11 Μαΐου 2016

ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΙ! [γιατί και με ποια λογική επιλέγουμε να συμμετέχουμε στις φοιτητικές εκλογές]



Η κυρίαρχη ιδεολογία και οι πολιτικοί της εκφραστές, μας έχουν συνηθίσει σε εκλογές που καλλιεργούν και αναπαράγουν τη λογική της ανάθεσης και της αντιπροσώπευσης, δηλαδή τη διάκριση σε διοικούντες και διοικούμενους, πρωταγωνιστές και θεατές, υπονομεύοντας τη λογική της ενεργούς συμμετοχής στην πολιτική ζωή και άρα τους συλλογικούς αγώνες, υποβιβάζοντάς την έτσι σε μια στείρα διαδικασία ψηφοφορίας “μια φορά το χρόνο” και καθημερινής παθητικής θέασης. Πρόκειται για εξατομικευμένη διαδικασία όπου ο φοιτητής-ψηφοφόρος καλείται για μία φορά να “δείξει τη δύναμή του” μέσα στο παραβάν.

Η ΛΟΓΙΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ:


ΕΝΤΟΣ:
Γιατί αντιλαμβανόμαστε τις φοιτητικές εκλογές όχι μόνο σαν μια ακόμα πολιτική μάχη που πρέπει να δοθεί, αλλά και σαν τη διαδικασία που καθορίζει τους “αντιπροσώπους των φοιτητών” σε αντιπροσωπευτικά όργανα όπως ΔΣ και μέχρι πρότινος και σε όργανα συνδιοίκησης [τμήματα, σύγλητοι] που είναι υπεύθυνα για τη λήψη αποφάσεων τόσο διοικητικών όσο και πολιτικών.

ΕΚΤΟΣ:
Γιατί είμαστε ενάντια σε λογικές αντιπροσώπευσης και το έχουμε δείξει επανειλημμένα καλώντας συνεχώς γενικές συνελεύσεις και γιατί εκλογική ανάπτυξη τέτοιων αντιλήψεων χωρίς κινηματικό αναβρασμό θεωρούμε ότι δεν έχουν αντίκρισμα στην πραγματικότητα. Αντίθετα με άλλες παρατάξεις, δεν θεωρούμε ότι μια ενισχυμένη εκλογικά ΕΑΑΚ είναι ικανή από μόνη της να αλλάξει την πραγματικότητα στους συλλόγους και την κοινωνία. Και δεν θα το ήθελε κιόλας. Γι αυτό δεν μας ικανοποιούν εκλογές κάλπης με φιλικές ψήφους, αλλά επιδιώκουμε πολιτικές εκλογές με πολιτική συνείδηση και αγωνιστική συμμετοχή πριν και μετά από αυτές.

ΑΝΟΙΧΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ:
Η συμμετοχή στο ανοιχτό ψηφοδέλτιο δεν αποτελεί καθολική πολιτική συμφωνία με το σχήμα, συμμετοχή σε αυτό, ή κάποια άλλη δέσμευση. Είναι δημόσια στήριξη στην παρέμβαση του σχήματος και του αποτελέσματος αυτής. Επειδή δεν αντιλαμβανόμαστε το ανοιχτό ψηφοδέλτιο σαν ένα άθροισμα ονομάτων, ούτε σαν αποτέλεσμα πρόχειρων εκλογικών συγκολλήσεων, θεωρούμε ότι αυτό πρέπει να προκύπτει μέσα από πραγματικά ενωτικές πρωτοβουλίες.

ΕΝΑΝΤΙΑ:
Γιατί παλεύουμε για τη μαζικοποίηση των γενικών συνελεύσεων, των μόνων ζωντανών διαδικασιών του συλλόγου φοιτητών, προσπαθώντας να αντρυφήσουμε στο κίνημα λογικές αμεσοδημοκρατίας, συμμετοχής, συνδιαμόρφωσης και αλληλεγγύης, πάντα στην κατεύθυνση υπέρβασης αντιλήψεων ανάθεσης και αντιπροσώπευσης. Οι μοναδικοί αρμόδιοι για την οργάνωση των αγώνων είναι οι ίδιοι οι φοιτητές μέσα από τις γενικές συνελεύσεις, τις συντονιστικές επιτροπές και το συντονιστικό γενικών συνελεύσεων.

ΟΛΗ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου