17 Απριλίου 2014

Νίκη στον αγώνα των απολυμένων-εργαζομένων στο "Φούρνο του Λάμπρου"
Την Τρίτη 15 Απρίλη πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας από εργαζόμενους και απολυμένους από το κατάστημα "Φούρνος του Λάμπρου" στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους, νυχτερινά, ένσημα, υπερωρίες κλπ.

Η στάση της εργοδοσίας ήταν σκόπιμα προκλητική: σύσσωμη η οικογένεια του εργοδότη (σύζυγος, θυγατέρες, γαμπροί συνδέονται όλοι οικονομικά με την επιχείρηση κ έδωσαν το παρόν) έβριζαν τους διαδηλωτές, έσπρωχναν, έσχιζαν προκηρύξεις προσπαθώντας με κάθε τρόπο να προκαλέσουν ένταση.Οι αστυνομικές δυνάμεις δεν άργησαν να εμφανισθούν, κρατώντας όμως μια απόσταση ασφαλείας ενάμισι οικοδομικού τετραγώνου.


Οι συγκεντρωμένοι διαδηλωτές διατήρησαν τη ψυχραιμία τους παρά τις προκλήσεις, και επιχείρησαν να αποχωρήσουν συγκροτημένα προς το ΕΚΘ μετά από μία ώρα διαμαρτυρίας. Κατά την αποχώρηση όμως περικυκλώθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις (ΥΜΕΤ και ΔΙΑΣ). Στο σημείο αυτό η αστυνομία έδρασε απροκάλυπτα ως σεκιούριτι της εργοδοσίας: υπό της υποδείξεις μιας εκ των θυγατέρων του αφεντικού, που έδειχνε έναν ένα τους διαδηλωτές με το δάχτυλο, οι άντρες των ΥΜΕΤ ξεκίνησαν τις προσαγωγές!

Η κινητοποίηση, που ξεκίνησε με 50 άτομα έξω από το Φούρνο του Λάμπρου, κατέληξε τελικά με περισσότερα από 150 έξω από το ΑΤ Λευκού Πύργου (στην πλατεία Αριστοτέλους)! Υπό τη πίεση του αλληλέγγυου κόσμου και υπό τον φόβο αντιμηνύσεων, η εργοδοσία απέσυρε τις ανυπόστατες κατηγορίες και οι τέσσερις προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι υπό τις επευφημίες των συγκεντρωμένων!

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων αποκαλύπτουν πως πίσω από τις χαμηλές τιμές του φούρνου κρύβονται συνθήκες νέου εργασιακού μεσαίωνα: εργαζόμενοι που δουλεύουν υπερεντατικά με ελαστικά ωράρια που ξεπερνούν κατά πολύ το 8ωρο, χωρίς πλήρη ένσημα, χωρίς επίδομα αργίας, προσαυξήσεις νυχτερινής εργασίας και δώρα, χωρίς καν δικαίωμα καλοκαιρινής άδειας! Με το φόβητρο της τεράστιας πλέον στρατιάς των ανέργων, η εργοδοσία καλεί κάθε εργαζόμενο είτε να πειθαρχήσει στις συνθήκες “γαλέρας” είτε να φύγει απ' το κατάστημα, καθώς “σαν και αυτόν υπάρχουν άλλοι 10 που περιμένουν για δουλειά”.

Η κατάσταση αυτή τείνει να γίνει καθεστώς στον κλάδο του επισιτισμού. Πατώντας στο ότι η εποχική και περιστασιακή εργασία στον κλάδο αποτελεί τον γενικό κανόνα, καθώς και στο γεγονός ότι πρόκειται για εργασία που κατά βάση δεν απαιτεί κάποια ιδιαίτερη εξειδίκευση, οι εργοδότες έχουν επιβάλει σταδιακά ένα καθεστώς πλήρους εργασιακής επισφάλειας. Οι μνημονιακές πολιτικές των τελευταίων χρόνων έρχονται να συμπληρώσουν αυτή την εικόνα, γυρνώντας τα εργασιακά δικαιώματα μισό αιώνα πίσω. Έτσι κακοπληρωμένοι εργαζόμενοι με εξαντλητικά ωράρια καλούνται, όχι μόνο να δουλεύουν με εξαντλητικούς όρους, αλλά και να προσέχουν να μην τους φύγει ποτέ το χαμόγελο από τα χείλη.

Απέναντι σε αυτές τις συνθήκες, οι εργαζόμενοι στον κλάδο καλούνται να πάρουν τη κατάσταση στα χέρια τους! Ο αγώνας των απολυμένων / εργαζόμενων στο φούρνο του Λάμπρου δείχνει το δρόμο της οργάνωσης για ένα κίνημα στο χώρο του επισιτισμού που θα διεκδικήσει και θα κερδίσει αυτά που θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητα για όλους:

  • Δουλειά με αξιοπρέπεια – Ζωή με δικαιώματα!
  • Όχι στις απολύσεις - Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους - μείωση του ωραρίου – αύξηση του βασικού μισθού!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου