30 Απριλίου 2020

καταγγελία από ΚΕΡΜΑ-ΕΑΑΚ

Αναδημοσιεύουμε καταγγελία από ΚΕΡΜΑ-ΕΑΑΚ
Καταγγελία για περιστατικά σεξιστικής συμπεριφοράς στη Φοιτητική Εστία Ιωαννίνων (Δόμπολη)
Το τελευταίο διάστημα, αρκετές οικοτρόφισσες αντιληφθήκαμε μια επαναλαμβανόμενη, προκλητική - σεξιστική συμπεριφορά ενός ατόμου που διέμενε στις εστίες. Με την γνώση αυτών των γεγονότων, κληθήκαμε να ανοίξουμε μέσα σε ένα συλλογικό και ασφαλές πλαίσιο τα περιστατικά με τα οποία ήρθαμε αντιμέτωπες.

Στην συζήτηση που καλέστηκε συμμετείχαν εστιακές/εστιακοί αλλά και άτομα που στάθηκαν αλληλέγγυα αφού τους γνωστοποιήθηκαν τα γεγονότα. Το χρονικό των αναφορών ξεκίνησε από μια δήλωση του εν λόγω ατόμου, κατά την οποία παραδέχεται ότι συνηθίζει να παρακολουθεί συνοικοτρόφισσες τού απέναντι κτηρίου με κυάλια. Η αποτύπωση της κατάστασης συνεχίστηκε με διάφορες αναφορές από κοπέλες της εστίας που ένιωθαν άβολα όταν βρίσκονταν στον ίδιο χώρο μαζί του.
Τέτοια περιστατικά σχετίζονταν με χυδαίες εκφράσεις όπως: «έχω έναν π@@@ο να στο βάλω», με σεξιστικές χειρονομίες, ενώ δεν δίστασε να κοιτάξει επίμονα κοπέλες στο εσωτερικό των δωματίων τους που έτυχε να είχαν ανοιχτή την πόρτα.
Η στάση που κράτησε το σύνολο των ατόμων της συνέλευσης, ήταν ρητή και άμεση,απέναντι σε αυτόν και στην κουλτούρα που επιλέγει να αναπαράγει. Αποφασίσαμε να μην δώσουμε κανένα χώρο συζήτησης και διαπραγμάτευσης μαζί του.

Αναγνωρίσαμε ότι η μόνη λύση που μας παρέχει ασφάλεια και δείχνει την στάση μας απέναντι σε τέτοιες σεξιστικές συμπεριφορές είναι η επιτακτική και μόνιμη απομάκρυνση του από το χώρο, με όποιο μέσο καταστεί αναγκαίο.Αντιμέτωπες με τον σεξισμό -για μία ακόμη φορά- αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη να ανοίγουμε τέτοια ζητήματα εντός κι εκτός των κύκλων μας, να εμπιστευόμαστε και να στεκόμαστε αλληλέγγυες η μία δίπλα στην άλλη.
ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ –
ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑ, ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ, ΔΕ ΧΩΡΑΝΕ
ΣΕΞΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΤΣΟ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ

Οικότροφοι- Οικοτρόφισσες φοιτητικής εστίας Ιωαννίνων
28/04/2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου