22 Φεβρουαρίου 2012

Το πουλί του Σκόμπι και άλλες ιστορίες

αναδημοσίευση από σκυλίσια μέρα: http://skilisiamera.blogspot.com/2012/02/blog-post_1504.html

Του Άρη Χατζηστεφάνου



Η αστυνομία ψεκάζει με επικίνδυνα χημικά ανήλικους διαδηλωτές. Προσάγει Γερμανούς καλλιτέχνες με «εντολές» ενός υπαλλήλου της Γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα. Από τα κεντρικά της ΓΑΔΑ δημοσιοποιούνται φωτογραφίες συλληφθέντων και ζητείται από τους πολίτες να καταδώσουν όσους θεωρούν ύποπτους για διατάραξη της τάξης κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων.


Την ίδια ώρα ένας ακροδεξιός, το όνομα του οποίου είχε συνδεθεί με τρομοκρατικές οργανώσεις (http://www.iospress.gr/mikro2002/mikro20021005.htm ) και ο οποίος είχε απομακρυνθεί από τη Νομική σχολή ως φασίστας (με πρωτοβουλία της ΔΑΠ), προσχωρεί στη Νέα Δημοκρατία. Η Καγκελάριος Μέρκελ οργανώνει τηλεδιάσκεψη με δυο ευρωπαίους πρωθυπουργούς οι οποίοι δεν δοκίμασαν ποτέ στις κάλπες αλλά κατέλαβαν δυο χώρες της Μεσογείου με εντολές τραπεζών.

Πριν από μερικά χρόνια κάθε μια από αυτές τις ειδήσεις θα αποτελούσε ΤΟ θέμα του μήνα. Και όμως οι παραπάνω εξελίξεις σημειώθηκαν σε διάστημα μικρότερο των 24 ωρών. Στην Ελλάδα του Παπαδήμου τα πάντα είναι πλέον πιθανά ενώ οι ειδήσεις μοιάζουν βγαλμένες από τις τελευταίες ημέρες της δημοκρατίας της Βαϊμάρης - τότε που μια υπερχρεωμένη χώρα πέρασε ανεπαισθήτως από τη δημοκρατία στο Ναζισμό.

Κι' όμως η ελληνική πραγματικότητα έχει μια ειδοποιό διαφορά με τη Βαιμάρη. Για την ακρίβεια δεν παραπέμπει ούτε καν στις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις της Ουγγαρίας - όπου η καταστροφική παρέμβαση του ΔΝΤ εκκόλαψε το αβγό του φιδιού. Οι Έλληνες ψηφοφόροι μπορεί να τοποθέτησαν ακροδεξιούς στο κοινοβούλιο αλλά δεν τους υπουργοποίησαν. Αυτό το έκανε το ίδιο το πολιτικό κατεστημένο του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, υπακούοντας σε σαφείς εντολές των δανειστών μας. Η ροπή του πολιτικού σκηνικού προς τη φασίζουσσα δεξιά επιβάλλεται από την κορυφή και όχι από τη βάση. Και ο βιασμός της δημοκρατίας δεν σταματά εδώ...

Όταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δηλώνει ανερυθρίαστα ότι δεν μπορούν να ακολουθηθούν οι κανονικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες (ψήφισης του νέου αντισυνταγματικού μνημονίου) γιατί όλα πρέπει να τελειώσουν πριν ανοίξουν οι χρηματαγορές της Ασίας η Δημοκρατία έχει καταλυθεί οριστικά. Η δημοκρατική εκτροπή γίνεται με εντολή των αγορών. Δεν απαιτείται πλέον να κυκλοφορούν τανκς στους δρόμους για να το καταλάβεις. Τα σύγχρονα αυταρχικά καθεστώτα δεν χρειάζονται ένοπλους στρατιώτες για να επιβάλλουν τη θέλησή τους. Χρειάζονται απλώς πρόθυμους, καλοπληρωμένους παπαγάλους που θα τσιρίζουν σαν αδιακόρευτες γεροντοκόρες ότι εάν δεν ψηφιστεί το μνημόνιο θα αδειάσουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Μεταξύ των πολιτικών, των δημοσιογράφων και των αστυνομικών υπάρχουν άνθρωποι που μετά την πάροδο της «ανώμαλης περιόδου δια τη χώρα» θα πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη με βαρύτατες κατηγορίες. Θα συμβεί άραγε κάτι τέτοιο;

Διαβάζοντας την τελευταία ανακοίνωση της ΠΟΑΣΥ, ότι οι αστυνομικοί δεν είναι ταγματασφαλίτες, έριξα μια πρόχειρη ματιά στο σχετικό λήμμα μιας εγκυκλοπαίδειας. Το βλέμμα μου σκόνταφτε συνεχώς σε ονόματα όπως Θεόδωρος Πάγκαλος (από τους ιδρυτές των Ταγμάτων Ασφαλείας) και Γεώργιος Παπανδρέου (ο άνθρωπος που επανεξόπλισε τα τάγματα ασφαλείας για να πολεμήσουν στο πλευρό των Άγγλων στα Δεκεμβριανά). Κι ύστερα ένας φίλος στο twitter μου θύμισε ότι ο στρατηγός Σκόμπι, που αιματοκύλισε την Αθήνα, απειλούσε ότι εάν δεν έρθουν τα τανκς δεν θα έχουμε φαί.

Τότε προφανώς δεν είχαν σούπερ μάρκετ για να απειλούν τον κόσμο με άδεια ράφια.

Η Ελλάδα του σήμερα θυμίζει ίσως τη σκηνή από τον Θίασο του Αγγελόπουλου, όπου οι Χίτες και οι Ταγματασφαλίτες περπατούν στο χρόνο για να μετατραπούν σε οπαδούς κάποιου κόμματος εξουσίας. Μόνο που οι απόγονοι από τους χίτες και τους ταγματασφαλίτες φαίνεται ότι συνέχισαν να περπατούν στο χρόνο και μετά το θάνατο του μεγάλου σκηνοθέτη.

Υ.Γ Προς το προεδρείο της ΠΟΑΣΥ. Όταν εμάς μας αποκαλούν «αλήτες, ρουφιάνους δημοσιογράφους» δεν βγάζουμε ανακοινώσεις περί «συρφετού» που «κρώζει»http://www.poasy.gr/web/index.php?option=com_content&view=article&id=758:eimaste-allileggyoi-stous-agwnes-tou-laoy-mas&catid=63:news-poasy-2012&Itemid=77... σκύβουμε το κεφάλι γιατί ξέρουμε ότι ανάμεσά μας έχουμε αρκετούς αλήτες και πολλούς ρουφιάνους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου