15 Δεκεμβρίου 2016

Κανείς δεν είναι δυνατότερος από τον οργανωμένο κι αποφασισμένο λαό!

[ανακοίνωση του ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ]



Στον ένατο χρόνο ήδη της οικονομικής κρίσης και τον έβδομο των μνημονίων και για την κοινωνική πλειοψηφία αυτού του τόπου κάθε μέρα φαίνεται χειρότερη από την προηγούμενη. Οι χιλιάδες απολύσεις και η ανεργία, η ελαστική και η απλήρωτη εργασία, οι συνεχείς περικοπές μισθών και συντάξεων, οι αυξήσεις και η επιβολή νέων φόρων και χαρατσιών έχουν καταβαραθρώσει το εισόδημα της λαϊκής οικογένειας που με το ζόρι πια εξασφαλίζει “τα προς το ζην”, έχουν οδηγήσει έναν ολόκληρο λαό στα όρια της εξαθλίωσης. Κι αυτοί οι ίδιοι, κυβέρνηση-Ε.Ε.-ΔΝΤ, που με τα μνημόνια και την αντιλαϊκή πολιτική τους οδήγησαν στη φτωχοποίηση την κοινωνική πλειοψηφία για να διασφαλίσουν τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου, έρχονται όλο θράσος σήμερα να μας χαρακτηρίσουν «κακοπληρωτές» και «μπαταχτσήδες» για να αρπάξουν με πλειστηριασμούς και κατασχέσεις ό,τι απέμεινε από τη λαϊκή περιουσία: το σπίτι μας, το μαγαζάκι του μικροεπαγγελματία ή το χωράφι του αγρότη…

Και η “προστασία της λαϊκής κατοικίας";;;

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ψεύδεται ασύστολα και στο ζήτημα των πλειστηριασμών. Με το 3ο μνημόνιο και τους εφαρμοστικούς νόμους που (μαζί με τη Ν.Δ. και τα άλλα μνημονιακά κόμματα) ψήφισε, όχι μόνο δεν προστατεύεται η λαϊκή κατοικία και περιουσία, αλλά γίνεται πολύ πιο εύκολη η αρπαγή της από τις τράπεζες, το κράτος και τα κερδοσκοπικά funds. Με το αναθεωρημένο νομικό πλαίσιο καταργήθηκαν επί της ουσίας και οι όποιες ευεργετικές διατάξεις περιλαμβάνονταν στο ν. Κατσέλη κι έτσι σήμερα καμία διάταξη δεν απαγορεύει τον πλειστηριασμό ακόμα και της πρώτης κατοικίας.

Αντίθετα με το νέο θεσμικό πλαίσιο, με την απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών των πλειστηριασμών, την πώληση των «κόκκινων» (ή και των ενήμερων) δανείων  στα αρπακτικά funds (ακόμη και όσων αφορούν σε πρώτες κατοικίες, μετά το 2018), κάθε σπίτι και γενικά η λαϊκή περιουσία μπορεί πιο εύκολα να πέσει στα χέρια των αρπακτικών.

Για να εξαιρεθεί μια πρώτη κατοικία από τον πλειστηριασμό πρέπει ο οφειλέτης να ενταχθεί στον αναθεωρημένο νόμο Κατσέλη. Αυτό όμως πέρα από μια χρονοβόρα διαδικασία (λόγω κυρίως της παράνομης κωλυσιεργίας των τραπεζών), έχει και ένα δυσβάσταχτο για την πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών κόστος, που υπερβαίνει τα 1000 ευρώ.

Πρέπει ακόμη ο οφειλέτης να υπάγεται στα πολύ περιορισμένα πλέον εισοδηματικά κ.ά. κριτήρια. Προστασία πρώτης κατοικίας υπάρχει μόνον για όσους έχουν ετήσιο ατομικό εισόδημα 8180 ευρώ και κατοικία με αντικειμενική αξία κάτω από 120.000 ευρώ, ποσά που αυξάνονται ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας. Μερική προστασία παρέχεται σε όσους έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 13.906 ευρώ και αντικειμενική αξία κατοικίας κάτω από 180.000 ευρώ, οι οποίοι όμως υποχρεούνται να καταβάλουν συνολικά στην τράπεζα ένα ποσό που το ύψος δε μπορεί να είναι μικρότερο από την αξία που θα κέρδιζε η τράπεζα από τον πλειστηριασμό. Για όσους έχουνμεγαλύτερα εισοδήματα, για το 40% δηλαδή  των δανειοληπτών, δεν υπάρχει καμιά απολύτως προστασία της πρώτης κατοικίας. Επίσης, δεν προβλέπεται τίποτα για την προστασία όσων μπήκαν με το προηγούμενο καθεστώς στο ν. Κατσέλη, αλλά δε μπορούν σήμερα να εξακολουθούν να πληρώνουν τις δόσεις που όρισαν τα δικαστήρια.

Πέρα όμως από την όποια προστασία της πρώτης κατοικίας από τραπεζικά δάνεια, δεν υπάρχει καμιά προστασία για οφειλές στο Δημόσιο (ακόμη και της πρώτης κατοικίας) αλλά και κάθε άλλο περιουσιακό στοιχείο της λαϊκής οικογένειας, με αποτέλεσμα όσοι έχασαν τις δουλειές τους λόγω της οικονομικής κρίσης και τηςμνημονιακής πολιτικής, έχουν υποστεί εξαντλητικές μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις τους, ή έχουν κλείσει τα μικρομάγαζα και τις μικροεπιχειρήσεις τους, να χάνουν τα πατρικά τους, ένα μικρό οικόπεδο, κατάστημα, βιοτεχνία ή την αγροτική γη.

Η κυβέρνηση προβάλλει σαν επιχείρημα ότι οι δανειολήπτες μπορούν να συμφωνήσουν με τις τράπεζες ευνοϊκότερους όρους αποπληρωμής των δανείων τους. Δε μας λεν όμως, ότι σ΄ αυτές τις περιπτώσεις, συνομολογείς με την τράπεζα το ύψος του δανείου σου και άρα δεν μπορείς μετά να επιδιώξεις τη μείωσή του ούτε ότι οι τράπεζες δε συμφωνούν ποτέ σε ουσιαστική μείωση του χρέους, αλλά επιμηκύνουν το χρόνο πληρωμής του, φορτώνοντας το δανειολήπτη με νέα βάρη.

ΚΑΝΕΝΑ ΛΑΪΚΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΚΡΑΤΟΥΣ-ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ!

ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΧΩΡΙΣ 
ΣΤΕΓΗ-ΡΕΥΜΑ-ΝΕΡΟ-ΘΕΡΜΑΝΣΗ-ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ!


Ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης

Ένα ανεξάρτητο κέντρο αγώνα της πόλης, που αποτελείται από λαϊκές συνελεύσεις γειτονιάς, τοπικές κινήσεις και επιτροπές αγώνα που συναντιούνται με εργατικά σωματεία και κοινωνικοπολιτικές συλλογικότητες, συλλόγους φοιτητών και συνταξιούχωνκαι που σήμερα δίνει τη μάχη στο ειρηνοδικείο, ενάντια στην αρπαγή της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας και αύριο ενάντια σ’ όλα τα δεινά που η πολιτική κυβερνήσεων και Ε.Ε. έφεραν για την κοινωνική πλειοψηφία. Στηριγμένος στη δημοκρατία των συνελεύσεων κι απαλλαγμένος από κομματικούς εναγκαλισμούς, μίλησε από την αρχή για έναν ανυποχώρητο αγώνα χωρίς ημερομηνία λήξης, χωρίς ξεπουλήματα και διαπραγματεύσεις "για το μοίρασμα της φτώχειας μας". Κι ένας τέτοιος αγώνας φαίνεται ότι μπορεί να συσπειρώνει όλο και περισσότερους, καθέναν που θέλει να μετουσιώσει την οργή για όλα αυτά που σε βάρος μας γίνονται σε δράση για την ανατροπή τους, χωρίς αυταπάτες κι αναμονές, επίδοξους σωτήρες κι αναθέσεις.

Διεκδικούμε:
·      Απόλυτη προστασία της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας. Κανένας πλειστηριασμός, κανένα λαϊκό σπίτι, μαγαζί, οικόπεδο ή χωράφι σε χέρια τραπεζίτη,  κράτους ή funds. Νομοθετική απαγόρευση πλειστηριασμών της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας από τράπεζες και κράτος (εφορία – οργανισμούς – ταμεία – Δήμους) και της πώλησης των σχετικών δανείων σε funds.
·       Ακατάσχετο της πρώτης κατοικίας.
·  Διαγραφή χρεών προς το Δημόσιο (εφορία – οργανισμούς – ταμεία – Δήμους) και τις τράπεζες των μακροχρόνια ανέργων, των χαμηλοσυνταξιούχων, των ΑΜΕΑ και ευπαθών ομάδων, των μονογονεϊκών οικογενειών και όλων όσων έχουν εισόδημα κάτω από το όριο φτώχειας. Κούρεμα των δανείων των λαϊκών νοικοκυριών και των οφειλών στο Δημόσιο. Απαλλαγή τους από το δάνειο όταν έχει εξοφληθεί ήδη το κεφάλαιο. Μείωση των δόσεων και της συνολικής οφειλής ανάλογη της μείωσης των πραγματικών εισοδημάτων μας στα χρόνια της κρίσης.
·       Επιδότηση ενοικίου, παραχώρηση κενών κατοικιών (από τα χιλιάδες άδεια ακίνητα δήμων, εκκλησιών, φορέων του δημοσίου). Λειτουργία στεγαστικής πίστης σύμφωνα με τις λαϊκές ανάγκες. και επαναλειτουργία του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Η στέγη δικαίωμα όλων όσων ζουν σ’ αυτή τη χώρα!
·       Ενέργεια και νερό είναι κοινωνικά αγαθά για όλους - Να σταματήσουν οι διακοπές ρεύματος, νερού και αερίου- Μειώσεις στα τιμολόγια ρεύματος, νερού, πετρελαίου, φυσικού αέριου - Διακανονισμοί αποπληρωμής με βάση τις οικονομικές δυνατότητες του οφειλέτη
·       Εθνικοποίηση-κρατικοποίηση των τραπεζών (που ο λαός πλήρωσε την ανακεφαλαιοποίησή τους) και των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας και λειτουργία τους με εργατικό–κοινωνικό έλεγχο και για τις λαϊκές ανάγκες.
·     Κατάργηση των φόρων της πρώτης κατοικίας και της φοροληστείας του λαού. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.
·  Να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο και η μεγάλη ακίνητη περιουσία. Κατάργηση των φοροαπαλλαγών των εφοπλιστών, της εκκλησίας, των βιομήχανων, των τραπεζών και των κάθε λογής «επενδυτών» και τα μεγάλων εισοδημάτων. Να πληρώσουν ΤΩΡΑ οι μεγάλοι φοροφυγάδες, οι μεγάλοι οφειλέτες του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων.
·  Κατάργηση του αντιλαϊκού Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών.  

Η ικανοποίηση αυτών των αιτημάτων συνδέεται άμεσα με τους αγώνες του εργατικού και λαϊκού κινήματος για την κατάργηση των μνημονίων, τη διαγραφή του δημόσιου χρέους, τη ρήξη-απαλλαγή από τη “θηλειά” της Ε.Ε. και την έξοδο από την ευρωζώνη.

Κόντρα στην ηττοπάθεια...

Το κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς, αυτό το ποτάμι που όλο και φουσκώνει, στέλνει μήνυμα ξεκάθαρο. Είναι ανάγκη των καιρών το πνεύμα του ανυποχώρητου αγώνα να περάσει σ' όλο το εργατικό και λαϊκό κίνημα κι επικίνδυνο για την πολιτική τους συνολικά να γίνει! Είτε μιλήσουμε για τους πλειστηριασμούς και τις διακοπές ρεύματος και νερού είτε μιλήσουμε για τα σχολεία και τα νοσοκομεία που διαλύονται είτε μιλήσουμε για τα λιμάνια, τις παραλίες και τα στρατόπεδα, τη δημόσια γη και τα αγαθά που ξεπουλιούνται είτε μιλήσουμε για τις απολύσεις, τους μισθούς και τις συντάξεις πείνας, η κοινωνική πλειοψηφία αυτής της χώρας έχει τη δική της ΤΙΝΑ: Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση παρά μόνο ο αποφασιστικός, αδιαπραγμάτευτος, ανυποχώρητος αγώνας για κάθε ζήτημα, σε κάθε χώρο δουλειάς, κάθε γειτονιά για την κατοχύρωση για όλους όσους ζουν σ' αυτή τη χώρα του δικαιώματος στη στέγη, την ενέργεια, το νερό, τα κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες και την οριστική απαλλαγή από την κοινωνική βαρβαρότητα που επιβάλλουν στη ζωή μας κυβέρνηση-Ε.Ε.-κεφάλαιο, από τα μνημόνια, το χρέος, την Ε.Ε. και το ευρώ τους!

Αυτός ο αγώνας είναι σήμερα μονόδρομος, είναι αυτός που τις μικρές και τη μεγάλη νίκη του μέλλοντός μας θα φέρει!

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

τηλέφωνο ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6953030224

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου