητής μπορεί να αυτοπροσδιορίζεται μόνο όποιος είναι εκλεγμένος σε αντίστοιχη θέση στα ερευνητικά ιδρύματα (ερευνητές βαθμίδας Α, Β, Γ) και μέλη του ΣΥΛΕΡ μπορούν να γίνουν μόνο οι εκλεγμένοι σε αντίστοιχες θέσεις ερευνητές καθώς και οι ειδικοί λειτουργικοί επιστήμονες του ΙΤΕ.
Ο ΣΕΕΕΗ αναγνωρίζει ότι ερευνητής είναι ο οποιοσδήποτε η εργασία του είναι η άμεση ενασχόλησή με την έρευνα με σκοπό την παραγωγή νέας γνώσης και καινοτομίας  και ήρθε να καλύψει το κενό υπεράσπισης των δικαιωμάτων των μη μόνιμων ερευνητών. Δηλαδή, εκατοντάδων ανθρώπων που συμμετέχουν ενεργά στην ερευνητική δραστηριότητα, χωρίς συγκεκριμένα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα, χωρίς να αναγνωρίζεται η σχέση εξαρτημένης εργασίας που διατηρούν με το εκάστοτε Ίδρυμα, που έχουν κύρια μορφή απασχόλησης τα μπλοκάκια, που συχνά δεν πληρώνονται επειδή χαρακτηρίζονται ως φοιτητές (μεταπτυχιακοί- υποψήφιοι διδάκτορες) και που πάνω τους στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό η παραγωγή γνώσης στα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα.
Τα μέλη του ΣΥΛ.ΕΡ. λειτουργούν στην ουσία ως προϊστάμενοί στο εργασιακό μας χώρο, ακόμα κι αν δεν είναι οι επίσημοι εργοδότες μας. Επιπρόσθετα, τόσο το ΙΤΕ όσο και το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχουν συμμορφωθεί με διεθνή έγγραφα που χαρακτηρίζουν τα μέλη του σωματείου μας ως «ερευνητές». Η κίνηση αυτή των εκλεγμένων Ερευνητών αντικατοπτρίζει την καθημερινότητά μας ως εργαζόμενων καιφανερώνει τον κατακόρυφο διαμερισμό εργασίας στο χώρο της έρευνας.
Στην ουσία, η ύπαρξη αλλά και η μέχρι τώρα δράση του ΣΕΕΕΗ (συμμετοχή σε κινητοποιήσεις, απεργιακές μάχες, παρεμβάσεις, συντονισμός με άλλα σωματεία) είναι που ενόχλησε τον ΣΥΛΕΡ
Μέσα από τον Σύλλογο Ερευνητών/τριών και Εργαζομένων στη Έρευνα Ηρακλείου οι εργαζόμενοι (συμβασιούχοι ερευνητές, διδακτορικοί και μεταπτυχιακοί, τεχνικό προσωπικό κλπ σε Πανεπιστήμιο, ΤΕΙ, ΙΤΕ, ΕΛΚΕΘΕ κλπ) διεκδικούν συλλογικά μόνιμη και σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς και ασφάλιση, νέες προσλήψεις ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες με μόνιμο προσωπικό, ώστε κανένας εργαζόμενος να μην μένει απλήρωτος και ανασφάλιστος.
Απαιτούμε να μην ανακοπεί η λειτουργία του σωματείου μας!

Διεκδικούμε το δικαίωμά μας να μπορούμε να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά μας με συλλογικούς όρους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου