13 Οκτωβρίου 2015

Συλλογή υπογραφών για Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Σπουδαστών Αρχιτεκτονικής

 

Τι είναι η Γενική Συνέλευση?
Είναι το ανώτερο αποφασιστικό όργανο του Συλλόγου*, μια ανοιχτή διαδικασία στην οποία μπορούμε και είναι σημαντικό να συμμετέχουμε όλες και όλοι και να αποφασίζουμε για τις κοινές μας ανάγκες, είτε αφορούν τη σχολή είτε την κοινωνία. Η ΓΣ βασίζεται στις αρχές της άμεσης δημοκρατίας, μακριά από λογικές ανάθεσης και  αντιπροσώπευσης, όπου κάθε μέλος του συλλόγου έχει το δικαίωμα να εκφραστεί και να λάβει μέρος στη λήψη και την υλοποίηση της απόφασης. Η ίδια η ύπαρξη της ΓΣ δεν ήταν πάντα δεδομένη, αλλά αποτελεί κεκτημένο του φοιτητικού κινήματος, η ιστορία του οποίου την έχει αναδείξει ως το μαζικότερο και αποτελεσματικότερο μέσο διεκδίκησης των αιτημάτων του.

*μέλη του Συλλόγου Σπουδαστών Αρχιτεκτονικής (ΣΣΑ) είναι όλες και όλοι οι εγγεγραμμένοι-ες φοιτητές-τριες του τμήματος Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ

Τι είναι η Συλλογή Υπογραφών?
Υπάρχουν δύο τρόποι να καλεστεί γενική συνέλευση του συλλόγου:
_1 μέσω του Διοικητικού Συμβουλίου το οποίο αποτελεί 9μελές αποφασιστικό όργανο του συλλόγου και συγκροτείται κάθε χρόνο μετά τις φοιτητικές εκλογές
_2 μέσω υπογραφών: οποιοδήποτε μέλος του συλλόγου που επιθυμεί να διεξαχθεί γενική συνέλευση μπορεί να υπογράψει. Αποτελεί μια τυπική διαδικασία (μη δεσμευτική). Εφόσον συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός υπογραφών, τότε αυτές οφείλουν να επικυρωθούν από το Δ.Σ. ακόμη κι αν το σύνολο των μελών του διαφωνεί και στη συνέχεια μπορεί να πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση.

Γιατί εμείς σα συλλογικότητα
επιλέγουμε αυτό τον τρόπο;
Θεωρούμε τη συλλογή υπογραφών τον πλέον αμεσοδημοκρατικό τρόπο να καλεστεί μια συνέλευση, καθώς δίνεται η δυνατότητα στο σύνολο των μελών του συλλόγου να αποφασίσει για το αν επιθυμεί ή όχι να διεξαχθεί η συνέλευση. ακόμη αποτελεί μια δικλείδα ασφαλείας, καθώς ανεξάρτητα από τη σύσταση του Δ.Σ. κάθε φορά, εφόσον μαζευτεί ο απαραίτητος αριθμός υπογραφών η συνέλευση θα γίνει (με την προϋπόθεση ότι υπάρχει απαρτία τη μέρα της συνέλευσης). Σημειώνουμε αυτή την παράμετρο, γιατί δεν είναι λίγα τα παραδείγματα σε σχολές που όταν παρατάξεις όπως η ΔΑΠ και η (η ανύπαρκτη πλέον) ΠΑΣΠ, κι όχι μόνο, έχουν την πρωτοκαθεδρία στο Δ.Σ. Προσπαθούν με κάθε τρόπο να μπλοκάρουν τη διεξαγωγή των γενικών συνελεύσεων. τέλος, είναι ένας τρόπος για καλύτερη ενημέρωση σχετικά με την ημερομηνία που θα γίνει η επόμενη συνέλευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου