4 Αυγούστου 2013

Πρόγραμμα εκδηλώσεων 1ης Συνάντησης Νέων Αρχιτεκτόνων





αναδημοσίευση από: akea2011.wordpress.com


Η πρώτη Συνάντηση Νέων Αρχιτεκτόνων στον ξενώνα Στάμου Στούρνα στην Άλλη Μεριά Πηλίου είναι γεγονός και το πρόγραμμα εκδηλώσεων που καταλήχθηκε μετά από πολλές συζητήσεις καλύπτει ολόκληρο το τριήμερο από τηνΠαρασκευή 23 έως και την Κυριακή 25 Αυγούστου.
Όσοι συμμετάσχουν θα πρέπει να φέρουν μαζί τους ότι πιστεύουν ότι θα τους χρειαστεί σε ένα κάμπινγκ, καθώς μέσα στο κτίριο του ξενώνα θα φιλοξενηθούν μόνο όσοι το έχουν ανάγκη, όπως οικογένειες με παιδιά, μεγαλύτερες ηλικίες κ.λπ.Για οποιαδήποτε ανάγκη επικοινωνίας υπάρχει το τηλέφωνο 6944206045 ή το e-mail akea2011@rocketmail.com.  Για να φτάσει κανείς στον ξενώνα, στην Άλλη Μεριά Πηλίου, πιθανόν να βοηθηθεί από τον χάρτη που ανοίγει εδώ.

Την Παρασκευή 23, θα φτάσουμε, θα στήσουμε τις σκηνές μας και θα εγκατασταθούμε στους χώρους του ξενώνα. Στις 7μμ είναι προγραμματισμένη η πρώτη εκδήλωση με θέμα «Κινήματα χώρου: Πλατεία Ταξίμ, Σκουριές, Κρήτη». Συντονιστής της εκδήλωσης εκ μέρους της ΑΚΕΑ θα είναι ο Θάνος Ανδρίτσος (μέλος της Αντιπροσωπείας του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ). Η Κωνσταντίνα Ανδριανοπούλου, Υποψήφια Διδάκτωρ ιστορίας και πολιτικής επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο θα μιλήσει για τις διαδηλώσεις στην πλατεία Ταξίμ με αφορμή το πάρκο Γκεζί, αναλύοντας την αυταρχική νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης Ερντογάν και την προσπαθειά της να νομιμοποιήσει την καταστολή με βάση σενάρια περί εσωτερικών και εξωτερικών εχθρών που επιβουλεύονται τη χώρα. Ο Σάββας Τσελεπίδης, Γραμματέας του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης και ένας από τους συντάκτες του πορίσματος του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας για τις εξορύξεις στις Σκουριές, θα τοποθετηθεί για τους αγώνες των κατοίκων της περιοχής. Τέλος, ο Βαλάντης Μανωλεσάκης, Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ρεθύμνου θα μιλήσει για τα τεράστια αιολικά πάρκα που πάνε να επιβληθούν στο νησί με τη μέθοδο του “fast track”. Στις 10μμ θα ακολουθήσει συναυλία με φοιτητικά συγκροτήματα (φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας).
Το Σάββατο 24 στις 12 το μεσημέρι, θα διεξαχθεί διαδραστικό εργαστήριο με θέμα τον συμμετοχικό σχεδιασμό. Ο Χρήστος Ελευθεριάδης (ΑΚΕΑ), αρχιτέκτονας που δραστηριοποιείται στην Αργεντινή, θα παρουσιάσει τη μέθοδο του Rodolfo Livingston, ο οποίος θεωρείται αυθεντία σε θέματα συμμετοχικού σχεδιασμού στην Αργεντινή και έχει οργανώσει πολλά αντίστοιχα προγράμματα. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου θα κληθούμε να σχεδιάσουμε, οπότε κάποια (έστω στοιχειώδη) εργαλεία σχεδιασμού είναι απαραίτητο να τα έχουμε μαζί μας.
Στις 7μμ θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση με τίτλο «Αναζήτηση και αντικείμενο εργασίας στο φόντο της κρίσης – Νέα συλλογικά εγχειρήματα ως σύγχρονη μορφή αυτοαπασχόλησης». Συντονιστής εκ μέρους της ΑΚΕΑ θα είναι ο Κωστής Μασούρας, μέλος του Δ.Σ. του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ και οι ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι μέλη οριζόντιων και συνεργατικών προσπαθειών επαγγελματικής δραστηριοποίησης, όπως οι Platforma (Θεσσαλονίκη), οι Before Light (Αθήνα/Θεσσαλονίκη) και οι Collective Planning and Design (Αθήνα) και οι Anaparastasis (Αθήνα). Μακριά από το να αποτελεί μοντέλο, πανάκεια ή σίγουρη συνταγή επαγγελματικής αποκατάστασης, οι εμπειρίες που προκύπτουν από τις παραπάνω προσπάθειες αξίζει να συζητηθούν.
Στις 10μμ θα πραγματοποιηθεί συναυλία από το σχήμα «Λέων με ωροσκόπο Ρόζα» που εξειδικεύεται στο έντεχνο (με την καλή έννοια), το σμυρναίικο και το πολιτικό τραγούδι.
Την Κυριακή 25, στις 12 το μεσημέρι θα λάβει χώρα η εκδήλωση με τίτλο «Συλλογική οργάνωση αρχιτεκτόνων, μορφές και περιεχόμενα – Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών και Σύλλογος Αρχιτεκτόνων». Συντονιστής εκ μέρους της ΑΚΕΑ θα είναι ο Κώστας Βουρεκάς (μέλος Δ.Σ. ΣΜΤ), και στην εκδήλωση θα τοποθετηθούν ο Γιώργος Κοβιός, Πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών και ο Χρήστος Σελιανίτης από το Νέο Κίνημα Αρχιτεκτόνων, Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ. Σε ότι αφορά το περιεχόμενο της εκδήλωσης αυτό αφορά την αναζήτηση μορφών δράσης των αρχιτεκτόνων (και όχι μόνο) στους χώρους εργασίας, σήμερα που μέσω της πολιτικής των διαδοχικών μνημονίων λίγα πράγματα έχουν απομείνει από το εργατικό δίκαιο.
Στις 7μμ θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση με θέμα «Προγράμματα σπουδών στις Αρχιτεκτονικές Σχολές – Μεταβολές εν καιρώ κρίσης». Στη συζήτηση θα εισηγηθούν μέλη των σχημάτων της ΕΑΑΚ από τις αρχιτεκτονικές σχολές της χώρας και τη σχολή πολεοδομίας χωροταξίας και θα συζητηθεί η τρέχουσα κατάσταση, όπου το ασφυκτικό πλαίσιο που διαμορφώνει στα πανεπιστήμια το σχέδιο Αθηνά, ο νόμος-πλαίσιο, τα Συμβούλια των Ιδρυμάτων και η κατάργηση του ασύλου, οδηγούν στην υποβάθμιση του περιεχομένου των σπουδών με ταυτόχρονη (ακραία σε ορισμένες περιπτώσεις) εντατικοποίηση.
Το τριήμερο θα κλείσει με την προβολή της ταινίας “The Pruitt-Igoe Myth”, ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ του 2011 με θέμα το ομώνυμο συγκρότημα κατοικιών στις ΗΠΑ. Το τρέιλερ της ταινίας μπορείτε να παρακολουθήσετε παρακάτω.
Το φαγητό μας κατά τη διάρκεια του τριημέρου θα το εξασφαλίσουμε σε φιλικές τιμές από το Συνεταιρισμό Γυναικών Πηλίου, ενώ θα υπάρχει και Συλλογική κουζίνα και μπαρ. Σε κάθε περίπτωση η πόλη του Βόλου δεν είναι καθόλου μακριά.
Για τις διανυκτερεύσεις στους χώρους του ξενώνα υπάρχει αντίτιμο απαραίτητο κατ’ αρχήν για την αυτοχρηματοδότηση της διοργάνωσης και κατά δεύτερον σαν ενίσχυση, 4€ τη μέρα για φοιτητές, άνεργους και υποαπασχολούμενους και 8€ για εργαζόμενους. Για όσους μείνουν ολόκληρο το τριήμερο το αντίτιμο διαμορφώνεται συνολικά στα 10€ και 20€ αντίστοιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου