23 Οκτωβρίου 2013

Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Σ.Σ.Α. στις 22/10/13

    ΚΟΙΝΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΑΑΚ: 67
    ΜΑΣ: 5
    ΑΡΕΝ: 2
    ΛΕΥΚΑ: 10

    Η συγκυρία που διανύουμε (ιδιαίτερα από το κλείσιμο της ΕΡΤ και μετά και το πέταγμα στο δρόμο 2000 εργαζομένων) με μία πρώτη ανάγνωση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από την κατάρρευση της θετικής προοπτικής-αναμονής για άμεση έξοδο από την κρίση που κωδικοποιούνταν στο success story. Η ανυπαρξία κάποιας μορφής ανάπτυξης που τόσο επικαλούνταν η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι το success story του Σαμαρά απέχει όλο και περισσότερο από την πραγματικότητα. Αυτό, σε συνδυασμό και με τη διευρυμένη ανασφάλεια και δυσαρέσκεια που διαπερνά την ελληνική κοινωνία λόγω της συνεχούς συμπίεσης των λαϊκών στρωμάτων, έχει ως αποτέλεσμα να εντείνεται η απονομιμοποίηση της κυβέρνησης προκαλώντας κάποια πολιτική αστάθεια, τουλάχιστον σε σχέση με τη σταθεροποίηση ενός προηγούμενου διαστήματος ιδίως από τις τελευταίες εκλογές και τη συγκρότηση κυβέρνησης και έπειτα.Η επιλογή της κυβέρνησης για επίθεση στο δημόσιο πρώτα απ’ όλα έχει ως στρατηγικό στόχο την αναδιάρθρωση συνολικά της εργασίας με όλο και χειρότερους όρους εργασίας για τους εργαζόμενους, γεγονός που επηρεάζει και τον ιδιωτικό τομέα. Δευτερευόντως, βέβαια, σχετίζεται με τα διαπιστευτήρια που πρέπει να δώσει η κυβέρνηση στην τρόικα και την Ε.Ε. ότι μπορεί να αναλάβει την αναδιάρθρωση, έτσι ώστε να καταφέρει να πάρει κούρεμα του χρέους και να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό του 2014.
Είναι γεγονός ότι η πολιτική που ακολουθεί ο αστικός συνασπισμός εξουσίας και το κεφάλαιο, δεν επιχειρείται να επιβληθεί με την παραδοσιακή μεθοδολογία της ενσωμάτωσης, αλλά με την περαιτέρω αυταρχικοποίηση και θωράκιση του κράτους απέναντι στις λαϊκές αντιδράσεις. Η καταστολή πλέον είναι όλο και πιο αναβαθμισμένη τόσο σε φυσικό όσο και σε ιδεολογικό επίπεδο. Ταυτόχρονα, σε περιόδους κρίσης πέρα από τους κρατικούς μηχανισμούς για τη θωράκιση του κράτους ενεργοποιούνται και παρακρατικοί μηχανισμοί, με τη ναζιστική Χρυσή Αυγή να αποτελεί το πιο τρανταχτό παράδειγμα.

ΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΤΣΑΚΙΖΟΥΝ ΑΓΩΝΕΣ ΛΑΪΚΟΙ
Η δολοφονία του αγωνιστή Παύλου Φύσσα στις 17/9 στο Κερατσίνι απο νεοναζί δολοφόνους της Χρυσής Αυγής, ήρθε να συμπληρώσει μια σειρά άλλων δολοφονικών επιθέσεων των χρυσαυγιτών σε μετανάστες, αριστερούς και αγωνιστές. Αποτέλεσε μια ακόμα τρανή απόδειξη ότι η ναζιστική συμμορία δενχτυπά το κατεστημένοόπως λέει η ίδια, αλλά αντίθετα οργανώνει τη δράση της πρώτα απόλα σε εργατικέςλαικές γειτονίες για να καταστείλει τον αγωνιζόμενο κόσμο. Ο εμφύλιος των φτωχών που θέλησαν να εγκαινιάσουν χτυπώνταςδολοφονώντας μετανάστες, αντικειμενικά εξυπηρετεί τις οικονομικές ελίτ στη λογική του διαίρε και βασίλευε, ωστόσο το χτύπημα και η δολοφονία αριστερών αγωνιστών σηματοδοτεί την προσπάθεια καταστολής της εμπροσθοφυλακής του εργατικού κινήματος. Η ανοχή στο φασισμό πρέπει να τελειώσει όσο είναι ακόμα καιρός....
Άξιο προσοχής είναι πως η συγκυβέρνηση επιλέγει να ενσωματώσει την κατακραυγή του κόσμου ενάντια στις δολοφονικές επιθέσεις των φασιστοειδών. Παρατηρούμε λοιπόν τις συλλήψεις βουλευτών-μελών της Χρυσής Αυγής, την ώρα που επιχειρεί να εξισώσει τους αγώνες του λαού με τα παρακρατικά χτυπήματα των νεοναζί. Η δραστική αντιμετώπιση των νεοναζί από το κράτος, έχει ως βαθύτερες πτυχές την προσπάθεια της κυβέρνησης να αναβαθμίσει την θέση της σε μια πιο αντιδραστικήακροδεξιά κατεύθυνση, αλλά και με την επαναφορά της θεωρίας των δύο άκρων, να στείλει μήνυμα στονεχθρό λαόότι θα αντιμετωπιστούν αντίστοιχα οι λαϊκές κινητοποιήσεις. Επικαλούμενη το δόγμα ¨Νόμος και Τάξη¨ και παρουσιάζοντας τον εαυτό της ως την εγγυήτρια δύναμη σταθερότητας, προσπαθεί να εξομοιώσει τη Χ.Α. με τις αγωνιζόμενες αριστερές δυνάμεις και το λαϊκό κίνημα, δείχνοντας ότι θα δώσει την υποτιθέμενη λύση απέναντι στους φασίστες (στη βάση της νομιμότητας έναντι των "άκρων"). Έτσι, θα στρώσει το έδαφος στη βάση της παραπάνω αφήγησης για την αυταρχική σκλήρυνση (νομικά και κατασταλτικά) απέναντι στους επόμενους κοινωνικούς αγώνες που θα ξεσπάσουν ενάντια στη βάρβαρη πολιτική της για να τρομοκρατήσει τον αγωνιζόμενο λαό. Χαρακτηριστικότερη όλων η περίπτωση των αγωνιστών της Χαλκιδικής που διώκονται με τους ίδιους όρους (περί σύστασης εγκληματικής οργάνωσης κλπ).
Οι φασίστες δεν τσακίζονται από τη δίωξη κάποιων στελεχών τους γιατί αλληλοτροφοδοτούνται συνεχώς από την κυρίαρχη ιδεολογία και πολιτική.Το λαϊκό κίνημα έχει δώσει πολλές φορές την απάντηση που αρμόζει στο φασισμό και θα το ξανακάνει. Οι φασίστες δεν έχουν καμία θέση σε συλλόγους και σωματεία. Διαγραφή οποιουδήποτε φασίστα τώρα από τους φοιτητικούς συλλόγους.Η χυδαία αξιοποίηση της δολοφονίας του αγωνιστή Π.Φύσσα από την κυβέρνηση (για να καταστείλει και να οριοθετήσει τις ριζοσπαστικές πλευρές του κινήματος) θα βρει απέναντί της το μαζικό λαϊκό κίνημα και τους αντιφασιστικούς αγώνες που είναι και οι μόνοι που μπορούν να τσακίσουν το φασισμό αλλά και κυβέρνηση-Τρόικα που τον τροφοδοτούν.

ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Ο χώρος της εκπαίδευσης δε θα μπορούσε να μείνει ανέγγιχτος από την επίθεση.Το καλοκαίρι η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να θέσει σε διαθεσιμότητα (ουσιαστικά να απολύσει) το 25% των διοικητικών υπαλλήλων των ελληνικών πανεπιστημίων (περίπου 1700 εργαζόμενοι), 169 στο ΑΠΘ. Αναλυτικότερα, το ΑΠΘ διαθέτει 873 υπαλλήλους, έχοντας αναλογία υπαλληλικου προσωπικού – φοιτητών 1:1000, τη στιγμή που ακόμα και στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια των απόλυτων αγοραίων κριτηρίων η αναλογία είναι κοντά στο 1:35. Οι απολύσεις εργαζομένων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ όλης της χώρας αποτελούν ένα καταστρεπτικό μέτρο όχι μόνο για τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων που πετιούνται στην ανεργία, αλλά και για τις ίδιες τις σχολές που δε θα μπορούν να λειτουργήσουν και για τις σπουδές χιλιάδων φοιτητών που δε θα μπορούν να ολοκληρωθούν. Είναι ένα μέτρο που ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για μια σειρά αλλαγών στα ιδρύματα στην κατεύθυνση της επιχειρηματικής και αυταρχικής λειτουργίας τους, αφού κατά πάσα πιθανότητα οι κενές οργανικές θέσεις των διοικητικών θα αντικατασταθούν για άλλη μια φορά από εργολαβίες.
Οι απολύσεις αυτές θα είναι πάτημα για κλείσιμο σχολών, για δίδακτρα, που έχουν ήδη περάσει στα μεταπτυχιακά μέσα στον Ιούλιο, και προβλέπονται και για τα προπτυχιακά. Θα είναι πάτημα για διαγραφές φοιτητών καθώς ο «υπερπληθυσμός» τους (σε σχέση με το διοικητικό και στη συνέχεια και διδακτικό προσωπικό) δεν θα χωράει στις σχολές και θα πρέπει να μείνουν λίγοι και «συνεπείς», δηλαδή με το κεφάλι κάτω χωρίς καμιά διεκδικηση. Θα είναι πάτημα για νέα προγράμματα σπουδών εναρμονυσμένα με τον εργασιακό μεσαίωνα που έχουν ετοιμάσει. Καταργήσεις και συγχωνεύσεις μαθημάτων, σπάσιμο των προγραμμάτων σε 3+2, φάκελοι προσόντων και πιστωτικές μονάδες, κατάργηση κάθε συλλογικού δικαιώματος ώστε να είμαστε πλήρως εξατομικευμένοι στις σπουδές και στη δουλειά μας και να δεχόμαστε ευκολότερα την εκμετάλλευση και την τρομοκρατία του εργοδότη μας. Θα σημάνει διάλυση των εργαστηριακών μαθημάτων, λίστες αναμονής και αλυσίδες σε αυτά τα μαθήματα. Θα σημάνει νέες εργασιακές σχέσεις στα ιδρύματα σε εργαζόμενους και καθηγητές με εξατομικευμένες συμβάσεις 1-2 χρόνων με μισθούς πείνας.
Την ίδια στιγμή, το Νέο Λύκειο με τις συνεχείς εξετάσεις και η διάλυση των ΕΠΑΛ, πετάει κατά χιλιάδες τους μαθητές εκτός βασικής εκπαίδευσης, οδηγώντας τους είτε στην ιδιωτική κατάρτιση, είτε μια ώρα αρχίτερα στην ανεργία.

ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΖΙΚΟΣ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ 'ΔΩ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣ
Ο αγώνας που δίνεται στα πανεπιστήμια είναι τέτοιος που μπορεί να κάνει το μέτωπο της εκπαίδευσης, αγκάθι στα σχέδια της κυβέρνησης, αλλά και να σηκώσει κλάδους που δεν έχουν βγει ακόμα στο δρόμο. Είναι η ώρα για το φοιτητικό κίνημα να κλιμακώσει μαζί με τους υπόλοιπους κινητοποιούμενους κλάδους τον αγώνα που ήδη ξεκίνησαν, ταράζοντας για τα καλά την κυβέρνηση, την ΕΕ και τα σχέδια τους για συνέχιση των μνημονίων και των μέτρων εξόντωσης των εργαζομένων και της νεολαίας. Δεν μπορούμε να περιμένουμε πότε θα ρθει η σειρά μας. Δε διακυβέβονται οι παραδόσεις κάποιων μαθημάτων ή μια λίγο χειρότερη καθημερινότητα στις σπουδές μας. Διακυβέβεται αν αύριο θα μπορούμε να συνεχίσουμε να σπουδάζουμε, κι αν ναι με τι όρους και τι αντίκρυσμα, αν θα εργαζόμαστε σαν σκλάβοι όταν θα κάνουμε διάλλειμμα από την ανεργία, ο χαρακτήρας της εκπαίδευσης, αν η κυβέρνηση και η τρόικα θα μπορέσουν να ισοπεδώσουν κάθε κατάκτηση και δικαίωμά μας για χάρη των κερδών του κεφαλαίου. Ήδη ο χώρος της εκπαίδευσης είναι η ραχοκοκαλιά κάθε λαϊκής κινητοποίησης.
Οι εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια είναι η αρχή για να ηττηθεί το μνημόνιο και η κυβέρνηση μέσα στα Ιδρύματα. Είναι η ώρα του φοιτητικού κινήματος να μπει μπροστά για να ενωθεί εν αρχή όλη η εκπαίδευση (απέναντι στην κατασταλτική προσπάθεια του κράτους να χτυπήσει το εκπαιδευτικό μέτωπο) και στη συνέχεια να συμπαρασύρει όλην την κοινωνία σε ένα μέτωπο για δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, ενάντια στο τσάκισμα των δημοσίων αγαθών, ενάντια στις απολύσεις, παλεύοντας για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους απέναντι σε αυτήν τη κυβέρνηση για να τη ρίξει μαζί με την πολιτική της.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
ΓΙΑ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ:
  • Ενιαίο πτυχίο με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα. Καμία σκέψη για διάσπασή του σε δύο κύκλους σπουδών (4+1, 3+2). Συνολική εποπτεία επί του γνωστικού αντικειμένου.
  • Πλήρη εποπτεία επί των επερχόμενων αλλαγών του προγράμματος σπουδών. Καμία απόφαση ενάντια στις συλλογικές αποφάσεις του φοιτητικού σώματος. Κανένας αποκλεισμός φοιτητών από μαθήματα της επιλογής τους.
  • Καμία μείωση προσωπικού. Προσλήψεις για την κάλυψη των αναγκών του τμήματος.
  • Ανοιχτές αίθουσες στις οποίες να μπορούν όλοι οι φοιτητές να έχουν πρόσβαση, να δουλεύουν, να συζητούν. Να είναι κατάλληλα εξοπλισμένες με καθίσματα, σχεδιαστικά εργαλεία και αποθηκευτικούς χώρους.
  • Κανένα αντίτιμο στη νησίδα της σχολής! Δωρεάν εκτυπώσεις και υλικά, για διορθώσεις και παραδόσεις, για όλους.
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ:
  • Ανατροπή του νόμου-πλαισίου και των τροπολογιών του. Όχι στα συμβούλια διοίκησης. Φοιτητικός και εργατικός έλεγχος στη γνώση, την έρευνα και τη λειτουργία του πανεπιστημίου.
  • Ένα πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο, ενιαίο με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα σε αυτό.
  • Ενιαία πανεπιστημιακή εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν για όλους
  • Ανθρώπινοι ρυθμοί σπουδών. Δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα και συγκοινωνίες για όλους. Αύξηση των δαπανών για όλες τις φοιτητικές παροχές. Καμία σκέψη για δίδακτρα στις σπουδές μας και κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων. Όχι στην ιδιωτικοποίηση της φοιτητικής λέσχης και στο κλείσιμο των εστιών.
  • Έξω οι εργολαβίες από το ΑΠΘ και από παντού. Καμία μορφή ιδιωτικοποίησης.
  • Κάτω τα χέρια από το άσυλο. Διεύρυνση του σε σχολεία και χώρους εργασίας
  • Κατάργηση κάθε μορφής απόλυσης και ελαστικής απασχόλησης σε δημόσιο, ιδιωτικό τομέα. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων σε ΑΕΙ – ΤΕΙ. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.
  • Ανατροπή της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και κάθε άλλης που θα συνεχίζει την επίθεση ενάντια μας. Έξοδος από την ΕΕ και το ευρώ. Ανυπακοή στις κατευθύνσεις ΕΕ-ΔΝΤ σε εργασία, εκπαίδευση, δημοκρατία. Διαγραφή του χρέους. Δεν πληρώνουμε την κρίση τους!
  • Κάτω η κυβερνητική-κρατική, εργοδοτική και φασιστική τρομοκρατία. Να τσακίσουμε το φασισμό σε κάθε του μορφή. Καμία συγκάλυψη. Να αποκαλυφθούν και να κτυπηθούν όλες οι διασυνδέσεις της ΧΑ στον κρατικό μηχανισμό, όλοι οι μηχανισμοί πολιτικής και οικονομικής στήριξης των φασιστών.
  • Όχι στο ξεπούλημα των κοινωνικών αγαθών. Υγεία-παιδεία-ρεύμα-νερό ανήκουν στο λαό
  • Κανένα μέτρο ενάντια στο δικαίωμα της διαδήλωσης και της κατάληψης. Κανένας περιορισμός των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Αθώωση όλων των συλληφθέντων αγωνιστών.
  • Κανένα μεταλλείο χρυσού ούτε στις Σκουριές Χαλκιδικής, ούτε πουθενά. Να μην ξεκινήσει η εξόρυξη χρυσού.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ-ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ:
  • Κατάληψη της σχολής από την Τετάρτη 23_10 μέχρι και την Παρασκευή 25_10 και Νέα Γενική Συνέλευση την Τρίτη 29/10
  • Ανοιχτή Συντονιστική Επιτροπή Κατάληψης την Τετάρτη 23/10 για την υλοποίηση των αποφάσεων της Γ. Συνέλευσης και τη δημιουργία ολοήμερου προγράμματος κατάληψης, με εξώστρεφες δράσεις.
  • Μαζική Παράσταση στον πρύτανη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της λέσχης

  • Συντονιστικό φοιτητών – εργαζομένων την Πέμπτη 24_10, για από κοινού σχεδιασμό.
  • Δημιουργία “κουτιού ενίσχυσης” και διοργάνωση πάρτυ φοιτητικών συλλόγων για την οικονομική ενίσχυση του απεργιακού ταμείου των διοιηκητικών υπαλλήλων.
  • Συμμετοχή στις περιφρουρήσεις των διοικητικών υπαλλήλων στην πρυτανεία
  • Συμμετοχή στις κινητοποιήσεις μαζί με σωματεία και φορείς τη Δευτέρα 28/10
  • Συμμετοχή σε κάθε συντονισμό με σωματεία και φορείς της εκπαίδευσης-με κατεύθυνση πανεκπαιδευτικο μετωπο-και των ευρύτερα κινητοποιούμενων κλάδων
  • Καμία εξωτερική αξιολόγηση στα πανεπιστήμια! Μαζική Παράσταση την ημέρα της αξιολόγησης της σχολής για μπλοκάρισμα της διαδικασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου