14 Μαΐου 2014

Θες να μάθεις πως χτίζεται ο κόσμος; Ρώτα γι΄αυτούς που πεθαίνουν στις στοές.

αναδημοσίευση από: το Περιοδικό


Ένα έγκλημα σε χώρο εργασίας. Έτσι χαρακτήρισε ο επικεφαλής του συνδικάτου των ανθρακωρύχων της Τουρκίας, Τσετίν Ουιγκούρ, την έκρηξη που σκότωσε το βράδυ της Τρίτης εκατοντάδες συναδέλφους του σε ανθρακωρυχείο στην επαρχία Μανίσα.

Κι είναι ακριβώς έτσι: οι τουλάχιστον 245 νεκροί ανθρακωρύχοι (ο αριθμός των οποίων εκτιμάται ότι θα φτάσει τους 350) δεν σκοτώθηκαν σε ώρα εργασίας. Δολοφονήθηκαν από την εταιρεία Σόμα Κομούρ, στην οποία ανήκει το ορυχείο της ομώνυμης τουρκικής πόλης, παρά τις διαβεβαιώσεις των ανθρώπων της εταιρείας ότι είχαν λάβει τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας.
Η φωτιά που προκάλεσε τη φονική έκρηξη σε βάθος δύο χιλιομέτρων ξέσπασε μετά από βλάβη στη μονάδα παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Η επακόλουθη κατάρρευση στις στοές σκότωσε ακαριαία εκατοντάδες εργάτες, ενώ δεκάδες άλλοι  εγκλωβίστηκαν στις στοές και πέθαναν από ασφυξία λόγω των τοξικών αερίων (του μονοξειδίου του άνθρακα). Από τους 787 εργάτες που βρίσκονταν κάτω από τη γη την ώρα της έκρηξης, μόλις 363 βγήκαν ζωντανοί από τα σωστικά συνεργεία.
Στην ευρύτερη περιοχή, πλούσια σε κοιτάσματα λιγνίτη, έχουν σημειωθεί πολλά εργατικά δυστυχήματα σε ορυχεία με την πλέον πολύνεκρη έκρηξη να είναι εκείνη του 1992 όταν σκοτώθηκαν 263 ανθρακωρύχοι σε ορυχείο του Ζονγκουλντάγκ στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας. Τούρκοι συνδικαλιστές καταγγέλουν τα πενιχρά μέτρα ασφαλείας συνδέοντας αυτή την κατάσταση με την ιδιωτικοποίηση των ορυχείων και την προσπάθεια να μειωθεί πάση θυσία το εργατικό κόστος συνολικά από τους ιδιοκτήτες τους. Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσπάθησε να καλύψει τις ευθύνες του κράτους και της εταιρείας πίσω από την κήρυξη τριήμερου πένθους στη χώρα, με δηλώσεις για την άμεση επέμβαση στον τόπο του δυστυχήματος και με την προαναγγελία δικαστικής διερεύνησης για τον καταλογισμό ποινικών ευθυνών. Όμως, παράλληλα, έσπευσε να αθωώσει την ιδιωτική εταιρεία λέγοντας με αναίδεια ότι«τέτοια δυστυχήματα συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο», χαρακτηρίζοντας «φυσιολογικό» το θάνατο ανθρώπων που δουλεύουν σε ορυχεία. Με τον ίδιο κυνισμό άλλωστε είχε περιγράψει προ τεσσάρων ετών ως «όμορφο» το θάνατο άλλων ανθρακωρύχων που είχαν ανασυρθεί  νεκροί χωρίς να φέρουν τραύματα στα σώματά τους.
«Δεν είναι πεπρωμένο, είναι δολοφονία» επέμεναν τα πανό των διαδηλωτών, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν έξω από την έδρα της εταιρείας στην Κωνσταντινούπολη αλλά και σε κυβερνητικά κτίρια στην Άγκυρα. Την ίδια ώρα η αστυνομία πραγματοποίησε συλλήψεις συγγενών των θυμάτων που «πρόσβαλαν το πρόσωπο του πρωθυπουργού», όταν ο τελευταίος επιχείρησε να εμφανιστεί στον τόπο του εγκλήματος. Η παρουσία του πυροδότησε ξεσπάσματα οργής από τον κόσμο, αναγκάζοντας τον ίδιο να αποχωρήσει κακήν κακώς, χωρίς να καταφέρει να αρθρώσει ούτε λέξη. Συνέχεια στις κινητοποιήσεις αναμένεται να δοθεί αύριο καθώς έχει προκηρυχθεί γενική απεργία σε ολόκληρη τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου