27 Μαρτίου 2014

Ψήφισμα του Σ.Σ.Α. για τις εστίες


Τα τελευταία δύο χρόνια οι φοιτητικές εστίες βρίσκονται σε ένα μεταβατικό στάδιο. Η οικονομική διαχείριση πραγματοποιείται από το Ίδρυμα Νεότητας και Διά Βίου Μάθησης, ενώ το Α.Π.Θ. έχει αναλάβει, εξολοκλήρου πλέον, τη διοίκηση των εστιών. Συγκεκριμένα, οι διοικητικές αποφάσεις που αφορούν τις Εστίες λαμβάνονται από μία επιτροπή, στην οποία προεδρεύει ο αντιπρύτανης και υπεύθυνος οικονομικών Γιάννης Παντής και συναποτελείται από ακαδημαϊκούς. Η επιτροπή χωρίς όνομα συνεδριάζει σε άγνωστους τόπους και χρόνους, αποκλείοντας με αυτόν τον τρόπο τους άμεσα ενδιαφερόμενους, δηλαδή τους ίδιους τους οικότροφους, συμβάλλοντας στην παγίωση της ήδη αντιδραστικής και σκληρής στάσης προς τους φοιτητές με αυξημένη ανάγκη για δωρεάν σίτιση και στέγαση.

Δείγμα γραφής της παραπάνω στάσης αποτελεί η πρόσφατη απόφαση της Συγκλήτου, η οποία προέκυψε με εισήγηση της συγκεκριμένης επιτροπής, και προβλέπει τα εξής: οι οικότροφοι που πλησιάζουν στο τέλος των σπουδών τους, υποχρεούνται να διαγραφούν από τις εστίες προκειμένου να προχωρήσουν στη διαδικασία αίτησης ορκωμοσίας. Ήδη, εδώ και δύο εβδομάδες που εφαρμόζεται ο κανονισμός αυτός, συνοικότροφοί μας πιέζονται από τις γραμματείες σχολών και, κυρίως, των εστιών να παραδώσουν το δωμάτιο τους (κάποιες φορές εν μία νυκτί) πριν προχωρήσουν στα διαδικαστικά της ορκωμοσίας. Απ’ ό,τι αντιλαμβανόμαστε, φορμάρετε μια κατάσταση σύμφωνα με την οποία οι οικότροφοι εξαναγκάζονται να χάσουν την εστιακή τους ταυτότητα (με ό,τι ατό συνεπάγεται), πριν καλά-καλά απολέσουν τη φοιτητική τους ιδιότητα.
Τα παραπάνω, όπως και η απόφαση για παύση εισδοχής μεταπτυχιακών εδώ και δύο χρόνια, εφαρμόζονται μόνο στις Εστίες της Θεσσαλονίκης. Το επιχείρημα που προβάλλεται από την αρμόδια επιτροπή για την εφαρμογή των αποφάσεων είναι η εξασφάλιση περισσότερων δωματίων. Όμως, πρόκειται για γελοία επιχειρηματολογία, γιατί, την ίδια στιγμή που συνοικότροφοι μας μένουν στο δρόμο, ένας μεγάλος αριθμός δωματίων χρησιμοποιούνται για επί πληρωμή φιλοξενίες φοιτητών προγραμμάτων ανταλλαγής. Δηλαδή, όταν συνοικότροφοι μας διώχνονται εσπευσμένα από τα σπίτια τους, καταργώντας τους το αναφαίρετο δικαίωμά τους στη δωρεάν στέγαση, το Α.Π.Θ. μετατρέπει έναν ολόκληρο όροφο σε ξενοδοχείο. Όμως, ο κόμπος έχει φτάσει πια στο χτένι για τη φοιτητική μέριμνά, τα χρόνια προβλήματα σε συνδυασμό με τις πρόσφατες αποφάσεις σφίγγουν το κλοιό γύρω από τη δημόσια και δωρεάν σίτιση και στέγαση μέχρι το πέρας των σπουδών μας. Η απάντηση μας πρέπει να είναι άμεση.

Καταγγέλλουμε τις πρυτανικές αρχές, οι οποίες με υποκριτικές ανακοινώσεις θέτουν εαυτούς κοντά στον φοιτητή, την ίδια στιγμή που με τις πράξεις τους επιχειρούν να αφαιρέσουν το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της φοιτητικής μέριμνας.
Καταγγέλλουμε τους υπεύθυνους διευθυντές-προϊσταμένους των εστιών, οι οποίοι εκτελούν με ιδιαίτερο ζήλο τις αποφάσεις της Πρυτανείας.

Καταγγέλλουμε τη Σύγκλητο που υπερψηφίζει τέτοιες αντιδραστικές προτάσεις και τις επικυρώνει κάτω από το τραπέζι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου