27 Φεβρουαρίου 2016

Πρυτανεία κι εργολαβία...Βία και Πολιτεία

Τις τελευταίες –και όχι μόνο- εβδομάδες γινόμαστε μάρτυρες μιας σειράς αυταρχικών και τραμπούκικων πρακτικών που εκτυλίσσονται στη φοιτητική λέσχη του ΑΠΘ. Οι μπράβοι που μισθώνει η εργολαβία Γευσήνους σε αγαστή συνεργασία με την Πρυτανεία επιχειρούν με κάθε τρόπο να εμποδίσουν την είσοδο σε φοιτητές που συνειδητά επιλέγουν να μην δείξουν το πάσο τους, αμφισβητώντας το αυστηρό καθεστώς ελέγχου που επιβάλλεται, ή σε κόσμο που βιώνοντας την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης πετιέται βίαια στο κοινωνικό περιθώριο και έχει πραγματικά ανάγκη από ένα πιάτο φαγητό.

Τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι αποτέλεσε ο αποκλεισμός ενός άνεργου νεολαίου που δεν σπουδάζει στο ΑΠΘ και που στοχοποιήθηκε (όχι μόνο μια φορά) από τους μπράβους που κορδώνονται μπροστά από την είσοδο. Οι εν λόγω εργαζόμενοι έχουν σταματήσει να έχουν απλά ελεγκτικό ρόλο στην είσοδο της λέσχης απ’ ό, τι φάνηκε, γιατί όχι μόνο εκτόξευαν ευθείες απειλές για την σωματική του ακεραιότητα αλλά δε δίστασαν να σηκώσουν χέρι προκειμένου να τον εμποδίσουν να πλησιάσει τις διανομές φαγητού. Πρωταγωνιστικό ρόλο στο περιστατικό έπαιξε χρυσαυγίτης μπράβος που δεν εργάζεται στην λέσχη ούτε στο πανεπιστήμιο, αλλά πουλάει πόρτα σε νυχτερινά μαγαζιά της Θεσσαλονίκης και «τυγχάνει» να είναι γνωστός τους.


Οι πρακτικές αυτές δεν είναι καθόλου ξέχωρες από την ίδια την ύπαρξη του καθεστώτος της εργολαβίας. Πιο συγκεκριμένα, το ξεπούλημα της σίτισης σε εργολαβικές εταιρείες  από την πλευρά του πανεπιστημίου έρχεται να αναιρέσει συνολικά τον δημόσιο, δωρεάν και κοινωνικό χαρακτήρα που ανέκαθεν είχε η Λέσχη του ΑΠΘ. Η επιβολή σκληρών μέτρων ελέγχου, η αφαίρεση του δικαιώματος στην σίτιση μέσα από τη διάθεση συγκεκριμένου αριθμού καρτών σίτισης που δεν καλύπτει προφανώς όλους τους φοιτητές που σιτίζονται καθημερινά και η αφαίρεση της δυνατότητας για δεύτερη μερίδα αποτελούν πτυχές μιας πραγματικότητας που το καθεστώς της εργολαβίας μαζί με την πρυτανεία επιδιώκουν να εγκαθιδρύσουν. Το παζλ συμπληρώνεται μέσα από την επιβολή εξευτελιστικών όρων εργασίας για τους ίδιους τους εργαζομένους της εργολαβίας, καθώς ένα προηγούμενο διάστημα απειλούνταν με απόλυση από την εργολαβία  αν τολμούσαν να δώσουν φαγητό σε φοιτητές που δεν είχαν κάρτα σίτισης.

Στην υπόθεση αυτή που εκτυλίσσεται στη φοιτητική λέσχη οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ δεν μένουν αμέτοχες. Πώς θα μπορούσαν μάλιστα, όταν παίζουν κεντρικό ρόλο στην αναίρεση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της λέσχης; Η πρυτανεία του Μήτκα με τις ευλογίες της επικροτεί την εργολαβική εταιρεία «Γευσήνους» για την επιβολή σκληρού ελέγχου και τους αποκλεισμούς φοιτητών, ανέργων κλπ. Η πρυτανεία που νοιάζεται για την πάταξη των εγκληματικών ενεργειών στο πανεπιστήμιο και καλεί ανοιχτά την αστυνομία να επέμβει στο άσυλο, δίνει το ελεύθερο σε εγκληματικά στοιχεία (όπως ο μπράβος χρυσαυγίτης) να απειλούν και να τραμπουκίζουν φοιτητές, άνεργους κι όποιον αναζητά στη λέσχη ένα πιάτο φαί.

Το σχέδιο πρυτανείας και εργολαβίας που αποσκοπεί στην επιβολή αντιτίμου, όπως συμβαίνει απέναντι στη λέσχη του ΠΑΜΑΚ ή σε άλλες φοιτητικές λέσχες πανελλαδικά, ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ. Μέχρι τώρα η λέσχη συνεχίζει να διατηρεί τον δωρεάν και κοινωνικό της χαρακτήρα για όλους, όσοι την έχουν ανάγκη, λόγω των δυναμικών κινητοποιήσεων των φοιτητικών συλλόγων, με στόχο να προασπιστούν το δικαίωμα στη δωρεάν σίτιση για όλους.

 Από τα  σπασίματα του ελέγχου, μέχρι τις μαζικές κινητοποιήσεις στην πρυτανεία, προασπιζόμαστε τα κεκτημένα δικαιώματά μας. Το δικαίωμα στην φοιτητική μέριμνα δεν μας χαρίστηκε από κανέναν. Αντίθετα αποτέλεσε κεκτημένο αγώνων δεκαετιών που μπορούσε να διασφαλίζει για όλους τους φοιτητές τη δυνατότητα να σπουδάζουν αξιοπρεπώς. Στο σήμερα, που η επίθεση στη γενιά μας εντείνεται και βαθαίνει καλούμαστε μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις και κινητοποιήσεις να την προασπιστούμε.

/ Καταγγέλλουμε τους τραμπουκισμούς στην είσοδο της λέσχης από τους μπράβους (που μισθώνει η εργολαβία) και τους «φίλους» τους. Να φύγουν τώρα από την είσοδο της λέσχης.
/ Κανένας αποκλεισμός από τη λέσχη - Καμία επιβολή αντιτίμου
/ Εξω οι εργολαβίες από τα πανεπιστήμια.

ΕΑΑΚ θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου