24 Ιανουαρίου 2014

ΟΡΓΗ – ΜΙΣΟΣ – ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ


Σήμερα, δύο χρόνια περίπου αργότερα, έχουν περάσει χιλιάδες ειδήσεις για νεκρούς μετανάστες στη θάλασσα. Όπως οι γυναίκες και τα παιδιά που πνίγηκαν κοντά στο Φαρμακονήσι πριν μερικές μέρες. Άνθρωποι-αριθμοί, με μια ονομασία κοινή που να περικλείει την αρνητικότητα της ζωής τους. Αλλά ήταν άνθρωποι σαν κι εμάς, θα μπορούσαμε να είμαστε εμείς. Είχαν όνειρα, φίλους, οικογένεια, αγαπημένο χρώμα, αναμνήσεις. Τώρα πια δεν έχουν τίποτα. Να μη συνηθίσουμε το τέρας.
Ειρήνη Μ.

Αναδημοσιεύουμε το κείμενο του σχήματος ΑΡΑΓΕ-ΕΑΑΚ : http://arage-e-a-a-k.blogspot.gr/

Φτάνει άραγε η λέξη οργή για να περιγράψει το πλήθος και την ένταση των συναισθημάτων που σε διαπερνούν όταν μαθαίνεις για το περιστατικό που έλαβε χώρε τις προηγούμενες ημέρες δίπλα από το Φαρμακονήσι;;
Κοντά σ αυτό το μικρό νησάκι των Δωδεκανήσων, στα σύνορα με την Τουρκία, έπλεε “λαθραία” μια λέμβος γεμάτη με Αφγανούς μετανάστες. Όταν εντοπίστηκε η λέμβος, το λιμενικό έτρεξε να ρυμουλκήσει τη λέμβο εκτός ελληνικών υδάτων. Κατά τη ρυμούλκηση και λόγω καιρικών συνθηκών η λέμβος πήγε να ανατραπεί, με αποτέλεσμα οι μετανάστες να επιχειρήσουν να επιβιβαστούν στο πλοίο του λιμενικού. Οι λιμενικοί τους απέτρεψαν και βρίζοντάς τους, τους πέταξαν στη θάλασσα. Δώδεκα περίπου άτομα, στην πλειοψηφία ανήλικα παιδιά με τις μητέρες τους θαλασοπνίγηκαν στα ανοικτά του Αιγαίου. Κάποια ανθρωπόμορφα κτήνη, με εντολές του ελληνικού κράτους, τους είχαν δολοφονήσει στυγνά, πετώντας τους στη θάλασσα σαν να είναι σκουπίδια.

Αν όλους/ες στο άκουσμα της είδησης μιας διαπέρασε ένα ρίγος ή μας σχηματίστηκε ένα πηγαίο “γιατί”, αποδεικνυόμαστε πιο ρομαντικοί απ' όσο επιτρέπεται. Γιατί δε βγαίνουν τα νούμερα θα μας απαντήσουν μ' ένα στόμα ο Στουρνάρας, ο Σαμαράς κι ο Πρετεντέρης. Και θα χουν δίκιο. Στον πλανήτη γη το 2013, δεν έχει σημασία η ανθρώπινη ύπαρξη. Σημασία έχουν οι οικονομίες κι η ανάκαμψη τους για να εξασφαλιστεί η κερδοφορία λίγων κι εκλεκτών. Αξίζεις να ζεις, μόνο όσο μπορείς να είσαι παραγωγικός, φτηνός και να συνεισφέρεις στην “εθνική” προσπάθεια να ανορθωθεί η οικονομία και να μην χάσουν οι εκμεταλλευτές μας τον πλούτο τους.

Κρίμα λοιπόν για τα μικρά Αφγανάκια και τις μητέρες τους που πέθαναν αβοήθητες στα ανοικτά του Αιγαίου. Ήταν άτυχα. Μας πέτυχαν σε περίοδο ύφεσης και η οικονομία μας δεν τους χωρούσε. Ήταν πλεονάζοντες και δεν θα πετυχαίναμε τους εθνικούς μας στόχους. Αν ήταν πιο τυχεροί κι είμασταν σε ανάπτυξη δεν θα τους δολοφονούσαν. Θα τους βάζανε να δουλέψουν σαν σύγχρονοι δούλοι, με μεροκάματα 2 ευρώ την ώρα, για να στήσει ο κάθε Βαρδινογιάννης, Μπόμπολας και Μελισσανίδης την δικιά του αυτοκρατορία, με τον δικό τους κόπο και ιδρώτα, πάνω στις δικές τους ψυχές.

Μέχρι βέβαια να ξανάρθει μια ακόμα κρίση, να ξαναγίνουν περιττοί και πλεονάζοντες, να ξανανακηρυχτούν από τις κυβερνήσεις ως “δημόσιος κίνδυνος για την ελληνική κοινωνία” και “υπεύθυνοι για την ανεργία και την εγκληματικότητα” και να ξαναστοχοποιηθούν από τα ρατσιστικά ένστικτα κάθε μικροαστού νεοέλληνα, επειδή του χαλάνε την αισθητική και το όνειρο του πλουτισμού.

Κρίμα και για έναν ακόμα λόγο. Γεννήθηκαν σε λάθος σημείο του πλανήτη με πολύ φυσικό πλούτο. Κι ανάγκασαν το ΝΑΤΟ των χωρών της δύσης και του πολιτισμού, να τους επιτεθούν για να εκμεταλλευτούν τα κοιτάσματα τους. Ήταν κι αυτό μια προϋπόθεση για το success story.

Κάποτε ο Τσε Γκεβάρα είχε δηλώσει “υπάρχει μονάχα ένα συναίσθημα πιο ισχυρό από το πάθος για την ελευθερία. Είναι το μίσος γι' αυτούς που μου την στερούν” καταφέρνοντας να συμπυκνώσει μέσα σε μια πρόταση τη ψυχοσύνθεση μας, απέναντι σε εκείνους που λυμαίνονται τη ζωή μας.
Για τον Σαμαρά, τον Βενιζέλο, τον Μπόμπολα, τον Μελισσανίδη, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, το “ντόπιο” και “ξένο” κεφάλαιο είναι μια ακόμα μέρα νίκης. Για όλους αυτούς, κάθε αποτροπή εισόδου μεταναστών είναι επιτυχία. Ακόμη και αν μετριούνται σε σακούλες νεκροτομείων.

Οι υπόλοιποι, δεν έχουμε παρά να θρηνήσουμε “κάποιους ακόμα” νεκρούς της τάξης μας, να κάνουμε την οργή μας μίσος για τους υπεύθυνους και το μίσος μας συνείδηση “για το ποιους έχουμε απέναντι μας και πως θα τους ανατρέψουμε”. Γιατί “η ζωή είναι σύντομη ... και αν ζούμε, ζούμε για να πατήσουμε στα κεφάλια των βασιλιάδων”

8 σχόλια:

  1. αν κάποιοι απ αυτούς σκότωναν τα παιδιά σας, τότε το δράμα θα ήταν αντίστροφο.
    κι εγώ συμφωνώ οτι η ζωή είναι πάνω απ' όλα, κι όλοι έχουν δικαίωμα σ αυτήν.
    αλλά μην παρουσιάζουμε και μια εικόνα των μεταναστών-αγίων, θύματα ρατσισμού κτλ. σίγουρα η συγκεκριμένη ιστορία είναι σπαραχτική, αλλά μην ξεχνάμε οτι οι μετανάστες είναι συνήθως άγριοι δολοφόνοι, έμποροι ναρκωτικών κλπ και πολύ πιο σπάνια θύματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ουτοπικος

      με ενοχλει λιγο που σχολιαζεις ως ρεαλιστης...γιατι δυστυχως μονο αυτο δεν εισαι οταν θεωρεις οτι οι μεταναστες ειναι συνηθως αγριοι δολοφονοι, εμποροι ναρκωτικων κτλπ...γιατι παραγνωριζεις,κατ'εμε,τοσα πραγματα...δηλαδη τι ο μεταναστης ηταν δολοφονος στη χωρα του και θα ερθει να συνεχισει το αρρωστο εργο του στην ελλαδα??θα πληρωσει σε ''συγχρονους δουλεμπορους'' το λιγοτερο 5000ευρω για να ερθει να σκοτωσει κοσμο στην ελλαδα??ή μηπως ειχε χρηματα στη χωρα του και θα ερθει εδω να κανει το χομπι του?η μεταναστευση φιλε ειναι δυσκολο πραγμα...αυτοι οι ανθρωποι δεν ξυπνησαν ενα πρωι και ειπαν να φυγουν να ερθουν εδω!ναι αλλωστε ειναι πολυ καλα τα πραγματα στην ελλαδα και ειπαν να κανουν την τυχη τους...εφυγαν απο τις χωρες τους ειτε γιατι εκει ειναι εμπολεμες ζωνες ειτε γιατι η εξαθλιωση εχει φτασει στα κατωτερα δυνατα επιπεδα και εμειναν εδω γιατι η συνθηκη ΔΟΥΒΛΙΝΟ 2 που υπεγραψε η μπακογιαννη ως υπουργος εξωτερικων λεει ρητα να ''μην εισερχονται μεταναστες στα ενδοτερα της ΕΕ''..και εννοια σου μην ανησυχεις για τους δολοφονους, μεχρι να κανεις ''κλικ'', το ελληνικο κρατος εχει δολοφονησει ηδη 12 ανθρωπους..αραγε στο κρατος εναντιωθηκες ποτε οσο σε εναν μεταναστη δολοφονο?στους χρυσαυγιτες και στους ασφαλιτες που κηνηγανε μικροπωλητες??εναντιωθηκες??καλα το αν ειναι εμποροι ναρκωτικων δεν το σχολιαζω..μαλλον εχεις μπερδεψει τα βαπορακια που κανουν χατιρια στους μεγαλεμπορους για ενα κομματι ψωμι και πουλαν τον θανατο για να αποτρεψουν τον δικο τους...και μη βιαστεις να πεις πως υπερασπιζομαι το βαπορακι ως ιδιοτητα...υπερασπιζομαι το θυμα(μεταναστης) που εσυ το κανεις θυτη...ναι λοιπον μεγαλε, οι μεταναστες ειναι ανθρωποι, ειναι θυματα ρατσισμου, ειναι σκευη εργοδοτικης εκμεταλλευσης και φασιστικου μισους...και οσο καθομαι και γραφω αυτο το σχολιο να ξερεις οτι ο μαρινακης και καθε μαρινακης πλουτιζει απο την απληρωτη εργασια μεταναστων που εχει στα πλοια του...
      Αν καποιοι απο αυτους σκοτωναν τα παιδια μου(που δεν προκειται γτ ειναι ανθρωποι του μοχθου,τς εργασιας και της καταπιεσης και η ιδια η πολιτικη που ασκειται και τους οδηγει στην εξαθλιωση τους κανει ενιοτε και ΣΠΑΝΙΑ κλεφτες, βαπορακια και δολοφονους..η ιδια η κοινωνια που τους πεταει εκτος τους κανει ετσι..που τους κανει ανεπιθυμητους και στιγματισμενους, ενω ταυτοχρονα κλεινει το ματι σε καθε φασιστοειδες(λεγε με χρυσαυγιτη, λεγε με δαπιτη, λεγε με κασιδιαρη και σαμαρα)...)ΑΝ λοιπον καποιος απο αυτους σκοτωνε παιδι μου, θα φροντιζα να στρεψω το βλεμμα και την οργη μου εκει που πρεπει...θα φροντιζα να μην βγω ποτε να πω οτι οι μεταναστες ειναι δολοφονοι..θα φροντιζα, και θα ελπιζα να το κανεις και εσυ το ιδιο, να κανω το μισος μου συνειδηση, τα βελη μου να πανε εκει που πρεπει..εκει που ριζωνει η εκμεταλλευση και γεννιεται ο φοβος...εκει που λενε πως ''δεν υπαρχει ανθρωπινη κοινωνια, αλλα μια μακετα απο ελλογα οντα, αξιοποιησημα για κερδος...αν καποιος σκοτωνε παιδι μου, θα ξερα τι φταιει φιλε...κανεις ανθρωπος δε γεννηθηκε δολοφονος...ο καπιταλισμος τον εκανε...και αν καποιος μεταναστης καποτε δολοφονησε, ειχε παψει να ειναι ανθρωπος απο οσα ειχε περασει...εσυ παλι, αν θες να λεγεσαι ανθρωπος μην ξαναπεις οτι οι μεταναστες ειναι συνηθως θυτες και σπανια θυματα..και μην ξαναδηλωσεις ρεαλιστης...αυτον τον ρεαλισμο που βλεπει οσα δειχνει τηλεοραση εγω δεν τον αντεχω...
      α μιας και λεμε για δολοφονιες...στην ελλαδα της κρισης των τραπεζων που πληρωνει ο λαος το 2014 καθε 18 ωρες αυτοκτονει ενας ανθρωπος..επισης στο καταρ (που εκει ειναι ξερεις καποιοι απο αυτους που μεταναστευουν και εδω) σκοτωθηκαν κατα τη διαρκεια της κατασκευης γηπεδων για το μουντιαλ 2022 44 ανθρωποι σε 16 μερες και 73 σε εναμιση μηνα...λεει ταχα δεν ειχαν νερο να πιουν και φαι να φαν και δουλευαν 14 ωρες τη μερα...λεει ταχα εφυγαν για ελλαδα να γινουν δολοφονοι...

      Διαγραφή
  2. ως κλασική αριστερή που (φαντάζομαι) είσαι, ακολουθεις τη διαστρευλωτική τακτική να βάζεις την ερμηνεία πάνω από την πραγματικότητα. Κοίτα επειδή τα συμπεράσματα, η οπτική γωνία και οι συνειρμοί είναι το όπλο κάθε "έμπειρου" και "καταρτισμένου" εξαπατητή, κι επειδή ιδεολογικά μας χωρίζει μια άβυσσος μάλλον, θα προτιμούσα να μιλήσουμε για την πραγματικότητα που είναι μία, μονοσήμαντη κι αντικειμενική. Οι "λαθραίοι" μετανάστες αυτή τη στιγμή στη χώρα πρωτοστατούν σε όλους τους δείκτες της εγκληματικότητας, ναρκωτικά, πορνεία, ληστεία, τραφικινγκ, εμπόριο λευκής σαρκός, μαστρωπία. Δεν το λέω εγώ, ούτε τίποτα φασιστικά μέσα ενημέρωσης (για να μην με κατηγορήσεις). Το λένε οι επίσημες μετρήσεις (εκτός αν αμφισβητείς κι αυτές).
    Δεν θα κάτσω να επιχειρηματολογήσω στο επίπεδο του τι φταίει και υπάρχουν αυτά τα δεδομένα, ποιος τους οδήγησε σ αυτές τις συμπεριφορές, για να καταλήξουμε ύπουλα στο "είναι διακαιολογημένα τα εγκλήματα τους, η κοινωνία φταίει". Θα μείνω στο ότι είναι ένας πραγματικός δημόσιος κίνδυνος, με σωρεία εγκληματικών πράξεων που έχουν σπείρει τη δυστυχία σε τόσες-τόσες οικογένειες. Φυσικά δεν είναι οι μόνοι ένοχοι, υπάρχουν και πολλοί άλλοι όπως οι αλήτες, ρουφιάνοι, πολιτικοί, αλλά είναι και αυτοί.

    Τώρα αν εσύ έχεις να μου προτείνεις μια καλύτερη άμεση λύση για την επίλυση αυτού του γεγονότος κάντο. Απλά μη μου αρχίσεις σαχλαμάρες για το σύστημα και οτι πρέπει να αγωνιστούμε, και καταλήξεις ότι για να μην φοβάμαι να κυκλοφορήσουν τα παιδιά μου στα πατήσια πρέπει να περιμένω πρώτα την παγκόσμια επανάσταση. Μέχρι τότε θα επιμένω ότι η καλύτερη λύση είναι να τους διώξουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ουτοπικος

      μεγαλε παρε μια ερευνα με επισημες μετρησεις και γνωμες ειδικων..http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=92200..α τσεκαρε ιστοσελιδα, ''το βημα''...''αντικειμενικος'' εισαι μπορει να την διαβαζεις την φυλλαδα αυτη...αν δουλεψεις σκληρα μπορει να σε παρουν να δουλεψεις αν και σε κοβω πιο πολυ για mega διπλα στον πρετεντερη..καλη θεσουλα! Μεχρι τοτε υπομονη,διαβασε τις επισημες ερευνες, σταματα να μου λες για επισημες μετρησεις που δεν εχεις δει ποτε και προσπαθησε να ξερασεις οση προπαγανδα εχεις καταπιει...

      Διαγραφή
    2. καλά αμφισβητείς και τ αυτονόητα; Η ανέχεια κι η φτώχεια δε φέρνουν εγκληματικότητα; όταν ο άλλος δεν έχει να φάει, δε θα κάνει το παν να βρει;
      Εσύ κορίτσι μου δεν καταλαβαίνεις, ούτε τα βασικά. Άμα σ αφήσω να συνεχίσεις τον παραλογισμό σου, θα καταλήξεις στο οτι οι μετανάστες για να μην εγκληματούν καθόλου, θα ναι και οικονομικά ευνοούμενοι.
      Έχεις μπλέξει τα μπούτια σου, πάνε ξαναδιάβασε Μαρξ απ το πρώτο κεφάλαιο.

      Διαγραφή
  3. @ουτοπικός

    καταρχην φασκεις και αντιφασκεις..οταν πιο πανω σου ελεγα οτι η κοινωνια οδηγει τους μεταναστες στην εγκληματικοτητα μου ελεγες αλλα αντι αλλων και επικαλουσουν επισημες μετρησεις...τωρα σου δειχνω επισημες μετρησεις και τα γυρνας...εγκεφαλικο χαος και τα ρεστα εισαι μεγαλε...τελος παντων, Μαρξ εχω διαβασει αρκετα, μακαρι να τον διαβαζες και εσυ λιγο...προτεινω για το καλο σου να ξαναδιαβασεις τα σχολια μου γιατι εχεις κατι να μαθεις και πραγματικα στεναχωριεμαι για σενα..ελπιζω να ξεφυγεις καποτε απο τη μιζερια σου...καλο ξερασμα..ξερεις εσυ...

    υγ: θαναση με λενε φιλος, χαρηκα..σκεψου τι κομπλεξ εχεις με τα κοριτσια στη σχολη σου...τωρα θα μου πεις ολοι οι αριστεροι τα ιδια λεμε, που να καταλαβεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    2. με φιμώνουν με φιμώνουν

      Διαγραφή