8 Νοεμβρίου 2021

κείμενο κατάληξης πανελλαδικής συνάντησης σχημάτων εαακ

 

ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΓΩΝΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Το νέο ακαδημαϊκό έτος ξεκίνησε και έχουμε γυρίσει στις σχολές μας. Αυτό όμως δεν ήταν κάτι δεδομένο, ειδικά αν σκεφτεί κανείς τι συνέβαινε τον προηγούμενο ενάμιση χρόνο. Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν πήρε το παραμικρό μέτρο για να εξασφαλίσει την ασφαλή λειτουργία των σχολών και για την υγεία μας, την ίδια στιγμή που αξιοποίησε την πανδημία για να περάσει πληθώρα μέτρων που πλήττουν τη δημόσια και δωρεάν παιδεία. Η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας και η εργαλειοποίηση της επιστήμης δημιούργησαν ένα ρεύμα ανορθολογισμού και δυσπιστίας ως προς αυτήν. Μέσω του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη νομοθετήθηκε ένα πολύ αυταρχικό πλαίσιο λειτουργίας των ιδρυμάτων – πανεπιστημιακή αστυνομία, πειθαρχικά, κάμερες και ελεγχόμενη είσοδος - και ένα μεγάλο πλήγμα στην πρόσβαση όλων των νέων στις σπουδές, μέσω της ΕΒΕ, αλλά και των διαγραφών. Ο νόμος Κ - Χ αποτελεί τομή, που όμως έρχεται να προστεθεί στους προϋπάρχοντες νόμους και διατάξεις· σύνδεση αξιολόγησης με χρηματοδότηση, ισοτίμηση πτυχίων, ξενόγλωσσα προπτυχιακά με δίδακτρα, καταβαράθρωση της φοιτητικής μέριμνας και ιδιωτικοποίηση πτυχών της. 

Βέβαια, οι αλλαγές στην παιδεία δεν είναι οι μόνες. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αξιοποιήθηκε πολύπλευρα από τις κυβερνήσεις παγκοσμίως, αλλά και στη χώρα μας, για την προώθηση αντιδραστικών αλλαγών. Ο κοροναϊός ουσιαστικά επιτάχυνε μια οικονομική κρίση που διαφαινόταν από πριν και οι ισχυροί αυτού του κόσμου βαθαίνουν την εκμετάλλευση και την καταστολή για να σώσουν τα κέρδη τους. Έκδηλο είναι και το παράδειγμα της χώρας μας, όπου η κυβέρνηση όχι μόνο νομοθέτησε τέρατα, αλλά παράλληλα έδινε πακτωλό χρημάτων σε μεγάλες εταιρείες, στο χρέος, στους πολεμικούς εξοπλισμούς, στην αστυνομία και τα ΜΜΕ. Για το λαό και τη νεολαία σκιαγραφείται ένα ζοφερό παρόν και μέλλον. Το ΕΣΥ, που ήταν ήδη υποβαθμισμένο, μετά από ενάμιση χρόνο πανδημίας είναι στα όρια κατάρρευσης, πράγμα που ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του, έρχεται νέο κύμα ακρίβειας σε βασικά αγαθά, ενέργεια, ενοίκια, μονιμοποιούνται νέες ελαστικές μορφές εργασίας, καταργήθηκε το 8ωρο, ενώ το δικαίωμα στην απεργία, τον συνδικαλισμό, τον αγώνα και την διαδήλωση, τίθεται υπό διακύβευμα και θεσμικά - νομικά. Απέναντι σε όλα αυτά, η νεολαία είναι ένα καζάνι που βράζει, και η συσσωρευμένη αγανάκτηση και οργή της ψάχνει να βρει έκφραση. Καθοριστικό ρόλο θεωρούμε ότι μπορεί να παίξει σ’ αυτό το φοιτητικό κίνημα.

Το φοιτητικό κίνημα έχει καταφέρει τα 2 τελευταία χρόνια να βγει ξανά δυναμικά στο προσκήνιο, να διεμβολίσει το κεντρικό πολιτικό σκηνικό σε στιγμές, να συμβάλλει στη δημιουργία τριγμών στην κυβέρνηση ΝΔ, που πριν τους φοιτητικούς αγώνες του ‘19 φάνταζε παντοδύναμη, αλλά και να επανακτήσει με μαζικούς όρους στην περίοδο των lockdown και των απαγορεύσεων το δικαίωμα στο δρόμο, να βάλει στον πάγο τα σχέδια της κυβέρνησης για πανεπιστημιακή αστυνομία. Βασικό στοιχείο για να μπορέσει το ΦΚ να πάει ένα βήμα παραπέρα, να αποκτήσει διάρκεια και να μπορέσει να πετύχει νίκες στο σήμερα, είναι η πολιτική του εμβάθυνση, η επανανοηματοδότηση των δομών και των οργάνων του, καθώς και  η ανώτερη ενοποίησή του με τα υπόλοιπα κομμάτια του εκπαιδευτικού κινήματος. 

Βασικό μέτωπο πάλης για το φοιτητικό κίνημα ειδικά την περίοδο της πανδημίας είναι η λειτουργία της εκπαίδευσης με όρους υγειονομικής ασφάλειας. Βλέπουμε πως το άνοιγμα της τριτοβάθμιας εξελίσσεται σε φιάσκο στα πλαίσια της κεντρικής κατεύθυνσης επικοινωνιακής αξιοποίησης του εμβολίου ως πρόσχημα για τη μη λήψη των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων, με αποτέλεσμα να εγκυμονεί ο κίνδυνος για νέο κλείσιμο των σχολών και εδραίωση της τηλεκπαίδευσης και άλλων υβριδικών μοντέλων διεξαγωγής της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ατελείωτες ουρές έξω από τις λέσχες σίτησης και αμφιθέατρα φίσκα, κρατήσεις θέσεων για παρακολούθηση μαθημάτων, αποκλεισμοί φοιτητών/τριων, security και ομάδες εσωτερικής αστυνόμευσης. Κοροϊδία, υποκρισία, επικοινωνιακά παιχνίδια και μέτρα ελέγχου και καταστολής αντί για ουσιαστικά μέτρα ασφαλείας για την πρόληψη και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Παλεύουμε, λοιπόν, για μαζικό, καθολικό αλλά όχι υποχρεωτικό εμβολιασμό, για διεξαγωγή τακτικών test σε όλους τους φοιτητές και τους εργαζόμενους του πανεπιστημίου, αξιοποίηση της ανεκμετάλλευτης ακίνητης περιουσίας του πανεπιστημίου και δημόσιων κτηρίων για να μην ξαναδούμε εικόνες με φοιτητές/ριες να κάθονται μέχρι και στα σκαλιά του αμφιθεάτρου για να καταφέρουν να παρακολουθήσουν μάθημα, για μαζικές προσλήψεις μόνιμου διδακτικού προσωπικού και προσωπικού καθαριότητας και σίτισης από το πανεπιστήμιο, χωρίς εργολαβίες.

Η μάχη για την ανατροπή του νόμου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη συνεχίζεται καθημερινά στην πράξη! Η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής άφησε χιλιάδες μαθητές/ριες εκτός τριτοβάθμιας και χιλιάδες θέσεις κενές σε πολλά τμήματα. Επόμενο αυτών είναι το κλείσιμο και οι συγχωνεύσεις τμημάτων, ενώ οι εξαγγελίες μιλούν και για παρέμβαση στους ΦΣ και τη λειτουργία τους. Παλεύουμε ενάντια στην αναδιάταξη του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την περαιτέρω συρρίκνωση του δημοσίου πανεπιστημίου! Να μην κατατεθεί κανένας νέος νόμος πλαίσιο που θα υποβαθμίσει κι άλλο σπουδές μας.

Βάζουμε, λοιπόν, μπροστά τα αιτήματα για δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους, χωρίς αποκλεισμούς και ταξικούς φραγμούς. Κανένας φοιτητής/ρια να μην διαγραφεί, να καταργηθεί η ΕΒΕ και να μην υπάρξει άλλος σχεδιασμός για μείωση εισακτέων, συγχωνεύσεις και κλεισίματα τμημάτων. Να ενισχυθεί ουσιαστικά η φοιτητική μέριμνα, χωρίς ΣΔΙΤ και εργολαβίες, με φοιτητικό στεγαστικό επίδομα, ανέγερση νέων εστιών και αναβάθμιση των υπάρχουσων, δωρεάν ποιοτική σίτιση, να καταργηθεί η επαίσχυντη διάταξη για ακαδημαϊκά κριτήρια στις μετεγγραφές· κανένας φοιτητής και καμία φοιτήτρια να μην αποκλείεται από την εκπαιδευτική διαδικασία επείδη δεν μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά. Απαιτούμε γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την παιδεία και αποδέσμευση της από την αξιολόγηση, για να υλοποιηθούν όλα τα παραπάνω, για να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, για να μπορούμε να σπουδάζουμε με αξιοπρέπεια. Η πάγια πολιτική της υποχρηματοδότησης της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης - που άλλοτε βαφτίζεται «αυτονομία» των ιδρυμάτων τα υποχρεώνει στην υποταγή στις τρέχουσες ανάγκες της αγοράς, στις κάθε φορά ανάγκες των επιχειρήσεων, σε "ιδιωτικούς πόρους". Αυτή η κατεύθυνση   ανοίγει το δρόμο στην συρρίκνωση και ιδιωτικοποίησή της, στη μετακύλιση του κόστους σπουδών στις πλάτες των φοιτητών/ριων, μετατρέποντας την αξιοπρεπή μόρφωση από καθολικό δικαίωμα σε προνόμιο λίγων. 

Ανοίγει τον δρόμο για περιεχόμενα σπουδών κατακερματισμένα και υποβαθσμισμένα για την πλειοψηφία, με βάση τις ανάγκες των επιχειρήσεων για φτηνό ευέλικτο εργατικό δυναμικό, με υποβαθμισμένες "γενικές γνώσεις" αξιοποιώντας τις αξιολογήσεις των προγραμμάτων σπουδών, οι οποίες δίνουν έμφαση στα "ευέλικτα πακέτα" γνώσεων που θα ανανεώνονται για μια ζωή με την "διαβίου κατάρτιση". Έτσι είναι ο φτηνός ευέλικτος εργαζόμενος του σύγχρονου καπιταλισμού. Για έρευνα  αποκλειστικά για τις ανάγκες των επιχειρήσεων και όχο για τις ανάγκες της εργαζόεμνης πλειοψηφίας και της κοινωνίας με μια στρατιά κακοπληρωμένων και ελαστικά εργαζόμενων σκληρά εκμεταλλευόμενων ερευνητών. Ανοίγει τον δρόμο για αντιδραστικά περιεχόμενα σπουδών που αποθεώνουν το κέρδος και την εκμετάλλευση, τον εθνικισμό και αποκόβουν την επιστήμη από τις κοινωνικές συνθήκες που την γεννούν και τα ταξικά συμφέροντα που εξυπηρετεί. 

Παλεύουμε για τα σύγχρονα μορφωτικά δικαιώματα, για ολόπλευρη γνώση και όχι αποσπασματικές δεξιότητες και κατάρτιση. Για ένα πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο και ενιαία πανεπιστημιακή εκπαίδευση, κόντρα στον κατακερματισμό των γνωστικών αντικειμένων που κανένα επιστημονικό υπόβαθρο δεν έχει, παρά μόνο δημιουργεί εργαζομένους πολλαπλών ταχυτήτων. Το πτυχίο να είναι η μόνη προϋπόθεση για δουλειά, με όλα τα εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα κατωχυρωμένα σ' αυτό, ενάντια στην μετακύλισή τους σε μεταπτυχιακά και σεμινάρια επί πληρωμή. Σε συντονισμό με τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους, το ΦΚ να παλέψει ενάντια στο νέο εργασιακό μεσαίωνα, που μας θέλει αναλώσιμους και κακοπληρωμένους, ανατροπή του ν Χατζηδάκη που καταργεί το 8ωρο και δίνει το αποτελειωτικό χτύπημα στην απεργία.

Υπερασπιζόμαστε τους Φοιτητικούς Συλλόγους! Οι οργανωμένες δομές του φοιτητικού κινήματος μας δίνουν δυνατότητες νίκης και αυτός είναι ο πραγματικός λόγος της διαχρονικής στοχοποίησής τους! Οι ΦΣ μας θα παραμείνουν ανεξάρτητοι, και δεν θα δεχτούμε καμία κρατική παρέμβαση στις διαδικασίες τους! Επανανοηματοδοτούμε τις μαζικές αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, ζωντανεύουμε τις Γενικές μας Συνελεύσεις, όπου ο κάθε φοιτητής και η κάθε πολιτική δύναμη έχει ίσο λόγο, οι γραμμές ζυμώνονται και αντιπαρατίθενται, όπου η διαπάλη και η συνδιαμόρφωση γίνεται ζωντανή διαδικασία, και οδηγεί στον εμπλουτισμό του περιεχομένου του αγώνα και των αιτημάτων μας. Δίνουμε ζωή στους Φοιτητικούς μας Συλλόγους αξιοποιώντας και πολύμορφες δράσεις. Κόντρα στις εξαγγελίες για ενιαία ψηφοδέλτια που στοχεύουν στην αποπολιτικοποίηση των ΦΣ, ενάντια στις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και στις αποστειρωμένες ΓΣ όπου η συλλογική διαδικασία γίνεται ατομική διεκπεραίωση. Αγωνιζόμαστε για την επανακατοχύρωση του πανεπιστημιακού ασύλου, για ανατροπή των αντιδραστικών διατάξεων του νόμου Κ - Χ που προβλέπουν πειθαρχικά, εγκατάσταση καμερών και περιφράξεων, κάρτες εισόδου - για τις οποίες ανοίγει το δρόμο το edupass και οι έλεγχοι. Κανένας μπάτσος δεν θα πατήσει πόδι στις σχολές μας! Υπερασπιζόμαστε το πανεπιστήμιο ως ελεύθερο δημόσιο χώρο, ανοιχτό στην γειτονιά, ζωντανό, με πολιτικοποίηση, κοινωνικοποίηση, κέντρο ριζοσπαστικοποίησης της νεολαίας, όπου θα συζητάμε, θα αποφασίζουμε, θα αγωνιζόμαστε, θα σχεδιάζουμε και θα ονειρευόμαστε ελεύθερα.

Αναγνωρίζουμε ότι η επίθεση στην παιδεία είναι ενιαία, με τις βασικές της στοχεύσεις να είναι κοινές σε όλες τις βαθμίδες, και άρα ενιαία πρέπει να είναι και η απάντησή μας! Το περσινό ξέσπασμα του μαθητικού κινήματος με πολύ προωθημένα αιτήματα, η μεγαλειώδης απεργία – αποχή από την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, να συνδεθούν με την πάλη των φοιτητικών συλλόγων. Το φοιτητικό κίνημα μπορεί και πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο στην οικοδόμηση πανεκπαιδευτικού μετώπου αγώνα. Βάζουμε μπροστά αιτήματα που ενοποιούν τους αγώνες μαθητών – φοιτητών – εκπαιδευτικών, όπως η πάλη για δημόσια δωρεάν παιδεία για όλους χωρίς αποκλεισμούς, να δοθούν λεφτά για την υγεία και την παιδεία και όχι για στρατό και αστυνομία, ο αγώνας ενάντια στην αξιολόγηση. Ενάντια στον κατακερματισμό, προκρίνουμε κοινά συντονιστικά αγώνα με μαθητές και σωματεία εκπαιδευτικών, κοινές πορείες, διαμορφώνουμε ενιαία πλαίσιο πάλης για παιδεία στο ύψος των αναγκών μας.

Για ένα κίνημα νικηφόρο και επικίνδυνο για την κυβερνητική πολιτική, πρέπει όλα τα σφυριά να χτυπάνε στην ίδια κατεύθυνση! Όλοι οι ΦΣ που είναι σε αγωνιστική τροχιά να δώσουν από κοινού την μάχη, με ενιαίο, αγωνιστικό πλαίσιο πάλης, υπερβαίνοντας τον κατακερματισμό του κοινωνικού χώρου, για το αναγκαίο ενωτικό μαζικό κίνημα, που θα συμπαρασύρει σε αγωνιστική δράση και Φοιτητικούς Συλλόγους που υπάρχουν αρνητικοί πολιτικοί συσχετισμοί. Το παράδειγμα του ΦΚ του φθινοπώρου – χειμώνα του 2019, όπου όλες οι ΓΣ συντονίστηκαν σε ένα ενιαίο Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων, με διεξαγωγή ακόμα και ενιαία πανελλαδικού συντονιστικού, πράγμα που ποτέ δεν ήταν δεδομένο αλλά αποτέλεσε και τότε στοιχείο διαπάλης, μας δείχνει τον δρόμο. Βέβαια, στοίχημα είναι τα συντονιστικά γενικών συνελεύσεων να είναι χώρος έκφρασης όλων των ΦΣ και των διαδικασιών τους, να χωρούν όλους τους φοιτητές/ριες και να παίζουν καθοριστικό πολιτικό ρόλο στην εμβάθυνση της πάλης, να τροφοδοτούν τις ΓΣ, αλλά και να τροφοδοτούνται από αυτές. Σημαντικός παράγοντας είναι όλοι οι φοιτητές να παίζουν ρόλο και να μη μένουν οι αποφάσεις στα χέρια των πολιτικών δυνάμεων και μόνο.

Βασικό συστατικό για να κερδίσει το φοιτητικό κίνημα είναι να προσπαθεί να έχει πολιτική κατεύθυνση. Να ηττηθεί η κυβέρνηση της ΝΔ και η πολιτική που εφαρμόζει, πολιτική που υπαγορεύεται από την ΕΕ και τις συνθήκες της, για να μη χρεωθεί ο λαός και η νεολαία άλλη μία κρίση, για να δοθούν λεφτά για την παιδεία και την υγεία και όχι για το χρέος, τους πολεμικούς εξοπλισμούς και την καταστολή, για να ζήσουμε αλλιώς. Λύση για αυτό δεν μπορούν να αποτελέσουν ξαναζεσταμένες συνταγές όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που όχι μόνο εφάρμοσε σαν κυβέρνηση την ίδια πολιτική, αλλά παίρνει όρκους πίστης στο χρέος, την ΕΕ και την αιματοβαμμένη ανάπτυξη που θα οδηγήσουν για ακόμη μια φορά στα ίδια αποτελέσματα.


Με ποια αριστερά;

Η συζήτηση για το αναγκαίο φοιτητικό κίνημα πάει χέρι χέρι με τη συζήτηση για την αριστερά που μπορεί σήμερα να δώσει απαντήσεις και προοπτική στην πάλη της νεολαίας. Εμείς ως σχήματα και αγωνιστές της ΕΑΑΚ κοιτάμε στα μάτια τις ανεπάρκειες και τα όρια που χαρακτηρίζουν το σύνολο των μαχόμενων δυνάμεων του κινήματος, αλλά και τα δικά μας σχήματα. Και εμείς, όπως και όλοι οι αγωνιστές του φοιτητικού κινήματος το τελευταίο διάστημα δώσαμε τη μάχη για να μην περάσουν οι αναδιαρθρώσεις που προωθεί η κυβέρνηση. Αλλά αυτό δε φτάνει από μόνο του. Τόσο μέσα στους συλλόγους, όσο και ανάμεσα στις δυνάμεις του κινήματος έχει υποχωρήσει η πολιτικοποίηση και η αναγκαία συζήτηση για τη μάχη για την προοπτική της γενιάς μας. Με την πανελλαδική συνάντηση αυτήν ακριβώς τη συζήτηση επιδιώκουμε να ανοίξουμε.

Ξεκινάμε λοιπόν μια διαδικασία υπέρβασης του κατακερματισμού που διακρίνει τις μαχόμενες δυνάμεις του φοιτητικού κινήματος, αλλά κυρίως υπέρβασης της έλλειψης μιας πανελλαδικής, ανασυγκροτημένης πολιτικής πρότασης που ανέκαθεν εξέφραζε η ΕΑΑΚ και συνολικά οι αγωνιστές της αντικαπιταλιστικής, ριζοσπαστικής αριστεράς. Πρέπει όλοι να δώσουμε τις δυνάμεις μας για να ηττηθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά την ίδια στιγμή πρέπει να σκάψουμε λίγο βαθύτερα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να επαναληφθούν όσα έγιναν στο παρελθόν, που στη λογική του μικρότερου κακού ο ΣΥΡΙΖΑ, που καμία σχέση δεν έχει με την αριστερά, αναδείχθηκε σε κυβέρνηση και εφάρμοσε την ίδια πολιτική.

Για να μπορέσουμε να ζήσουμε αλλιώς χρειάζεται ανατροπή της κυβέρνησης και κάθε επίδοξου συνεχιστή αυτής της βάρβαρης πολιτικής, ρήξη και σύγκρουση με την ΕΕ, οι κατευθύνσεις της οποίας βρίσκονται πίσω από κάθε νόμο που περνάει, διαγραφή του χρέους, να σταματήσουν να πηγαίνουν τρισεκατομμύρια ευρώ σε πολεμικούς εξοπλισμούς και να διαιωνίζονται οι άδικοι ανταγωνισμοί, να σταματήσει η λεηλασία της φύσης που οδηγεί σε ανεξέλεγκτη περιβαλλοντική κρίση, μάχη ενάντια στο φασισμό, το ρατσισμό και το σεξισμό.

Για να σπουδάζουμε και να δουλεύουμε αξιοπρεπώς με βάση τις ανάγκες μας και τις σύγχρονες δυνατότητες, για να ζούμε και όχι να επιβιώνουμε με μισθούς πείνας, για την ειρήνη και την αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς, για ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας και κοινωνικές παροχές, για εξάλειψη της ανεργίας και της φτώχειας. Για να ηττηθεί η πολιτική του κεφαλαίου και το σάπιο σύστημα τους!

Η ΕΑΑΚ ως η πιο μαζική και πανελλαδική δύναμη της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στα πανεπιστήμια μπορεί και πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της ριζοσπαστικής, μετωπικής, αντικαπιταλιστικής αριστεράς στα πανεπιστήμια. Μιας συλλογικότητας μαχητικής, ριζοσπαστικής, δημοκρατικής. Σε αυτή την υπόθεση θα κριθούν και όλες οι άλλες μαχόμενες δυνάμεις του κινήματος.

Θα κριθεί η ΕΑΑΚ με την εμβάθυνση των στόχων της ώστε να στρέφεται συνολικά ενάντια σε όλες τις πλευρές της κυρίαρχης πολιτικής, την επιχειρηματικοποίηση της εκπαίδευσης, τους ταξικούς φραγμούς, το αντιδραστικό περιεχόμενο των σπουδών,   αλλά και την δημοκρατική της ανασυγκρότηση, αφήνοντας οριστικά πίσω της γραφειοκρατικά φαινόμενα, οργανωτικούς διαγκωνισμούς, ακόμα και φαινόμενα τυφλής βίας. 

Απευθυνόμαστε σε κάθε συλλογικότητα, αγωνιζόμενο φοιτητή ή οργανωμένη δύναμη του φοιτητικού κινήματος, τους νέους αγωνιστές που γεννιούνται καθημερινά μέσα στους φοιτητικούς συλλόγους, που θέλουν να παλέψουν για τα δικαιώματά μας, για μια άλλη παιδεία, και θέλουν να συμβάλλουν στην υπόθεση ενός ισχυρού, ριζοσπαστικού, δημοκρατικού, και αντικαπιταλιστικού πόλου στο φοιτητικό κίνημα, είτε ανήκουν στην ΕΑΑΚ, είτε όχι  να πάρουν μέρος σε αυτή την προσπάθεια.


αγωνιστές/τριες και

ΑΝΑΡΣΥΠ ΕΑΑΚ Πληροφορικής ΕΚΠΑ

ΑΝΕΠΑΦΟΙ ΕΑΑΚ στη νοσηλευτική ΕΚΠΑ

ΑΡΑΧΤΟ ΕΑΑΚ στους Τοπογράφους ΕΜΠ

ΑΝΤΙΝΟΜΙΑ ΕΑΑΚ Νομική ΕΚΠΑ

Αριστερή Πρωτοβουλία Φοιτητών/τριών ΤΕΑΠΗ

ΡΑΦ ΕΑΑΚ στη ΣΕΜΦΕ ΕΜΠ

ΕΝΤΡΟΠΙΑ ΕΑΑΚ στους Χημ/Μηχ ΕΜΠ

ΠΑΡΕΜΒΟΛΗ ΕΑΑΚ στο Φυσικό ΕΚΠΑ

ΑΕΠ ΕΑΑΚ στο Μαθηματικό ΕΚΠΑ

ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΕΑΑΚ στην Φαρμακευτική ΕΚΠΑ

ΚΑΡΑΒΙ ΕΑΑΚ στο βιολογικό Αθήνας

ΠΑΦ ΕΑΑΚ στην Ιατρική ΕΚΠΑ

SMASS MEDIA ΕΑΑΚ στο ΕΜΜΕ ΕΚΠΑ

ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΑΑΚ

ΕΝΑΙΔΡΑ ΕΑΑΚ στο ΠΑΔΑ

ΑΡΑΓΕ ΕΑΑΚ στους Ηλ/Μηχ ΑΠΘ

ΣΧΗΜΑ ΕΑΑΚ στους Χημ/ΜΗΧ ΑΠΘ

Επιτροπή Αγώνα ΕΑΑΚ στην Αρχιτεκτονική ΑΠΘ

ΣΑΡΠ ΕΑΑΚ Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ

Ανάταση ΕΑΑΚ ΤΕΦΑΑ Θεσ/νικης

Antireport ΕΑΑΚ ΜΜΕ ΑΠΘ

ΒΑΣΥ στο Βιολογικό Πάτρας

Αριστερη Επέμβαση Ιατρικής Πάτρας

Αριστερή πρωτοβουλία σπουδαστών ΤΕΙ Πάτρα

Ανακίνηση Πολ. Μηχ. Πάτρας

Φάσμα ΕΑΑΚ Στην αρχιτεκτονική Πάτρας

Παρενέργεια ΕΑΑΚ στη Φαρμακευτική Πάτρας

ΡΑΜ ΕΑΑΚ Μηχανικών Η/Υ Παν. Ιωαννίνων

ΚΕΡΜΑ ΕΑΑΚ στο Οικονομικό Παν. Ιωαννίνων

ΦΡΑΣΥ ΕΑΑΚ στη Φιλολογία Ιωαννίνων

ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΕΑΑΚ στο Ιστορικό Αρχαιολογικό Παν. Ιωαννίνων

EZLN στις εστίες Παν. Ιωαννίνων

CLANDESTINO ΕΑΑΚ Μηχανικών Επιστήμης Υλικών Παν. Ιωαννίνων

Σααφοικ ΕΑΑΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου