1 Μαΐου 2017

Δίδακτρα στις σπουδές;;; Δε θα το επιτρέψουμε!

 <<… πιστεύω ότι ο δήμος πρέπει να παρέμβει για να καθιερωθεί στα πανεπιστήμια ένα τέλος εγγραφής. Μπορεί να είναι της τάξης 300- 400 ευρώ το χρόνο….>>, Γ. Μπουτάρης , δήμαρχος Θεσσαλονίκης,10/04/2017
<<….Με ετήσιο Τέλος Εγγραφής 400 (200 κάθε εξάμηνο) Ευρώ το Πανεπιστήμιο Κρήτης θα είχε ίδια ετήσια έσοδα 8 εκατομμύρια Ευρώ, δηλαδή διπλάσιο ποσό από την κρατική ετήσια επιχορήγηση….>>, Α. Γραβάνης, καθηγητής πανεπιστημίου Κρήτης, 24/04/2017

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε ακούσει παρόμοιες δηλώσεις. Θα τους επιτρέψουμε να μιλάνε για δίδακτρα στη «δημόσια και δωρεάν» εκπαίδευση? Ως εδώ. Καμία σκέψη για δίδακτρα!

Είναι γεγονός πως αυτή η συνολικότερη επίθεση που δεχόμαστε από πλευράς κεφαλαίου, έχοντας ως εκφραστή την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ χτυπά ακόμη και το ίδιο το πανεπιστήμιο, έχοντας ως μοχλό αυτή τη φορά την κρατική υποχρηματοδότηση. Φυσικά με αφορμή αυτή την υποχρηματοδότηση, βλέπουμε το πανεπιστήμιο να προσπαθεί να επιβιώσει μέσω της αυτοχρηματοδότησης και της επιχειρηματικοποίησης του (σύνδεση του πανεπιστημίου με εταιρίες, εργολαβίες που ελέγχουν την έρευνα και την λειτουργία του) αλλά και μέσω της μετακύλισης του κόστους σπουδών στις πλάτες των φοιτητών αμφισβητώντας πια το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και εντείνοντας όλο και περισσότερο τους ταξικούς φραγμούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού είναι η επιβολή διδάκτρων σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο δημιουργώντας έτσι το πανεπιστήμιο των λίγων και εκλεκτών. 

Την ίδια στιγμή, που φοιτητές αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους ,είτε να εργαστούν παράλληλα με αυτές λόγω του κόστους σπουδών και την διάλυση της φοιτητικής μέριμνας(βλ. εργολαβία στη λέσχη,εστίες για λίγους,ΟΑΣΘ) βλέπουμε να γίνονται δηλώσεις χωρίς καμία ντροπή για επιβολή διδάκτρων. Παράλληλα η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο νομοσχέδιο για την παιδεία το οποίο βάζει ξεκάθαρα ζήτημα αυτοχρηματοδότησης των ιδρυμάτων, ικανοποιώντας το αίτημα κομματιού των καθηγητών και κυρίως του κεφαλαίου για τη δημιούργια του ευέλικτου πανεπιστημίου της αγοράς.

Χρέος όλων μας είναι να διασφαλίσουμε πως το πανεπιστήμιο δεν θα χάσει την δημόσια και δωρεάν ταυτότητά του. Η πρόσβαση στη τριτοβάθμια εκπαίδευση μας αφορά όλες και όλους και δεν είναι προνόμιο, είναι και θα είναι δικαίωμα όλων. Δε θα ανεχτούμε την υποβαθμιση των σπουδών μας, τη διάλυση των επαγγελματικών και εργασιακών μας δικαιωμάτων, την περιστολή των μορφωτικών μας δικαιώματων, αλλά και των ελευθεριών μας, προκειμένου να οφελούνται οι λίγοι. Κάθε φοιτητικός σύλλογος, αλλά και το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας να πάρει θέση και να καταδικάσει όποια σκέψη για δίδακτρα. Καλούμε τους φοιτητές/τριες μέσα από τις γενικές μας συνελεύσεις σε μαχητικούς και ανυποχώρητους αγώνες για το πανεπιστήμιο των ονείρων και των αναγκών μας, που θα ελέγχεται από τους φοιτητές και τους εργαζομένους του.

Αυτές οι δηλώσεις δε μας βρίσκουν απλά αντίθετους, μας βρίσκουν εξοργισμένους. 


Καλούμε σε κινητοποίηση στην Πρυτανεία την Τετάρτη 3_4 στις 11:30, για το ζήτημα των διδάκτρων σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Να επιβάλουμε την καταδίκη των δηλώσεων αυτών από πλευράς πρυτανείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου