17 Ιουλίου 2014

2η Συνάντηση Νέων Αρχιτεκτόνων στον Ξενώνα Στάμου Στούρνα_Άλλη Μεριά Πηλίου, 21-24 Αυγούστου 2014


ΔΕΝ ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΜΕ.
Έτσι ήταν πάντα, αλλά την τελευταία πενταετία το κακό έχει παραγίνει.
Μας έπαιρνε το φαγητό μέσα από το πιάτο κι έλεγε ότι «μαζί τα φάγαμε». Μετά μας πήρε και το πιάτο, το γραφείο και το σχεδιαστήριο, μαζί με τα σχέδιά μας. Τώρα απειλεί ότι θα μας πάρει και τα σπίτια. Άνεργοι/ες ή υποαπασχολούμενοι/ες, πάνω στην ακμή της ηλικίας και μας λέει ότι φταίνε οι μετανάστες δίπλα μας. Για μαλάκες μας έχει; Διαμαρτυρηθήκαμε, φωνάξαμε. Μας άκουσε όλη η γειτονιά. Οργανώθηκαν συνελεύσεις, πρωτοβουλίες και κινήσεις κατοίκων. Πήγαμε κι εμείς. Βγήκαμε στους δρόμους, στις πλατείες, σε πολλές πλατείες. Στο Σύνταγμα, στο Γκεζίμ, στο Ντονέτσκ. «Σιγά μην κλάψω», είπαμε. Πήρε ανάποδες, άρχισε να μας χτυπάει αλύπητα με κλομπ και δακρυγόνα. Το παραδεχόμαστε, κλάψαμε. Πήραμε κι εμείς ανάποδες, αρχίσαμε να ψάχνουμε την ακροδεξιά ατζέντα που μας έκρυβε: Ραντεβού με τράπεζες και επιχειρηματίες, Μελισσανίδηδες και Χρυσαυγίτες, κάτω από Ελιές, Γέφυρες και Ποτάμια, την ίδια στιγμή που ήθελε να διώξει εμάς, έχοντας ήδη διώξει πολλούς φίλους και φίλες μας από τη χώρα. Και σαν αποκορύφωμα, είχε το θράσος να μας στείλει ένα εκκαθαριστικό σημείωμα, με το οποίο μας χρέωνε τα πάντα.
ότι ζούμε – 3.000 ευρώ,
ότι δεν είμαστε ακόμη άστεγοι – άλλα τόσα,
κι ότι δηλώνουμε αρχιτέκτονες – 650 ευρώ.
Καλά, δεν ντρέπεται;
Με την πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ, η κατάσταση δεν πάει άλλο.

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΜΑΣ.

Σκεφτόμαστε το μέλλον μας διαφορετικά. Έχουμε ανάγκη να το συζητήσουμε και να περάσουμε καλά.

Συζητάμε για τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας ως φοιτητές/τριες, εργαζόμενοι/ες και άνεργοι/ες. Για την υφαρπαγή της γης, της υπαίθρου και του δημόσιου χώρου της πόλης. Συζητάμε για την Αρχιτεκτονική σήμερα. Για τον επαγγελματικό χώρο μας, τις συλλογικότητες και το σύλλογο των αρχιτεκτόνων που χρειαζόμαστε. Mε εκδηλώσεις, workshop και υπαίθριες προβολές. Διαμορφώνουμε τον χώρο που θα μείνουμε. Στήνουμε τον χώρο για τις σκηνές το πρωί. Στήνουμε χορό το βράδυ, με συναυλίες και αυτοσχέδια πάρτυ. Σε ένα χώρο που ανήκει στο Σύλλογο Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ), σε ένα χώρο που μας ανήκει και τον υπερασπιζόμαστε ενάντια στο καθεστώς εγκατάλειψης και στα σχέδια ιδιωτικής αξιοποίησής του.

Στο οικόπεδο και το αρχοντικό του Ξενώνα «Στάμου Στούρνα»,
στην Άλλη Μεριά Πηλίου, Πέμπτη 21 με Κυριακή 24 Αυγούστου 2014, στη 2η Συνάντηση Νέων Αρχιτεκτόνων
Μία πρωτοβουλία της Αριστερής Κίνησης Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων (ΑΚΕΑ) σε συνδιοργάνωση με τα σχήματα της ΕΑΑΚ στις Αρχιτεκτονικές Σχολές και την Χωροταξία Βόλου: Αριστερή Κίνηση Αρχιτεκτονικής (Αρχιτεκτονική ΕΜΠ), επιτροπή αγώνα(Αρχιτεκτονική ΑΠΘ), Α.ΦΟΙ.Σ.Α. (Αρχιτεκτονική ΑΠΘ), Φ.Α.Σ.Μ.Α. (Αρχιτεκτονική Παν. Πάτρας), ΑΡ.ΠΑ. (Αρχιτεκτονική Πολυτεχνείου Κρήτης), Camera Obscura (Αρχιτεκτονική Παν. Θεσσαλίας), Ενωτική Πρωτοβουλία Ανεξάρτητων Αριστερών λεγεωνάριοι-κουρσάροι (Αρχιτεκτονική ΔΠΘ), ΧωροΑταξία (Χωροταξία, Πολεοδομία και Περιφερειακή Ανάπτυξη στο Παν. Θεσσαλίας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου