18 Οκτωβρίου 2020

της φυλακής τα σίδερα είναι για τους φασίστες

 

Της φυλακής τα σίδερα είναι για τους φασίστες

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό ακούγοντας τη λέξη φασισμός ή Χρυσή Αυγή; Σε πολλούς έρχεται το μίσος. Σε άλλους ο ρατσισμός, ενώ σε άλλους έρχεται η απανθρωπιά μιας ιδεολογίας που έχει ως βασικό στοιχείο την ανωτερότητα κάποιου έναντι κάποιου άλλου. Άρα όταν μαθαίνουμε ότι οι εκφραστές αυτών των πραγμάτων μπαίνουν στη φυλακή, το πρώτο πράγμα που μας έρχεται είναι η ανακούφιση, ίσως και η χαρά. Η φυλάκιση των φασιστών της Χ.Α. συνοδεύτηκε από δεκάδες χιλιάδες αγωνιστές του αντιφασιστικού κινήματος να βρίσκονται στους δρόμους της χώρας και να απαιτούν οι δολοφόνοι του Παύλου Φύσσα και εκφραστές του ναζισμού να καταδικαστούν. Αυτό το αποτέλεσμα σηματοδοτεί μια πολύ σημαντική νίκη ενάντια στο φασισμό, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχουμε τελειώσει με αυτό. Είναι ωστόσο σημαντικό να δούμε την ανάταση στην αισιοδοξία του λαού και του κινήματος μετά από αυτή την απόφαση και να βαδίσουμε στους δρόμους του αγώνα για να δούμε πώς θα τελειώσουμε με το τέρας του φασισμού μια και καλή.

Διαβάζοντας τον Μπρέχτ, βρίσκουμε τη φράση «μη χαίρεστε που σκοτώσατε το κτήνος, η σκύλα που το γέννησε ζει και είναι πάλι σε οργασμό» αναφερόμενος φυσικά στο φασισμό και τα αίτια που τον γεννούν. Σήμερα, η φασιστική ιδεολογία έχει ξανά εμφανιστεί ως απότοκος της κρίσης του καπιταλισμού και ιδιαίτερα τα πιο φτωχά στρώματα πέφτουν θύματά της με αποτέλεσμα το μίσος, τη μισαλλοδοξία, τον ρατσισμό κ.α. Το φασιστικό φαινόμενο, ιστορικά, έχει τις ρίζες του στον ίδιο τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής και συχνά οι φασίστες χρησιμοποιούνται ως μακρύ χέρι της αστικής τάξης. Άλλωστε, αυτό δεν ήταν και η Χ.Α.; Αν κάνουμε ένα flashback στη δράση της θα δούμε εύκολα ποιους στοχοποίησε: τους αδύναμους, τους μετανάστες και όσους αγωνίζονται για ένα διαφορετικό κόσμο και είναι ενάντια στο φασιστικό δηλητήριο. Έτσι ήρθαν οι επιθέσεις στο ΠΑΜΕ και τους Αιγύπτιους ψαράδες, έτσι ήρθαν τα πογκρόμ μεταναστών και φυσικά έτσι ήρθε και η δολοφονία του Αντιφασίστα αγωνιστή-ράπερ Παύλου Φύσσα. Επιπλέον, οι σχέσεις των φασιστών με το κράτος έδιναν και έπαιρναν όλα αυτά τα χρόνια. Ας θυμηθούμε τα ποσοστά της Χ.Α. μέσα στις αστυνομικές δυνάμεις ή τη συγκάλυψη φασιστών σε πολλές περιπτώσεις από την αστυνομία. Φυσικά, όλα αυτά σε συνεργασία με την κυβέρνηση της ΝΔ, με πολλά κομμάτια του Ελληνικού κεφαλαίου κ.α.

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι το τέλος της Χ.Α. δε σημαίνει το τέλος του φασισμού, καθώς αυτός τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη έχει δυστυχώς βγάλει τις ρίζες του. Για αυτό η αναγκαιότητα ενός μαχητικού, οργανωμένου και δυναμικού αντιφασιστικού κινήματος είναι αναγκαία συνθήκη για να ζήσουμε αλλιώς. Μαχητικό γιατί ένα κίνημα που αντιμάχεται τον φασισμό δεν μπορεί παρά να έχει τις ρίζες του στους δρόμους, στις γειτονιές, εκεί που ζει και αναπνέει η νεολαία και ο κόσμος της εργασίας. Οργανωμένο γιατί έχει ως κύτταρο του τους χώρους συγκέντρωσης εργαζομένων. Αυτό σημαίνει ότι το αντιφασιστικό κίνημα αναπτύσσεται μέσα σε σωματεία και στους φοιτητικούς συλλόγους. Δυναμικό και πολιτικό γιατί, δεν πρέπει να έχει καμία αυταπάτη ότι ο φασισμός νικιέται με εκλογές ή μέσα στις αίθουσες των δικαστηρίων αλλά αναγνωρίζοντας ότι η σύγκρουση με τον φασισμό σχετίζεται με την σύγκρουση με το ίδιο το κεφάλαιο. Υπό αυτή την έννοια, το αντιφασιστικό κίνημα είναι ταξικό κίνημα και επιδιώκει ένα καλύτερο κόσμο μακριά από μίσος, εκμετάλλευση κλπ.

Εμείς ως Επιτροπή Αγώνα ΕΑΑΚ θεωρούμε ότι η μάχη με τον φασισμό δεν έχει τελειώσει. Αντίθετα είναι ένας αγώνας στον οποίο καλούμε κάθε φοιτητή/τρια να τον δώσουμε μαζί. Η χαρά όλων μας για την καταδίκη των φασιστών της Χ.Α. να γίνει κινητήρια δύναμη στους αγώνες που έρχονται ενάντια στον φασισμό και το σύστημα που τον γεννά.

https://issuu.com/_71946/docs/______



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου