23 Δεκεμβρίου 2016

Εδρα Εθνικής Άμυνας ιδρύεται στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Αναδημοσιεύσουμε το παρακάτω άρθρο και στο τέλος σχολιάζουμε σχετικά.
αναδημοσίευση από: Dailythess
"Δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ ενέκρινε πρόσφατα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το πανεπιστήμιο Μακεδονίας για την ίδρυση και λειτουργία επώνυμης έδρας του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, στη γνωστική Περιοχή των Στρατηγικών Σπουδών, στη Σχολή Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών. Η έδρα θα φέρει την επωνυμία: «Έδρα ΓΕΕΘΑ στις Στρατηγικές Σπουδές Θουκυδίδης».
Στο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ του ΓΕΕΘΑ και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, έχει υπογραφεί Προγραμματική Συμφωνία για την Ίδρυση της Επώνυμης Έδρας «Θουκυδίδης – Έδρα ΓΕΕΘΑ στις Στρατηγικές Σπουδές», («Thucydides – The Hellenic National Defence General Staff Chair in Strategic Studies»).
Όπως αναφέρει ο υπεύθυνος της έδρας και κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών (Κ.Α.Ε.Τ.) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑ.ΜΑΚ), Ηλίας Κουσκουβέλης, στόχοι της Έδρας είναι η ενίσχυση του δημοσίου διαλόγου για θέματα στρατηγικής, η έρευνα για τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα μας καθώς και η περαιτέρω κατάρτιση των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων. Η υλοποίησή τους θα επιτευχθεί  μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων όπως διδασκαλία, έρευνα, επιστημονικά συνέδρια και υποτροφίες, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων των Στρατηγικών Σπουδών.
Η Ιστοσελίδα της Έδρας Στρατηγικών Σπουδών ΓΕΕΘΑ – «ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ»: http://www.thucydides.gr/"

Το δικό μας σχόλιο:

Η έδρα αυτή δεν είναι το μόνο παράδειγμα. Από το καλοκαίρι ψηφίστηκε με πρόταση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μετά από συζήτηση που έχει ανοίξει εδώ και χρόνια στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό, τροπολογία που ορίζει πως το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) έχει τη δυνατότητα να ιδρύει επώνυμες έδρες στα Πανεπιστήμια, με χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό των ΑΕΙ. Τη στιγμή που δε δίνεται ούτε ευρώ για έρευνα με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας (ή για οποιαδήποτε άλλη κοινωνική ανάγκη, ή φοιτητική στην περίπτωση των πανεπιστημίων), δίνονται χρήματα για έρευνες που στόχο έχουν την καταστολή του εσωτερικού εχθρού, ενώ συνδέεται η πανεπιστημιακή έρευνα με έρευνα στην υπηρεσία του στρατού και του πολέμου. Οι φράχτες λοιπόν και τα συστήματα ασφαλείας υψώνονται μέσα και από έρευνα που παράγεται μέσα στα ίδια τα πανεπιστήμια. Καμία συμμετοχή σε τέτοιες έρευνες! Το πανεπιστήμιο, η έρευνα και το δυναμικό που τα στελεχώνει (οι προπτυχιακοί/ες φοιτητές/ριες, οι μεταπτυχιακοί/ες, οι διδακτορικοί/ες), αποτελούν τεράστιο πεδίο εκμετάλλευσης και κερδοφορίας (άμεσης και έμμεσης). Να μπλοκάρουμε την επιχειρηματικοποίηση του πανεπιστημίου! Καμία έρευνα στην υπηρεσία του κεφαλαίου, καμία έρευνα που έχει στόχο την καταστολή του εσωτερικού εχθρού (αγωνιζόμενος λαός κλπ).Έρευνα και γνώση στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών! Καμία χρηματοδότηση της έρευνας από επιχειρήσεις, στρατό, μηχανισμούς εθνικής άμυνας και πολεμικούς μηχανισμούς (βλ ΝΑΤΟ) ! Φοιτητικός και εργατικός έλεγχος στην λειτουργία, τη γνώση και την έρευνα του πανεπιστημίου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου