4 Φεβρουαρίου 2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΑΑΚ | ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ



_________________________________________________________________________

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΑΑΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ 24/1  ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ.
Την Πέμπτη 24/1, με αφορμή την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών στο ελληνικό κοινοβούλιο, πραγματοποιήθηκαν κατά τόπους εθνικιστικά συλλαλητήρια, στα οποία οι φασίστες εκμεταλλευόμενοι την κάλυψη που αυτά τους δίνουν, βγήκαν και πάλι στους δρόμους. Όπως και πέρσι, ανενόχλητες φασιστικές ομάδες έσπειραν τον τρόμο στους δρόμους της πόλης, επιτιθέμενοι σε κοινωνικούς χώρους του κινήματος. Απόδειξη η δολοφονική – εμπρηστική επίθεση στον κοινωνικό χώρο Σχολείο, τη στιγμή που βρίσκονταν μέσα σε αυτόν μέλη της κατάληψης και αλληλέγγυοι. Το παραπάνω γεγονός έρχεται ως συνέχεια προηγούμενων περιστατικών, όπως ο εμπρησμός της κατάληψης Libertatia (21/1/18), η συντεταγμένη προσπάθεια των φασιστών χέρι – χέρι με την εργοδοσία της Cosco να διαλύσει την απεργία των ναυτεργατών στο λιμάνι του περάματος, τα πογκρόμ και οι δολοφονίες μεταναστών και αντιφασιστών (Λουκμάν, Φύσσας). Δε μας προκαλεί καμία εντύπωση η στάση του κράτους και της αστυνομίας (σε καμιά από τις παραπάνω ενέργειες) που όπως και τώρα, έβαλε πλάτη στις παρακρατικές αυτές μεθόδους, συμπορευόμενη μαζί τους.

Είναι δεδομένο και αποδεικνύεται ιστορικά, πως σε περιόδους κρίσης του οικονομικού και πολιτικού συστήματος, το τελευταίο χρησιμοποιεί το φασισμό ως «μακρύ του χέρι» για την τόνωση της επίθεσης και της τρομοκράτησης που δέχονται τα πληττόμενα κοινωνικά στρώματα, όσο και για την κάμψη των αντιστάσεων που ξεπηδούν από τη μεριά του εργατικού λαϊκού κινήματος (βλ. τις μεγάλες απεργίες των εκπαιδευτικών το τελευταίο διάστημα). Παράλληλα με αυτά, μετά και την  έφοδο των φασιστοειδών παρακρατικών στοιχείων στη φοιτητική λέσχη, στο χώρο του πανεπιστημίου και την επίθεση σε φοιτητές, οι φασίστες προχώρησαν στην καταστροφή του Μνημείου για το Εβραϊκό Νεκροταφείο στο ΑΠΘ. Για άλλη μια φορά κράτος-παρακράτος στοχοποίησαν το άσυλο, ως κέντρο των αγώνων του φοιτητικού και νεολαιίστικου κινήματος ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης – ΕΕ, τη στιγμή που η «δημόσια και δωρεάν» παιδεία υποβαθμίζεται συνολικά.
 Όσον αφορά στην αναθέρμανση του Μακεδονικού από την ελληνική κυβέρνηση και την κυβέρνηση Ζάεφ, έχει στηθεί από τα κρατικά επιτελεία και τα Μ.Μ.Ε. ένα καλοστημένο επικοινωνιακό παιχνίδι που αφορά την εκπλήρωση των σχεδιασμών του ΝΑΤΟ για τα Βαλκάνια. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν ολοκληρώνει τη συμφωνία των Πρεσπών ούτε με στόχο την «καλή γειτονία των δύο χωρών» ούτε την διευθέτηση «ενός χρονίζοντος εθνικού ζητήματος». Η συμφωνία, αφενός δικαιοδοτεί το ελληνικό κράτος να αγνοήσει το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού των λαών και αυτοδιάθεσής τους, με το να επιβάλλει στη γείτονα χώρα να αλλάξει το Σύνταγμά της, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης και του ευρωνατοϊκού παράγοντα και αφετέρου εξασφαλίζει την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Η κυβέρνηση ΣΎΡΙΖΑ, σε πλήρη σύμπλευση με τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης, ανάγεται στον καλύτερο εγγυητή των νατοϊκών συμφερόντων στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και στην περιοχή των Βαλκανίων. Επιπλέον, εξασφαλίζει πως το ελληνικό κεφάλαιο θα παίξει πλέον καθοριστικό ρόλο στην Βόρεια Μακεδονία, ελέγχοντας τομείς κλειδιά της οικονομίας της. Ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία πρέπει να κατανοήσουν ότι τα λαϊκά συμφέροντα τίθενται σε πολύ μεγάλο κίνδυνο με την περαιτέρω πρόσδεση της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ. Κάτι τέτοιο οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αναζωπύρωση των πολεμικών εντάσεων, στο αιματοκύλισμα των λαών που δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν μιας και μοιράζονται κακές συνθήκες εργασιακής ζωής, οδηγεί στην προσφυγιά. 
Για εμάς, το ΟΧΙ στην Συμφωνία των Πρεσπών είναι αναγκαίο από την σκοπιά της ειρήνης, της κοινής αντιφασιστικής, διεθνιστικής και αντιιμπεριαλιστικής πάλης των λαών, ενάντια στις αντιδραστικές πολιτικές της εκμετάλλευσης και της εξαθλίωσης που επιβάλλει ντόπιο και διεθνές κεφάλαιο. Στην Θεσσαλονίκη οι φοιτητικοί σύλλογοι δεν θα δώσουν χώρο στις εθνικιστικές και φασιστικές φωνές να αποκτήσουν έδαφος μες τις σχολές.
Όπως μας έδειξαν και οι πρόσφατες πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις ενάντια στο νόμο Γαβρόγλου, οι φοιτητικές κινητοποιήσεις στην Αλβανία, το κλίμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο χώρο της εκπαίδευσης (μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί) μπορεί να αγκαλιάσει ευρύτερα τα πληττόμενα κομμάτια της κοινωνίας από τις αντιλαϊκές πολιτικές των τελευταίων χρόνων, να γίνει ένας ευρύτερος αγώνας για την παιδεία των αναγκών μας, για μόνιμη και αξιοπρεπή δουλειά, για ένα μέλλον χωρίς φτώχεια, εκμετάλλευση, πόλεμο, και φασισμό και εθνικισμό!


-Έξω οι φασίστες από τις σχολές, τις γειτονιές, τους χώρους δουλειάς! Παλεύουμε ενάντια στον φασισμό και τον πόλεμο! ΟΥΤΕ ΣΤΗ ΣΑΛΟΝΙΚΗ ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ, ΤΣΑΚΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ!
-Όχι στη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ, ΖΗΤΩ Η ΦΙΛΙΑ ΚΑΙ Η ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΛΑΩΝ. Έξω το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ-ΕΕ. Ανατροπή της κυβέρνησης και κάθε επίδοξου διαχειριστή.

ΕΑΑΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου