5 Ιανουαρίου 2017

2017: η εργοδοσία εξακολουθεί να μας παίρνει ό,τι αγαπάμε

Αναδημοσίευση από: Attack στην ανεργία και την επισφάλεια

Κοντεύουν δυο χρόνια από την εκκίνηση της κυβερνητικής πορείας του ΣΥΡΙΖΑ, με τις μνήμες των τότε προεκλογικών δεσμεύσεων, των πανό (π.χ. ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις) και της μιντιακής αντιπολίτευσης (Αυγή, left.gr) να είναι ακόμα νωπές.
Ένα από τα πεδία στα οποία η μεταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή (εκτός από αναμενόμενη αν σκεφτεί κανείς της κατευθύνσεις του άρματος ΕΕ-ΟΟΣΑ-κλπ. για το ζήτημα) ήταν η Κυριακάτικη αργία και ευρύτερα οι αργίες. Όπου και η κυβέρνηση κατέληξε από την υπεράσπιση του κατοχυρωμένου εδώ και χρόνια δικαιώματος των εργαζομένων να συζητάει ακόμα και για «52 εργάσιμες Κυριακές στο εμπόριο», στα πλαίσια των «αναγκαίων υποχωρήσεων» πριν την έφοδο στα χειμερινά ανάκτορα των Βρυξελλών.

123


Η αβάντα που δίνει με τη στάση της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην εργοδοσία έχει οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη αμφισβήτηση των εργασιακών δικαιωμάτων στο εμπόριο, χτυπώντας πια και σε ημερομηνίες που γνωρίζαμε ως αργίες πέραν των Κυριακών. Έτσι, στις 2/1, κατ’ έθιμον αργία στον κλάδο του εμπορίου, αρκετοί όμιλοι είχαν γνωστοποιήσει τις προθέσεις τους για άνοιγμα των καταστημάτων, με τον πολυεθνικό όμιλο INDITEX να είναι ανάμεσα σε αυτές. Εργατική κινητοποίηση την περασμένη Πέμπτη ανάγκασε τελικά τον όμιλο να ανακαλέσει την απόφασή του, συμπαρασύροντας και άλλους ομίλους να πάρουν πίσω αντίστοιχες αποφάσεις που είχαν ληφθεί στα πλαίσια της δέουσας ανταγωνιστικότητας.
Παρόλη αυτή τη μικρή και μερική υποχώρηση της εργοδοσίας, η αργία της 2/1 δεν υπήρξε αργία για πολλούς εργαζόμενους. Μια σειρά καταστημάτων, τόσο σε Αθήνα (εκπτωτικό χωριό McArthur Glen στα Σπάτα) και Θεσσαλονίκη (Mega Outlet, One Salonika) όσο και στην επαρχία, άνοιξαν, επιβεβαιώνοντας την όλο και πιο επιθετική διάθεση της εργοδοσίας απέναντι σε όσα έχουν κατοχυρώσει ως δικαιώματά τους οι εργαζόμενοι με αγώνες χρόνων.  Και όλα αυτά, μετά από πλήθος καταγγελιών μέσα στις γιορτές για απλήρωτες υπερωρίες, στέρηση δώρων και άλλα τέτοια όμορφα και εορταστικά, για τα οποία φαίνεται να κάνει τα στραβά μάτια το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

234
  Η εμπειρία της επιτυχημένης παρέμβασης της 29/12 που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να μην ανοίξουν στις 2/1 μια σειρά καταστημάτων (H&M, Golden Hall), ενάντια στις εκπεφρασμένες και κοινοποιημένες στους καταναλωτές προθέσεις τους, πρέπει να αξιοποιηθεί εντός του κλάδου ενόψει των αγώνων που έρχονται μες στη νέα χρονιά, αρχής γενομένης από την Κυριακή 15/1. Αγώνων για την Κυριακάτικη αργία, για τις συλλογικές και κλαδικές συμβάσεις, για κάθε εργασιακό δικαίωμα που θέτει εν αμφιβόλω προς όφελος του Κεφαλαίου η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και οι κατευθυντήριες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου