5 Μαΐου 2017

ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΓΑΖΑΚΙ ΚΑΝΕΝΟΣ!


Κοινή ανακοίνωση κινηματογραφικών ομάδων, σχημάτων, αυτοοργανωμένων εγχειρημάτων κ.α.

Πρόσφατα υπέπεσε στην αντίληψή μας η διοργάνωση ενός πάρτυ στα πανεπιστήμια. Το Univershitty mothafucking party (5/5) γίνεται από το Univershitty, μία ομάδα η οποία αυτοπαρουσιάζεται ως φοιτητική οργάνωση που έχει ως αποκλειστικό στόχο την διοργάνωση event και φοιτητικών πάρτυ.


Διαβάζοντας την περιγραφή και βλέποντας την αφίσα της εκδήλωσης, μας δημιουργήθηκαν οι εξής προβληματισμοί:

Για ποιο σκοπό γίνεται και που θα καταλήξουν τα έσοδά του; Αρκεί ο φιλανθρωπικός χαρακτήρας και η διάθεση “μέρους των εσόδων” σε Μη Κυβερνητική Οργάνωση;
Με πρόσχημα την διασκέδαση είναι ξεκάθαρο ότι αποσκοπεί στο κέρδος. Άμεσο κέρδος των ίδιων που διοργανώνουν το πάρτυ αλλά και έμμεσο κέρδος των χορηγών. Παράλληλα, χρησιμοποιούν το φιλανθρωπικό χαρακτήρα ως ηθική κάλυψη. 

Έχουν θέση στον πανεπιστημιακό χώρο εκδηλώσεις που αποσκοπούν στο ατομικό κέρδος των διοργανωτών αλλά και των χορηγών τους;
Το πανεπιστήμιο δεν είναι επιχείρηση και δεν μπορεί να εξυπηρετεί τα συμφέροντα εταιριών και επιχειρήσεων. Τα έσοδα τέτοιων εκδηλώσεων πρέπει να χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των ομάδων και συλλογικοτήτων που τις διοργανώνουν.
Δεχόμαστε η διασκέδαση μας να αποκτήσει τον σεξιστικό χαρακτήρα που προωθείται από τη συγκεκριμένη διοργάνωση;
Το προμοτάρισμα, τα «παιχνίδια» και η αφίσα, γενικότερα ολόκληρη η γλώσσα και η αισθητική που προωθείται από το συγκεκριμένο πάρτυ αναπαράγει σεξιστικά πρότυπα. Ας μη ”λικνίσουμε το κορμί μας για πέντε δωρεάν ποτά”!
Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι παρόμοιο, ωστόσο είναι η πιο εξόφθαλμη. Θέλουμε ένα πανεπιστήμιο ανοιχτό και προσβάσιμο για όλους και όλες, μακριά από εμπορικά συμφέροντα. Υπερασπιζόμαστε τους χώρους που ζούμε, δρούμε και σπουδάζουμε και εναντιωνόμαστε στην ανήθικη εκμετάλλευσή τους.


ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΑΠΘ ΚΑΙ ΠΑΜΑΚ, ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ (Θ.Ο.Φ. Θεατρική Ομάδα Φυσικού, Θεατρική Ομάδα Ιστορίας-Αρχαιολογίας, ΠΕΡΑ ΔΩΘΕ, ΜΩΒ ΑΜΟΚ, QUEERΔΙΣΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ, ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΙΚΟΙ), Ε.Α.Α.Κ Θεσσαλονίκης, ΚΑΜΑΡΑΚΙ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΝΟΜΙΚΗ, ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟ ΚΥΛΙΚΕΙΟ ΙΑΤΡΙΚΗΣ, ΣΦΝ ΣΤΕΚΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΝΟΜΙΚΗΣ, ΚΑΜΑΡΑΚΙ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΚΑΜΑΡΑΚΙ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ-ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΑΡ.ΕΝ. σχήματα Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου