19 Απριλίου 2021

ανακοίνωση σχημάτων ΕΑΑΚ

Το φοιτητικό κίνημα θα κερδίσει, η νεολαία θα ζήσει ελεύθερα!

Εδώ και πολλές εβδομάδες οι φοιτητ[ρι]ές και η νεολαία στην πόλη της Θεσσαλονίκης έχουμε ξεκαθαρίσει στην κυβέρνηση ότι δεν θα σωπάσουμε, ότι ο αντιεκπαιδευτικός νόμος Χρυσοχοΐδη-Κεραμέως θα ανατραπεί, ότι δεν δεχόμαστε την ατομική ευθύνη ως δικαιολογία για την δολοφονική διαχείριση της πανδημίας, ότι δεν ανεχόμαστε τη μισή ζωή που μας αναγκάζουν να ζούμε. Με δεκάδες γενικές συνελεύσεις, με την επανοικειοποίηση του Πανεπιστημίου, με τις πορείες και τις δράσεις μας, όπου είμαστε χιλιάδες, διεκδικούμε την ανατροπή του νόμου και το άνοιγμα των σχολών μας κόντρα στην πλήρη διάλυση των μορφωτικών μας δικαιωμάτων και τη στείρα μετάδοση πληροφοριών πίσω από μια οθόνη, στην οποία μας έχουν καταδικάσει εδώ και έναν χρόνο. Διεκδικούμε να μην είμαστε για ακόμη μια φορά η χαμένη γενιά που καλείται να ψάξει τις ελπίδες για το μέλλον της ανάμεσα στην ανεργία, την επισφάλεια, μια γενιά που θα ζει με επιδόματα. Διεκδικούμε να μπορούμε να ζούμε, να κυκλοφορούμε ελεύθερα, χωρίς το όργιο καταστολής και την αστυνομοκρατία, που βλέπουμε τον τελευταίο καιρό από τη Ν. Σμύρνη μέχρι τη Θεσσαλονίκη. Διεκδικούμε την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ., το δικαίωμα όλης της κοινωνικής πλειοψηφίας, στην περίθαλψη και όχι στο πέταγμα ασθενών εκτός ΜΕΘ, που έχουν κοστίσει τόσους νεκρούς και στη χώρα μας. Η κυβέρνηση τον τελευταίο έναν χρόνο λέει σε όλους τους τόνους ότι είναι σε πόλεμο, αλλά οι μόνες απώλειες είμαστε εμείς, οι ζωές μας και το μέλλον μας.
Την ίδια στιγμή που εκατομμύρια ευρώ ξοδεύονται σε πολεμικούς εξοπλισμούς, στην καταστολή, στο χρέος, στα ΜΜΕ (λίστα Πέτσα) και στην ενίσχυση μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων (Aegean), την ίδια στιγμή που από το «σκόιλ ελικικού» μέχρι τη Cisco, το Υπουργείο Παιδείας προσφέρει αφιλοκερδώς στις πολυεθνικές, ούτε ευρώ δεν δίνεται για τις ανάγκες μας. Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει επιλέξει αντίπαλο κι αυτός είναι εμείς, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και όσοι/ες αγωνίζονται, τους οποίους έχει βάλει στο στόχαστρο. Η διαχείριση της πανδημίας όχι μόνο δε γίνεται με υγειονομικά κριτήρια, αλλά παράλληλα αξιοποιείται για να ψηφιστεί και να εφαρμοστεί πλήθος μέτρων που θέτουν στο στόχαστρο τα μορφωτικά και εργασιακά μας δικαιώματα και τις ελευθερίες μας. Όλα αυτά τα μέτρα αποτελούν πάγιες κατευθύνσεις της ΕΕ και των κυβερνήσεων όλα τα τελευταία χρόνια, που μέσα από τους αγώνες μας δεν μπόρεσαν να περάσουν και να εφαρμοστούν. Δε θα τους περάσει ούτε τώρα.
Ειδικά στον χώρο της Τριτοβάθμιας, το δημόσιο Πανεπιστήμιο συνεχώς υποβαθμίζεται μέσω της υποχρηματοδότησης και τους τελευταίους μήνες παραμένει κλειστό και μάλιστα δεν γίνεται καν η συζήτηση για να ξανανοίξει. Παραμένει κλειστό καθώς ξέρουν καλά ότι ένα πιθανό άνοιγμά του, δεν τους συμφέρει. Και αυτό διότι το άνοιγμα των σχολών σημαίνει από την μία ότι θα δοθούν λεφτά για την παιδεία [για δωρεάν ΜΑΠ, προσλήψεις καθηγητών, καθαριστών, μαζικά τεστ κλπ], σημαίνει επίταξη κτηρίων για χώρους μαθημάτων [πχ ΔΕΘ], σημαίνει τέλος καλύτερη οργάνωση των φοιτητ[ρι]ών στους συλλόγους τους και στον πανεκπαιδευτικό αγώνα ενάντια στην διάλυση των ζωών μας. Την ίδια στιγμή με τον νέο νόμο η κυβέρνηση βαθαίνει την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, εμπορευματοποιεί περαιτέρω τη γνώση και την έρευνα, οξύνει τους ταξικούς φραγμούς και τον αποκλεισμό χιλιάδων από την εκπαίδευση κι οδηγεί στην περαιτέρω αυταρχική θωράκιση του Πανεπιστημίου. Από το σχολείο, λοιπόν, μέχρι το Πανεπιστήμιο, η παιδεία από κοινωνικό αγαθό για όλους μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε προνόμιο για λίγους, ή όπως τόνιζε προεκλογικά ο πρωθυπουργός «τα παιδιά από το Περιστέρι ας γίνουν ψυκτικοί».
Μέσα από τους φοιτητικούς μας συλλόγους και τις γενικές μας συνελεύσεις οργανωνόμαστε για την ανατροπή της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης, τη διάλυση της εργασιακής μας προοπτικής και την εργασιακή ανασφάλεια, την υποβάθμιση των ζωών μας. Για να ηττηθεί η κυβέρνηση και κάθε κυβέρνηση που προωθεί τις αντιδραστικές πολιτικές ΕΕ-ΟΟΣΑ-κεφαλαίου, για να επιβάλλουμε τις ανάγκες μας. Πρέπει τώρα να κλιμακώσουμε την πάλη μας, να γυρίσουν όλοι οι φοιτητές στις σχολές τους, να μαζικοποιηθούν οι γενικές συνελεύσεις, να συνεχίσουμε με καταλήψεις, με παράλληλο σταμάτημα των μαθημάτων. Το φοιτητικό κίνημα οφείλει να δώσει απάντηση στη διεξαγωγή τηλεμαθημάτων την ίδια στιγμή που υλοποιούνται οι αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων, καθώς σαν μέθοδος ήρθε για να μείνει, όπως μας έχει τονίσει πολλές φορές το υπουργείο. Η λύση βρίσκεται στη συλλογική και μαζική πάλη, όχι στον εγκλωβισμό σε λογικές αυτόκλητων πρωτοποριών και θεοποίησης της ατομικότητας, στον αντίποδα της συλλογικής δράσης. Ενισχυτικά δρα η δράση και η διαπάλη των πολιτικών ρευμάτων και οργανώσεων που είναι υπαρκτά στο πανεπιστήμιο όπως και στην κοινωνία.
Το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα συγκροτημένο ενιαία μαζί με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, στο πλάι του μαζικού κινήματος της πόλης, είναι οι μόνοι που μπορούν να κάνουν αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της ΝΔ από τη σκοπιά των συμφερόντων της κοινωνικής πλειοψηφίας. Ποιος άλλος θα μπορούσε άλλωστε; Όταν τα κόμματα που έχουν το προσωπείο του «ενάντια στη Δεξιά», όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και το ΜέΡΑ25, έχουν εφαρμόσει με παραλλαγές την ίδια πολιτική, ενώ στην αντιπαράθεση γύρω από πτυχές του νόμου, όπως η πανεπιστημιακή αστυνομία, δεν θέτουν καν την ανατροπή του, αλλά τη δημιουργία σώματος ασφαλείας, που δεν θα λογοδοτεί στην ΕΛΑΣ, αλλά στις πρυτανείες. Πώς θα μπορούσαν να πουν κάτι άλλο, όταν ακολουθούν πιστά τις πολιτικές της ΕΕ για το σύγχρονο πανεπιστήμιο και τη Συνθήκη της Μπολόνια;
Ως σχήματα της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς καλούμε κάθε φοιτητή και φοιτήτρια να στρατευτεί στον αγώνα. Η κυβέρνηση της ΝΔ θα χάσει, όχι από την κάλπικη αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από όλους και όλες εμάς. Για να μην θυσιάζεται η ζωή μας στο βωμό του κέρδους και του κεφαλαίου, για να πάει το πράγμα αλλιώς. Δε θα ξαναπληρώσουμε την κρίση τους!
Οργάνωση στους συλλόγους μας - Όλοι-ες στις γενικές μας συνελεύσεις - Πανεκπαιδευτικός αγώνας.
Καμία εφαρμογή αλλά ανατροπή του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη
Να μην πατήσει μπάτσος ξανά στις σχολές μας!
Καμία βάση εισαγωγής – Καμία διαγραφή φοιτητή – Όχι στις πειθαρχικές διώξεις
Να ανοίξουν τώρα οι σχολές μας με όλα τα απαραίτ

ητα μέτρα προστασίας
Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για υγεία και παιδεία. Λεφτά για τις κοινωνικές ανάγκες και όχι για τους πολεμικούς εξοπλισμούς, την καταστολή, το χρέος.
Κάτω τα χέρια από τους φοιτητικούς συλλόγους. Καμία σκέψη για παρέμβαση του κράτους στις δομές του κινήματος. Όχι στα ενιαία ψηφοδέλτια και τις ηλεκτρονικές διαδικασίες.
Όχι στη διάσπαση των πτυχίων και τους πολλαπλούς κύκλους σπουδών. Πτυχίο με όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα, μόνη προϋπόθεση για δουλειά.
Ούτε σκέψη για γενίκευση διδάκτρων στα προπτυχιακά – Άμεση απόσυρση των διδάκτρων από προπτυχιακά προγράμματα σπουδών
Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει νέο νομοσχέδιο.

ΑΡΑΓΕ / ΑΡΕΦ / ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ [φοιτητών αρχ/κής] / ΣΑΡΠ / ΣΧΗΜΑ / RESALTO / ANTI_REPORT // Ε Α Α Κ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου