5 Δεκεμβρίου 2016

Κείμενο συμβολής της ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ φοιτητών αρχιτεκτονικής ΕΑΑΚ στο πανελλαδικό διήμερο συντονιστικό της ΕΑΑΚ // 2-3/12/2016

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Στα τελευταία πανελλαδικά συντονιστικά της ΕΑΑΚ τίθεται συνεχώς η ανάγκη η ΕΑΑΚ να αναμετρηθεί με το μπόι της και τα νέα καθήκοντα που θέτει η ίδια η εποχή . Με το παρόν κείμενο συμβολής θέλουμε κι εμείς σα σχήμα όχι να μιλήσουμε γενικά και αόριστα για την αναγκαιότητα αυτή αλλά με διάθεση συντροφικής κριτικής και αυτοκριτικής, να συμβάλουμε εμπράκτως ώστε να μετρήσουμε βήματα σε αυτή την κατεύθυνση.

Με μια ματιά στο προηγούμενο διάστημα οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι, αν και οι επιμέρους αγώνες που ξέσπασαν, κυρίως για ζητήματα της φοιτητικής μέριμνας [βλ. σίτιση στο Ρέθυμνο, δίδακτρα στη νομική] προσπάθησαν να αναμετρηθούν με το ΤΙΝΑ, «ταράζοντας» την κινηματική νηνεμία , δεν κατάφεραν να ενοποιηθούν κάτω από ένα συνολικό πολιτικό πρόγραμμα πάλης και άρα να οδηγήσουν στο ξέσπασμα ενός πανελλαδικού φοιτητικού κινήματος.

Αυτό αφ’ ενός έχει να κάνει με το γεγονός που όλοι και όλες αναγνωρίζουμε, ότι δηλαδή, στην όλο και μεγαλύτερης έντασης επίθεση του κεφαλαίου στην πληττόμενη πλειοψηφία, ο χαρακτήρας  του πανεπιστημίου αλλά και η ταυτότητα του φοιτητικού υποκειμένου έχουν αλλάξει και άρα, δομές και μέσα πάλης που στο παρελθόν είχαν εκφράσει το φοιτητικό κίνημα και τους αγώνες του, σήμερα αδυνατούν να το κάνουν. 

Αφετέρου, αφορά και τη δική μας αδυναμία να απαντήσουμε στη νέα κατάσταση πραγμάτων με μια συνολική πολιτική αφήγηση. Βλέπουμε πως τα ίδια τα σχήματα, που αν και θα έπρεπε να αποτελούν τα κύτταρα παραγωγής της πολιτικής γραμμής της ΕΑΑΚ, να μην μπορούν να παίξουν αυτόν τον ρόλο καθώς και τα ίδια αδυνατούν να απαντήσουν στα αναβαθμισμένα, πολιτικά ερωτήματα που τίθενται. Αντίθετα βασικό λόγο έχουν οι πολιτικές οργανώσεις που παρεμβαίνουν στο μόρφωμα προσπαθώντας να καλύψουν την υπαρκτή και πλέον εμφανή αναγκαιότητα για πολιτική ενοποίηση της ΕΑΑΚ στη βάση μιας αναβαθμισμένης προγραμματικής συμφωνίας. 


Σύντροφοι και συντρόφισσες, είναι πλέον αναγκαίο η ΕΑΑΚ όχι απλά να αναγνωρίσει τις αδυναμίες αυτές και τα όρια που έχει αυτή τη στιγμή το μόρφωμα, αλλά να μετρήσει και ποιοτικά βήματα προς τον επανεξοπλισμό του ώστε να ανακτήσει την αποτελεσματικότητά του. Για το λόγο αυτό, οφείλουμε σήμερα να πιάσουμε την συζήτηση από εκεί που την αφήσαμε στο τελευταίο συντονιστικό. Λαμβάνοντας υπόψη τον εσωτερικό διάλογο που ήδη έχει ανοίξει με κείμενα συμβολής, αλλά και με τις διαδικασίες των σχημάτων μας, των συντονιστικών πόλεων και των πανελλαδικών διαδικασιών  μας, καλούμε τα σχήματα της ΕΑΑΚ με αυτό το συντονιστικό να εκκινήσουν και επίσημα τον ανοιχτό διάλογο για τον στρατηγικό επανεξοπλισμό της ΕΑΑΚ και να μην περιοριστούν για άλλη μια φορά σε μια συζήτηση γύρω από την αναγκαιότητά του ή όχι.

Με τα μάτια στραμμένα στο κίνημα και την έκφραση των αναγκών της πληττόμενης πλειοψηφίας, η διαδικασία διαλόγου θα πρέπει να αναμετράται με την κατεύθυνση της αστικής επίθεσης στο πανεπιστήμιο αλλά και την κοινωνία, την ταυτότητα της νεολαίας στο σήμερα, το περιεχόμενο και τη δομή που το φοιτητικό κίνημα πρέπει να έχει ώστε να αποτελέσει κομμάτι του ευρύτερα νεολαιίστικου, συνδεδεμένο με ένα ταξικά  ανασυγκροτημένο εργατικό κίνημα. Και προφανώς δεν μπορεί παρά να καταλήγει στο πως η ΕΑΑΚ θα αποτελέσει την πρωτοπορία που θα εκφράσει, τόσο το σύνολο του αντικαπιταλιστικού δυναμικού που υπάρχει μέσα στο πανεπιστήμιο, όσο και το θετικό αντιπρόταγμα που έχει ανάγκη η νεολαία, απέναντι στην βάρβαρη απάντηση του συστήματος.

Προϊόν αυτής της διαδικασίας θα πρέπει να αποτελέσει η προγραμματική διακήρυξη. Δεν επιδιώκουμε άλλο ένα ντοκουμέντο το οποίο θα προκύψει μέσα από μια διαδικασία μικροπολιτικής και κόψε-ράψε. Αφορά, πρώτα και κύρια, τον αναγκαίο και ουσιαστικό διάλογο που πρέπει να γίνει με πρωταγωνιστές τα ίδια τα σχήματα. Άλλωστε, ήδη έχουμε αναγνωρίσει και σε προηγούμενο κείμενο συμβολής μας, τον πολύ υποβαθμισμένο ρόλο που παίζουν τα σχήματα στον σημερινό διάλογο της ΕΑΑΚ αλλά και την αναγκαιότητα της δημοκρατικής αναβάθμισης του μορφώματος.

Για το λόγο αυτό, ως πρώτο βήμα, προτείνουμε την συγκρότηση ανοιχτής διαδικτυακής πλατφόρμας. Εκεί θα πρέπει από την επόμενη κιόλας μέρα να κοινοποιηθούν όλα τα κείμενα συμβολής που κατατέθηκαν στην διαδικασία του πανελλαδικού συντονιστικού, αλλά και να κατατεθούν νέα από σχήματα , οργανώσεις και ανένταχτους-ες αγωνιστές-ριες της ΕΑΑΚ. Η ανοιχτή διαδικτυακή πλατφόρμα είναι αυτή που θα εξασφαλίσει ότι ο διάλογος δε θα σταματήσει με το πέρας του συντονιστικού, αλλά και ότι το κάθε σχήμα, ο/η κάθε αγωνιστής-ρια θα μπορέσει, χωρίς στρεβλώσεις, να παρακολουθήσει και να εμπλακεί ουσιαστικά στη διαδικασία. Αποτελεί λοιπόν, βήμα και για την οργανωτική αναβάθμιση του μορφώματος στη βάση της εργατικής δημοκρατίας. Τέλος, είναι ανοιχτή και δημόσια γιατί, ο επανεξοπλισμός της ΕΑΑΚ περνά και μέσα από τη διεύρυνσή της, ώστε να συσπειρώσει όλο εκείνο το διάχυτο αντικαπιταλιστικό δυναμικό, το οποίο και καλούμε να εμπλακεί στο διάλογο.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, τα καύσιμα των αγώνων του παρελθόντος έχουν στερέψει προ πολλού. Σε μια περίοδο σκληρής επίθεσης του κεφαλαίου η ΕΑΑΚ πρέπει να αφήσει πίσω της τις έτοιμες απαντήσεις και να δει τις δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά της. Ελπίζουμε η συγκεκριμένη διαδικασία να αποτελέσει μια τομή για το μόρφωμα και καλούμε κάθε σχήμα να συμβάλει ουσιαστικά σε αυτή.


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ φοιτητών αρχιτεκτονικής ΕΑΑΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου