19 Οκτωβρίου 2019

απόφαση ΣΣΑ [18/10/19]




ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ 
για τη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Σπουδαστών Αρχιτεκτονικής στις 18/10/19
 

Γυρνώντας από το καλοκαίρι και με την νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εδώ και λίγους μόνο μήνες ερχόμαστε αντιμέτωποι με γεγονότα και αλλαγές, στον δρόμο που και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ χάραξε τα προηγούμενα χρόνια συνεχίζοντας τις νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές. Πολιτικές που στο όνομα της πράσινης ανάπτυξης, καταστρέφουν και ξεπουλούν το φυσικό πλούτο, στο όνομα της “ανάπτυξης” ξεπουλούν τη δημόσια περιουσία, και στο όνομα της “υγιούς επιχειρηματικότητας” καταπατούν το δημόσιο χώρο. Ο σύλλογος μας έρχεται να συζητήσει σε μια περίοδο όπου η επίθεση στα κομμάτια της εργασίας και της νεολαίας εντείνεται. Ο πρωθυπουργός, έπειτα και από τις εξαγγελίες του στο πλαίσιο της ΔΕΘ για νέα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα, έρχεται να πιάσει το νήμα από εκεί που το άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ και με μια σειρά νέων νομοσχεδίων να χτυπήσει και θεσμικά ακόμα περισσότερο τα πληττόμενα στρώματα. Μερικά, αλλά πολύ σημαντικά σημεία είναι η απελευθέρωση των απολύσεων, όπου ο εκάστοτε εργοδότης δεν θα λογοδοτεί για την όποια απόλυση των εργαζομένων και το χτύπημα στην απεργία, που έρχεται και παίρνει σάρκα και οστά ήδη από ένα προηγούμενο διάστημα, με ενδεικτικό παράδειγμα αυτό της κήρυξης της 24/9 απεργίας στο λιμάνι του Πειραιά, παράνομη. Η επιτομή αυτής της κατεύθυνσης είναι το Αναπτυξιακό νομοσχέδιο που περιγράφει τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και το τσάκισμα της μόνιμης και σταθερής δουλειάς. Για να περάσει όλα αυτά τα μέτρα η ΝΔ, αξιοποιεί το δόγμα “νόμος και τάξη”, για να τρομοκρατήσει το λαό και τη νεολαία και να καταστείλει τους αγώνες τους , μέσα από την αστυνομοκρατία. Στην εκπαίδευση αυτή η κατεύθυνση εξειδικεύεται μέσα από το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την κατάργηση του Ασύλου αλλά και από τις εξαγγελίες για διαγραφές φοιτητών. Όλα τα παραπάνω μέτρα έχουν εγείρει μαζικές και δυναμικές αντιστάσεις από δεκάδες Φοιτητικούς Συλλόγους σε όλη τη χώρα. Κυβέρνηση και Υπουργείο προσπαθούν να λυγίσουν το φοιτητικό κίνημα. Στην πορεία  στις 11/10 στην Αθήνα, οι δυνάμεις καταστολής με εκτεταμένη χρήση χημικών τραυμάτισαν συναδέλφους μας που αγωνίζονταν στο δρόμο, επιχειρώντας να μας τρομοκρατήσουν. Ούτε βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις μας. Συνεχίζουμε με ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ, ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ, ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ σε τροχιά κλιμάκωσης του αγώνα μας

Η κατάργηση του ασύλου μέσα στο καλοκαίρι σε συνδυασμό με τις κινήσεις που κάνει η νέα κυβέρνηση γύρω από τα εργασιακά προμηνύουν μια ευθεία επίθεση στα κεκτημένα  του λαού και της νεολαίας, αλλά και στη δυνατότητά τους να αγωνίζονται.  Η προσπάθεια για ελαχιστοποίηση και τελικά εξαφάνιση των αγώνων στους χώρους της δουλειάς και των διεκδικήσεων των εργαζομένων, έρχεται να συνδεθεί με την επιδίωξη εξάλειψης των αντιστάσεων στο εσωτερικό του πανεπιστημίου. Το άσυλο αποτελούσε και αποτελεί το σημείο εκείνο όπου φοιτητές και εργαζόμενοι περιφρουρούν και αναζωπυρώνουν τους αγώνες ενάντια στις αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές της εκάστοτε κυβέρνησης. Γι'  αυτό κρίνεται αναγκαία η υπεράσπιση του τόσο από τους ίδιους τους φοιτητές, όσο και από όλο το λαό. Η κατάργηση του Ασύλου αποτελεί το αναγκαίο εκείνο βήμα για να μπορέσει η κυβέρνηση να περάσει ομαλά την αναδιάρθρωση που περιγράφει στην εκπαίδευση (διαγραφές, ιδιωτικά πανεπιστήμια, διάλυση πτυχίων, επίθεση στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση κλπ) δεν είναι ξεκομμένη με την επίθεση στην εργασία με τη νομοθέτηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και την κατάργηση των εργατικών δικαιωμάτων.

Η ύπαρξη του ασύλου καθορίζεται από την έμπρακτη υπεράσπισή του από τους φοιτητικούς συλλόγους και τις ριζοσπαστικές συλλογικές πρακτικές που το περιφρουρούν. Ο σύλλογος μας το υπερασπίζεται μέσα από τις αγωνιστικές του αποφάσεις και βάζει φρένο απέναντι σε όποιον τα καταπατά [πρυτανεία,κυβερνήσεις] μέσω των νικηφόρων μέσων πάλης [γενικές συνελεύσεις, μαζικές παραστάσεις, διαδηλώσεις, καταλήψεις], όπως έκανε και το τελευταίο διάστημα. Οι 67 κλειστές πόρτες της περίφραξης του ΑΠΘ όπως και οι φύλακες/μπράβοι που παραμονεύουν στις εισόδους, έρχονται να ενισχύσουν το κλίμα αστυνομοκρατίας που επιδιώκεται από κυβέρνηση και πρυτανεία τον τελευταίο καιρό στους χώρους του ΑΠΘ, έπειτα και από μια σειρά επιχειρήσεων της αστυνομίας σε αυτό, ακόμα και τις μεσημεριανές ώρες. Χαρακτηριστικές είναι άλλωστε και οι δηλώσεις του νέου πρύτανη σχετικά και με  κάρτες εισόδου, face control, κάμερες, κλπ. Έτσι, φανερώνεται ο πραγματικός τρόπος ύπαρξης των μπράβων, από την στιγμή που οι φοιτητικοί σύλλογοι κάθε φορά που καταθέτουν τα αιτήματά τους στον πρύτανη, αυτός βρίσκεται περικυκλωμένους από τους μπράβους αυτούς. Και όλα αυτά “για την εξάλειψη της ανομίας στα πανεπιστήμια”. Η πραγματικότητα είναι ότι οι ναρκοπιάτσες μονάχα έχουν μετακινηθεί σε άλλους χώρους εντός του πανεπιστημίου και δεν έχουν εξαλειφθεί, πράγμα που φανερώνει και τα πραγματικά χαρακτηριστικά αυτών των αστυνομικών επιχειρήσεων. Σε αυτό το σημείο, οφείλουμε να σταθούμε απέναντι όχι στους ταξικοεξαρτημένους, αλλά στους πραγματικούς υπεύθυνους, που δεν είναι άλλοι από τους ναρκέμπορους, την κυβέρνηση και το κράτος που τους καλύπτει. Το καθοδηγούμενο αυτό ναρκεμπόριο λειτουργεί ως μοχλός για την κατάργηση του ασύλου, μία κατάργηση που στοχεύει εν τέλει όχι στο άσυλο ανομίας που διακηρύσσουν η  κυβέρνηση και η πρυτανεία, αλλά τελικά στο άσυλο των αγώνων και διεκδικήσεων των φοιτητικών κινημάτων, των εργαζομένων και των κυρίαρχα πληττόμενων κομματιών της κοινωνίας. 

Με το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται να χτυπήσει κι άλλο τον κόσμο της εργασίας, καταργώντας μια σειρά δικαιωμάτων. Έρχεται ουσιαστικά να καταργήσει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και έτσι να ακυρώσει τη μόνη δυνατότητα που έχουν μέχρι τώρα οι εργαζόμενοι να εργάζονται όλοι με τους ίδιους όρους και τις ίδιες προϋποθέσεις, εξατομικεύοντας τελικά τον τρόπο με τον οποίο θα δουλεύει ο κάθε εργαζόμενος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνεται η ελαστικοποίηση των όρων εργασίας για τους εργοδότες πολύ πιο εύκολη απ' ότι ήδη είναι τώρα.  Κι αυτό “κουμπώνει” με το μέτρο που προβλέπει πως αντί της συλλογικής σύμβασης εργασίας,  οι επιχειρήσεις θα μπορούν να εφαρμόσουν επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις εργασίας με πολύ χειρότερες συνθήκες. Ένα ακόμα χτύπημα που φέρνει το νέο νομοσχέδιο αφορά τα κλαδικά σωματεία των εργαζομένων, μέσα από τα οποία οι εργαζόμενοι παλεύουν και αγωνίζονται για καλύτερους όρους δουλειάς στον κλάδο, με κυρίαρχο μέσω πάλης αυτό της απεργίας. Η κυβέρνηση λοιπόν θεσπίζει το ηλεκτρονικό φακέλωμα των μελών των σωματείων και επιβάλλει την ηλεκτρονική ψηφοφορία για την κήρυξη απεργιών, διευκολύνοντας και μεθοδεύοντας έτσι τη νοθεία των ψηφοφοριών στο εσωτερικό των σωματείων, επηρεάζοντας προφανώς τις αποφάσεις τους για την κήρυξη απεργιών.

Απέναντι σε αυτά τα μέτρα φαίνεται ότι οι εργαζόμενοι αρχίζουν να κινητοποιούνται, έστω και αναιμικά, όπως φάνηκε και στην πορεία της ΔΕΘ, αλλά και στις απεργίες στις 24/9, 2/10. Παρά το γεγονός ότι η ΓΣΕΕ κάνοντας ξεκάθαρη την εργοδοτική της πολιτική κατεύθυνση, μετέφερε την απεργία από τις 24/9 στις 2/10, χτυπώντας εκ των έσω τη δυνατότητα των εργαζομένων να απεργούν, η απεργία που κηρύχθηκε στις 24/9 από τα κάτω, από τα σωματεία των εργαζομένων, πήρε πολύ ελπιδοφόρα χαρακτηριστικά. Όμως όσο ο κόσμος της εργασίας μένει εγκλωβισμένος στο σχέδιο της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας της ΓΣΕΕ που τον καλεί να δει τα συμφέροντά του μαζί με αυτά των αφεντικών, τόσο θα πρέπει να γίνεται προσπάθεια πόλωσης του κόσμου σε ένα αντίπαλο δέος, κόντρα στις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης και της ΕΕ. Υπό αυτό το πρίσμα επειδή βλέπουμε τα συμφέροντα των φοιτητών ως μελλοντικών εργαζομένων, μαζί με τα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας, κινούμαστε σε κοινή κατεύθυνση, με τα σωματεία που υπερασπίζονται τα εργατικά τους συμφέροντα, κόντρα στη συνδικαλιστική γραφειοκρατεία της ΓΣΕΕ, σε ένα σχέδιο ρήξης και ανατροπής, κόντρα σε αυτές τις πολιτικές.

Η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει αμείωτα, πατώντας πάνω στα έργα του ΣΥΡΙΖΑ την επίθεση και στο πανεπιστήμιο. Μιλάει για διαγραφές φοιτητών στα ν+2, για τη βάση του 10, για πειθαρχικά μέτρα, ιδιωτικά πανεπιστήμια και τελικά διάσπαση του πτυχίου. Πατώντας πάνω στην ήδη υπαρκτή υποχρηματοδότηση, η ΝΔ έρχεται να εντείνει αυτή την κατεύθυνση, μέσα από την περαιτέρω επίθεση στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση διαθέτοντας τους κρατικούς οικονομικούς πόρους σε άλλους τομείς. Προσπαθώντας να καλύψει τα κενά της κρατικής χρηματοδότησης μέσα από εναλλακτικούς τρόπους, είτε από την εισβολή του ιδιωτικού παράγοντα (επηρεάζοντας διάφορους τομείς του πανεπιστημίου), είτε μέσα από τη μετακύλιση του κόστους σπουδών στους φοιτητές.   Ήδη από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η επίθεση εντείνεται μέσα από τη βάση του δέκα, τον ορισμό των βάσεων από τα ΑΕΙ, την διαμόρφωση του βαθμού απολυτηρίου με βάση τις βαθμολογίες και των τριών ετών φοίτησης του λυκείου, την επαναφορά της τράπεζας θεμάτων.  Γιατί ονειρεύεται μια νεολαία που από τα μαθητικά της χρόνια θα δε θα έχει ίχνος ελεύθερου χρόνου γιατί αλλιώς θα στιγματίζεται ως "ο άχρηστος που έβγαλε κάτω από 10" όπως μας λέει η υπουργός Παιδείας. Η κατάσταση πλήρους εντατικοποίησης, που βίωναν οι μαθητές στην Γ λυκείου, τώρα μετακυλίεται στους ρυθμούς σπουδών όλου του λυκείου,διαμορφώνοντας συγκεκριμένα ιδεολογικά χαρακτηριστικά. Επιπλέον, γίνεται όλο και πιο δύσκολη η εισαγωγή μαθητών χαμηλότερων στρωμάτων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση καθώς οι οικογένειες τους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν τα φροντιστήρια. Το πανεπιστήμιο καθορίζει, έτσι, τόσο της εκροές των αποφοίτων του, όσο και τις εισροές των μαθητών στην τριτοβάθμια.

Οι εξαγγελίες για τις διαγραφές φοιτητών έρχονται απέναντι στις διαχρονικές αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων και τα συμφέροντα των φοιτητών. Είναι ένα μέτρο που θα πειθαρχήσει τους φοιτητές σε ένα πιο εντατικοποιημένο περιβάλλον σπουδών. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση καθηγητή του ΕΚΠΑ, ότι όποιοι κόβονται 3 φορές στο ίδιο μάθημα θα διαγράφονται. Όπως και του Παπαϊωάννου (πρύτανη του ΑΠΘ) ότι οι φοιτητές που έχουν ξεπεράσει τα ν +2 έτη, θα μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους μόνο με δίδακτρα. Η κυβέρνηση περιγράφει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι όποιος δεν ασχολείται μόνο με τα μαθήματα, θα διαγράφεται, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο τους φοιτητές που αναγκάζονται να δουλεύουν παράλληλα με τις σπουδές τους για να τα βγάλουν πέρα. Η κίνηση αυτή σε συνδυασμό με τις εξαγγελίες για πειθαρχικά μέτρα και τη δυνατότητα κάθε καθηγητή να ορίζει ποιος θα διαγράφεται, εντείνουν την καθηγητική αυθαιρεσία σε βάρος των φοιτητών, τρομοκρατώντας όποιον θέλει να σηκώσει κεφάλι και να αγωνιστεί. Επιπλέον η αναλογία φοιτητών - καθηγητών αποτελεί κριτήριο της εξωτερικής αξιολόγησης. Η αξιολόγηση καθορίζει τη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων, ανάλογα με το βαθμό εμπέδωσης των εκπαιδευτικών αναδιαρθρώσεων.

Με την υπαρκτή υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων, όλο και περισσότερο μετακυλίεται το κόστος σπουδών στις πλάτες των φοιτητών. Ειδικά από τη στιγμή που τη διαχείριση της λέσχης και των εστιών την αναλαμβάνει εργολαβία, η φοιτητική μέριμνα υποβαθμίζεται από τη στιγμή που ο εκάστοτε εργολάβος βλέπει την άντληση όλο και περισσότερου κέρδους από αυτή. Οι ευθύνες για αυτή την κατάσταση βαραίνουν και την πρυτανεία, αν δουμε και τις περσινές δηλώσεις της για αντίτιμο στη λέσχη και ενοίκιο στις εστίες. Οι φοιτητικοί σύλλογοι όλα αυτά τα χρόνια έχουν διασφαλίσει τη δωρεάν σίτιση και στέγαση στο ΑΠΘ μέσα από τους αγώνες τους και έτσι θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται τα κεκτημένα τους.

Η κυβέρνηση έρχεται παράλληλα να υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο την αξία του πτυχίου, περνώντας άρον άρον νομοσχέδιο για την εξίσωση των πτυχίων των δημόσιων ιδρυμάτων, με αυτά των ιδιωτικών κολλεγίων. Το μέτρο αυτό είναι η επί της ουσίας καταπάτηση του αρ. 16 του Συντάγματος, αποτελώντας ευθεία επίθεση στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. Κάθε φορά που η όποια κυβέρνηση ερχόταν να αμφισβητήσει το αρ. 16, έβρισκε το φοιτητικό κίνημα απέναντί της, με πιο χαρακτηριστικό το κίνημα του 06- 07 που μπλόκαρε το νόμο Γιαννάκου. Η κίνηση αυτή παράλληλα ανοίγει το δρόμο για τη διάσπαση του πτυχίου σε 4+1 και 3+2, για να εναρμονιστούν τα δημόσια πανεπιστήμια με τα ιδιωτικά κολλέγια που είναι στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Πατώντας πάνω στις αναδιαρθρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ τόσο για την εξίσωση των πτυχίων, όσο και για τις συγχωνεύσεις- ανωτατοποιήσεις των ΤΕΙ ή με πλήρως εξειδικευμένα προγράμματα σπουδών ή με πολύ θολά γνωστικά αντικείμενα, η ΝΔ έρχεται να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στα πτυχία ως συλλογική κατοχύρωση των αποφοίτων και τα επαγγελματικά δικαιώματα που αυτά κατοχυρώνουν. Μια κατεύθυνση που περιγράφεται με τις κινήσεις κατακερματισμού του γνωστικού αντικειμένου και αποστέρησης των επαγγελματικών δικαιωμάτων από τα πτυχία και τη μεταφορά τους σε μορφή πιστοποιήσεων εν είδει επανακατάρτισης μετά τη λήψη του πτυχίου, τις περισσότερες φορές επί πληρωμή. Τέλος η εξίσωση αυτή ενισχύει τον ανταγωνισμό μεταξύ των ιδρυμάτων και αξιοποιείται ως μοχλός πίεσης για περαιτέρω αναδιαρθρώσεις στα δημόσια πανεπιστήμια, στα πρότυπα των κολλεγίων.

Όλες αυτές οι αναδιαρθρώσεις εξειδικεύονται στη σχολή μας μέσα από τις αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών που προβλέπουν την εισαγωγή πρακτικής άσκησης κατ΄ επιλογήν και workshop. Οι πρακτικές ασκήσεις με την εξαίρεση λίγων σχολών γίνονται υπό το καθεστώς απλήρωτης και ανασφάλιστης εργασίας ή στην καλύτερη περίπτωση με κάποιο χαριστικό "χαρτζιλίκι", χωρίς ωράρια και κάλυψη σε περίπτωση ατυχήματος. Αυτό συμπιέζει ακόμα παραπάνω τους εργαζόμενους μηχανικούς νομιμοποιώντας και διευρύνοντας τις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Όπως πάει να γίνει και στη σχολή μας όπου η πρακτική θα είναι μόνο για 40 άτομα και με “μισθό” εν είδη χαρτζιλικιού από το ΕΣΠΑ, χωρίς ασφάλιση. Και αυτό γεννά τις εξής προβληματικές. Πρώτον μια πρακτική που γίνεται με αυτούς τους όρους εργασίας εμπεδώνει ήδη από το πανεπιστήμιο στο φοιτητή ότι είναι “κανονικότητα” να δουλεύεις με αυτούς τους όρους εργασίας, όπως περιγράφονται κι από το αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Δεύτερον μια πρακτική που γίνεται μόνο για 40 άτομα και καταγράφεται στο παράρτημα διπλώματος επί της ουσίας διασπά το πτυχίο και δημιουργεί φοιτητές πολλών ταχυτήτων, από τη στιγμή που μπαίνει στη λογική της συλλογής προσόντων και τη συγκρότηση του ατομικού φακέλου προσόντων. Τρίτον στους ήδη εντατικούς ρυθμούς της σχολής αν μπει 2μηνη ή 3μηνη πρακτική το πρόγραμμα θα γίνει πραγματικά μη βιώσιμο, αφού ήδη τρέχουμε και δε φτάνουμε. Αν αναλογιστεί κανείς και την πίεση των διαγραφών το να περάσεις ένα εξάμηνο κάνοντας πρακτική για 6 ECTS καταλαβαίνουμε ότι καθυστερεί ακόμα παραπάνω τις σπουδές μας.  Τέλος καλλιεργείται όλο και περισσότερο η λογική του ανταγωνισμού για το ποίος είναι καλύτερος, από τη στιγμή που θα υπάρχουν κριτήρια για την εισαγωγή στην πρακτική αυτή, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο τους όρους σπουδών για τους συμφοιτητές μας που δουλεύουν ή πρέπει να φύγουν για τις πόλεις τους.

Αυτή η κατάσταση δεν απέχει πολύ από την εργασιακή πραγματικότητα που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε. Βγαίνοντας στην αγορά εργασίας το καθεστώς των απλήρωτων πρακτικών οργιάζει, με γραφεία να ζητούν πριν την πρόσληψη από 1  μέχρι και 9 μήνες απλήρωτης πρακτικής και εάν κριθεί τελικά ο εργαζόμενος “ικανός” θα ακολουθήσει και η πρόσληψη. Έτσι δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο η κατάσταση στον κλάδο των μηχανικών, όπου οι εργαζόμενοι ήδη δουλεύουν με μπλοκάκι (δηλαδή χωρίς σύμβαση εργασίας), χωρίς να ορίζονται συγκεκριμένα ωράρια, μισθός, εργασιακά δικαιώματα, αλλά καλείται κιόλας να πληρώσει μόνος του τις ασφαλιστικές του εισφορές. Προφανώς όλη αυτή η κατάσταση συνδυάζεται και με τους πιο ελαστικούς όρους εργασίας, αφού ως ένας “μη ακόμη εργαζόμενος-πρακτικάριος”, χωρίς σύμβαση, θα αποτελεί ένα πλήρως εκμεταλλεύσιμο προϊόν. Πόσο μάλλον όταν υπάρχει ήδη μια κίνηση από το ΤΕΕ γύρω από την υποβάθμιση του πτυχίου και την απόσπαση επαγγελματικών δικαιωμάτων από αυτό, καταλαβαίνουμε ότι οι αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών γίνονται για να μας προετοιμάσουν για ένα μέλλον με πολύ δυσχερείς όρους δουλειάς. Ειδικά τη στιγμή που τα επαγγελματικά μας δικαιώματα τείνουν να γίνουν ακόμα ένα προσόν που θα κυνηγάμε μέσα από εξετάσεις, σεμινάρια και πιστοποιήσεις, συνήθως επί πληρωμή, καταλαβαίνουμε πως η λογική του ατομικού φακέλου προσόντων που σχεδιάζεται στη σχολή μας, δεν απέχει από αυτή τη λογική. Γι αυτό και συνεχίζουμε να απαιτούμε την καταγραφή του αντικειμένου με το οποίο πραγματεύεται το κάθε μάθημα με το όνομα του αντίστοιχου επαγγελματικού δικαιώματος και όχι ως ένας γενικόλογος Σχεδιασμός.
Τελικά η υποχρηματοδότηση που οδηγεί στην υπαρκτή έλλειψη καθηγητών καταλήγει να χρησιμοποιείται σαν δικαιολογία, κάθε φορά που γίνεται μια αλλαγή με βάση τις επιταγές της κυβέρνησης και του υπουργείου. Γιατί το βάρος της υποστελέχωσης πέφτει στις πλάτες των φοιτητών, κάνοντας την καθημερινότητά τους ακόμα πιο ασφυκτική. Πολύ χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της επιβολής 2 εβδομάδων εξεταστικής από τους καθηγητές πέρσι. Αντίστοιχα και φέτος καταργούν τα πτυχιακά εργαστήρια επιλογής για να μπει ένας ακόμα Σχεδιασμός.  Αυτό το πράγμα καταλήγει στο να ψηφίζουν οι 25 καθηγητές της σχολής μια σειρά αλλαγών, και να δυσχεραίνουν οι δικές μας συνθήκες ύπαρξης, δείχνοντας τη συνειδητή τους στάση απέναντι στα προβλήματα των φοιτητών. Πράγμα το οποίο αποτυπώνεται στο γεγονός ότι όλες τις αποφάσεις τις παίρνουν στα κρυφά μέσα στο κατακαλόκαιρο.
Η δική μας απάντηση περνάει μέσα από τους συλλογικούς αγώνες απέναντι στον ατομισμό και τον ανταγωνισμό. Απαιτούμε να παρθεί πίσω η απόφαση για την πρακτική και να συζητηθεί εκ νέου πάνω στις αποφάσεις του συλλόγου. Όπως φάνηκε και στις κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος οι δυναμικές αγωνιστικές αποφάσεις του συλλόγου είναι εκείνες που μπορούν να πετύχουν νίκες. Ο μόνος δόμος απέναντι στις αντιλαϊκές πολιτικές περνά μέσα από το συλλογικό αγώνα λαού και νεολαίας στο δρόμο της ρήξης και της ανατροπής. Με αφορμή την πανεκπαιδευτική κινητοποίηση στις 11/10, σε συντονισμό με μαθητές, τους υπόλοιπους φοιτητικούς συλλόγους και εκπαιδευτικούς, κεντρικοποιώντας τους συλλογικούς αγώνες των επιμέρους χώρων απέναντι στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση. Μέσα από τις Γενικές μας Συνελεύσεις, τις δυναμικές μας κινητοποιήσεις, τα μέσα πάλης του φοιτητικού κινήματος (μαζικές παραστάσεις, καταλήψεις κλπ) θα υπερασπιστούμε τους φοιτητικούς μας συλλόγους και θα ρίξουμε τους νόμους τους. Δεν θα ξεγράψουν το φοιτητικό κίνημα από την ιστορία!
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
-ΓΙΑ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ:
*Ενιαίο πτυχίο με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα, καμία σκέψη για διάσπασή του σε δύο κύκλους σπουδών (4+1, 3+2). Μοναδική προϋπόθεση για δουλειά.
*Πλήρη εποπτεία επί των επερχόμενων αλλαγών του προγράμματος σπουδών. Καμία απόφαση ενάντια στις συλλογικές αποφάσεις του φοιτητικού σώματος. Εποπτεία των φοιτητών επί των αποφάσεων του τμήματος καθηγητών.
*Ονομαστική κατοχύρωση των γνωστικών αντικειμένων και των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων στο πρόγραμμα σπουδών.
*Καμία πρόοδος στα μαθήματα.
*Καμία υποχρεωτική προπαράδοση εργασιών. Κατάργηση των υποχρεωτικών παραδόσεων στο elearning. Όλες οι παραδόσεις στο τέλος του εξαμήνου.
* Κανένα παρουσιολόγιο στα μαθήματα. Καμία υποχρεωτική παρουσίαση.
*Ανθρώπινες εξεταστικές (τουλάχιστον 1 μήνα) και ανθρώπινοι ρυθμοί σπουδών.
* Καμία μείωση προσωπικού. Προσλήψεις για την κάλυψη των αναγκών του τμήματος
*Ανοιχτές αίθουσες στις οποίες να μπορούν όλοι οι φοιτητές να έχουν πρόσβαση, να δουλεύουν, να συζητούν. Να είναι κατάλληλα εξοπλισμένες με καθίσματα και με αποθηκευτικούς χώρους
*Όχι στις κλειδωμένες πτέρυγες!
*Δωρεάν εκτυπώσεις στη νησίδα της σχολής για όλους που να καλύπτουν τις ανάγκες των εργαστηρίων με έξοδα του τμήματος
*Να καταργηθεί το όριο των 7 μαθημάτων στη δήλωση.
*Απόσυρση της απόφασης του τμήματος για την πρακτική και το πρόγραμμα σπουδών. Καμία πρακτική που διασπά το πτυχίο, κατακερματίζει τους φοιτητές, δεν καλύπτει εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα!

-ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ
*Ανατροπή της κυβέρνησης-ΕΕ. Κατάργηση των μνημονιακών νόμων και όλων των αντεργατικών μέτρων.
*Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους , αυξήσεις στους μισθούς. Συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ.
*Καμία ιδιωτικοποίηση!
*Ανατροπή του ν. 4485/2017! Κάτω τα χέρια από το Άσυλο! Ανήκει στο λαό και τη νεολαία! Πλήρη επαναφορά του ασύλου! Ανοιχτοί πανεπιστημιακοί χώροι για τους αγώνες λαού και νεολαίας και όχι για την αστυνομία και όσους στέκονται ενάντια στα συμφέροντα των φοιτητών.Κοινωνική ένταξη και στήριξη των τοξικοεξαρτημένων. Έξω οι έμποροι ναρκωτικών και οι μπράβοι από τα πανεπιστήμια.
*Κανένα πειθαρχικό μέτρο ενάντια στους φοιτητές.
* Ένα πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο, ενιαίο με όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα σε αυτό, μόνη προϋπόθεση για δουλειά. Καμία σκέψη για διάσπαση του πτυχίου σε δύο κύκλους σπουδών (4+1, 3+2). Ανθρώπινοι ρυθμοί σπουδών. Καμιά σκέψη για συγκρότηση δομών επανακατάρτισης.
*Δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα. Ούτε σκέψη για αντίτιμο. Κανένας έλεγχος πάσο. Καμία κάρτα σίτισης. Έξω οι εργολαβίες από τη λέσχη.
*Καμία μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στην εκπαίδευση.
*Ανοιχτές σύγκλητοι και τμήματα για όλους!
*Καμία εξίσωση των πτυχίων των δημόσιων ιδρυμάτων με τα ιδιωτικά κολλέγια! Καμιά αναθεώρηση του άρθρου 16. Δημόσια δωρεάν εκπαίδευση για όλους.
* Καμία εξωτερική αξιολόγηση!
*Καμιά διαγραφή φοιτητών. Ούτε ν+2, ούτε 2ν κανένας φοιτητής δε θα διαγραφεί.
* Καμία συγχώνευση-κατάργηση σχολών , μία σχολή ανά γνωστικό αντικείμενο.
*Να απομακρυνθεί από το ΑΠΘ ο καθηγητής Τοκμακίδης που σήκωσε χέρι σε συμφοιτητή μας!
*Πάλη για συντριβή των φασιστικών συμμοριών και του ρατσισμού.
* Καμία συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα. Έξω το ΝΑΤΟ. Να κλείσουν οι βάσεις.
*Αλληλεγγύη στους μετανάστες και πρόσφυγες.
* Αθώωση όλων των συλληφθέντων κοινωνικών αγωνιστών
* Κανένα μέτρο ενάντια στο δικαίωμα της διαδήλωσης, της κατάληψης και της απεργίας
* Ρήξη και έξοδος από ΕΕ-ΔΝΤ-ΝΑΤΟ και διάλυση αυτών

ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΣΕ:

· ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΨΗΦΙΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ [ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΙΣΩΣΗ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΩΝ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΩΝ] ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΡΙΝ.
. ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΝ ΜΕΡΑ ΨΗΦΙΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ.
· ΜΑΖΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΟΡΙΣΤΕΙ ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΜΗΜΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 21/10.
. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ, ΤΕΛΗ ΟΚΤΩΒΡΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ.
· ΟΡΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ.
· ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ.
. ΟΡΙΣΜΟΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 24/10 ΣΤΙΣ 14:00.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου