30 Αυγούστου 2013

Πραγματοποιήθηκε η 1η Συνάντηση Νέων Αρχιτεκτόνων





αναδημοσίευση από: Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων - ΑΚΕΑ


OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση νέων αρχιτεκτόνων στον ξενώνα Στάμου Στούρνα στην Άλλη Μεριά Πηλίου, που διοργανώθηκε από την ΑΚΕΑ και φοιτητικά σχήματα της ΕΑΑΚ στις αρχιτεκτονικές σχολές και στο τμήμα χωροταξίας του Βόλου. Στους σχεδόν εκατό συμμετέχοντες που παρακολούθησαν ή έλαβαν μέρος στις εκδηλώσεις και στις συναυλίες του τριήμερου, εκπροσωπήθηκαν τόσο οι νέοι αρχιτέκτονες, όσο και φοιτητές από όλες οι αρχιτεκτονικές σχολές, εκτός από την αρχιτεκτονική Χανίων που αντιμετωπίζει τις προσπάθειες της πρυτανείας του Πολυτεχνείου Κρήτης να την μεταφέρει στο campus του ιδρύματος έξω από τον αστικό ιστό.


Το τριήμερο των εκδηλώσεων άνοιξε με τη συζήτηση γύρω από τις κινητοποιήσεις των κατοίκων ενάντια σε επενδύσεις που έχουν σαν κοινό χαρακτηριστικό την υφαρπαγή της γης. Για την περίπτωση των μεταλλείων χρυσού στη Χαλκιδική τοποθετήθηκε ο Σάββας Τσελεπίδης, γραμματέας του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης και μέλος της επιτροπής που συνέταξε το πόρισμα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της επένδυσης στις Σκουριές (δείτε και εδώ). Για την περίπτωση των γιγαντιαίων αιολικών πάρκων που εγκαθίστανται στην Κρήτη με τη μέθοδο του fast-track, διαβάστηκε γραπτή τοποθέτηση του Βαλάντη Μανωλεσάκη, προέδρου του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ρεθύμνου. Η βραδιά έκλεισε με τη συναυλία των Φου – Σου, ενός συγκροτήματος που αποτελείται από τέσσερις φοιτητές της Αρχιτεκτονικής Βόλου και μία φοιτήτρια του Παιδαγωγικού.


Το μεσημέρι του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε το εργαστήριο συμμετοχικού σχεδιασμού, με εισηγητή τον Χρήστο Ελευθεριάδη, αρχιτέκτονα που δραστηριοποιείται στην Αργεντινή. Στο εργαστήριο παρουσιάστηκε η μέθοδος που έχει συντάξει ο Αργεντινός αρχιτέκτονας Rodolfo Livingston και που χρησιμοποιείται ευρύτατα σε διάφορες χώρες της λατινικής Αμερικής. Ένα σύστημα που χρησιμοποιεί συνεντεύξεις και διαδραστικά παιχνίδια  προκειμένου να διαγνώσει τις ανάγκες και της επιθυμίες μιας οικογένειας και να σχεδιαστεί από κοινού με αυτήν η κατοικία της. Στη συνέχεια έγινε εφαρμογή – εξομοίωση  του διαγνωστικού μέρους της μεθόδου πάνω σε ζευγάρι που διαλέχτηκε από το κοινό, από εθελοντές που και αυτοί προέρχονταν από το κοινό, οι οποίοι πήραν ζωντανά τις συνεντεύξεις σύμφωνα με τη μέθοδο.
Από το εργαστήριο συμμετοχικού σχεδιασμού.
Από το εργαστήριο συμμετοχικού σχεδιασμού.
Το απόγευμα του Σαββάτου έγινε η συζήτηση για τα συλλογικά εγχειρήματα των νέων αρχιτεκτόνων στο φόντο της κρίσης. Παρουσιάστηκαν οι ομάδες Collective Planning and Design (CPD), Platforma και Beforelight.
Οι CPD είναι μία δεκαμελής ομάδα νέων μηχανικών με διάφορες ειδικότητες και έδρα την Αθήνα, που έχει σαν στόχο να παρέμβει στο πεδίο της πόλης, από την κλίμακα του αστικού σχεδιασμού μέχρι το επίπεδο της συγκοινωνιακής, πολεοδομικής και χωροταξικής μελέτης. Πρόκειται για μια οριζόντια συνεργατική διεπιστημονική ομάδα μελετητών με κοινό όραμα για την πόλη, την ύπαιθρο και την κοινωνία. Βασικό κίνητρο για την ίδρυσή της υπήρξε η ανάγκη των μελών της να δημιουργήσουν ένα αντικείμενο εργασίας με σαφή κοινωνικό προσανατολισμό, που θα συνδυάζει τον περιορισμό του κόστους με το μεγαλύτερο δυνατό όφελος για τον πολίτη. Η λειτουργία της είναι αμεσοδημοκρατική, συνεταιριστική και δεν καθοδηγείται από έναν μόνιμο επικεφαλής, αλλά από συντονιστές κάθε έργου, οι οποίοι κυκλικά διαδέχονται ο ένας τον άλλον ανάλογα με τη θεματική και το φόρτο εργασίας, ενώ κύριο όργανο λήψης των αποφάσεών της είναι η γενική της συνέλευση. Η ομάδα έχει συμμετάσχει σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς σε επίπεδο πόλης και έχει ήδη αποσπάσει διάκριση (δεύτερη εξαγορά) στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών για την ανάπλαση – ανάδειξη της «Βαλκανικής Πλατείας» του Δήμου Νεάπολης- Συκεών (βλέπε εδώ).
Η Platforma από την Θεσσαλονίκη είναι ταυτόχρονα ένας χώρος συνάντησης που στόχο έχει να παρέχει ένα βήμα σε ανθρώπους και ομάδες που ασχολούνται με την αρχιτεκτονική, το βιομηχανικό σχεδιασμό και τις εφαρμοσμένες τέχνες και ταυτόχρονα μια επταμελής ομάδα με συγκεκριμένες δράσεις. Ως ομάδα, η Platforma ασχολείται κυρίως με την κατασκευή μικρών χρηστικών αντικειμένων σε κλίμακα 1:1 και με εγκαταστάσεις (installations). Σαν χώρος συνάντησης φιλοδοξεί να γίνει μια βάση δεδομένων του δημιουργικού δυναμικού της πόλης της Θεσσαλονίκης που θα επικοινωνεί φρέσκες ιδέες και θα αποτελεί εργαλείο αναζήτησης και ενημέρωσης. Την παρουσίαση της ομάδας στο πλαίσιο της 1ης Συνάντησης Νέων Αρχιτεκτόνων, μπορείτε να δείτε εδώ.
Από την εκδήλωση για τα νέα συλλογικά εγχειρήματα: CPD, Platforma και Beforelight.
Από την εκδήλωση για τα νέα συλλογικά εγχειρήματα: CPD, Platforma και Beforelight.
Οι Beforelight είναι μια εννιαμελής ομάδα ανθρώπων με σπουδές στην αρχιτεκτονική, το θέατρο, τη σκηνογραφία κ.ά. που πειραματίζεται με τον φωτισμό. Το έργο τους περιλαμβάνει τη σύλληψη το σχεδιασμό και την εφαρμογή φυσικού και τεχνητού φωτισμού με στόχο να ενθαρρύνει τη συμμετοχή και τη διάδραση του κοινού με το φως, σε μια διαδικασία όπου η ιδιαιτερότητα του τόπου και ο πειραματισμός στη χρήση φωτιστικών μέσων αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες. Στην εντυπωσιακή παρουσίαση που έκαναν στα πλαίσια της συνάντησης, αναδείχθηκε και η διάσταση της παρέμβασης στο δημόσιο χώρο.
Το βράδυ του Σαββάτου έκλεισε το μουσικό σύνολο «Λέων με ωροσκόπο Ρόζα» που αποτελείται από μέλη της ΑΚΕΑ.
Η τελευταία μέρα άνοιξε με μία συζήτηση για τις μορφές και τα περιεχόμενα της συλλογικής οργάνωσης των αρχιτεκτόνων και γενικότερα των μηχανικών/τεχνικών. Η προσπάθεια του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών παρουσιάστηκε από τον Κώστα Βουρεκά, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου και της ΑΚΕΑ. Η ίδρυση του Σωματείου το 2000 αποτέλεσε απάντηση στον κατακερματισμό του εργασιακού τοπίου στον κλάδο των τεχνικών και στην μετατροπή των νέων μηχανικών/τεχνικών στα μεγάλα αστικά κέντρα σε εργαζόμενους με εξαρτημένη και ελαστική σχέση εργασίας. Το κλειδί αυτής της ελαστικοποίησης υπήρξε η αμοιβή με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (μπλοκάκι) που συνδυάζει για τους εργαζόμενους την εργασιακή πειθαρχία του μισθωτού με την ανασφάλεια του ελεύθερου επαγγελματία. Αποκορύφωμα της πολύμορφης δράσης του Σωματείου που περιλαμβάνει παρέμβαση στους εργασιακούς χώρους, κινητοποιήσεις αλληλεγγύης σε συναδέλφους, συμμετοχή σε όλους τους σημαντικούς εργατικούς αγώνες και στις προσπάθειες οριζόντιου συντονισμού, αποτέλεσε η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με τις εργοδοτικές οργανώσεις του κλάδου, η οποία για πρώτη φορά συμπεριλάμβανε και τους εργαζόμενους με μπλοκάκι. Σήμερα που οι πολιτικές που εκπορεύονται από την τρόικα ΔΝΤ/ΕΚΤ/ΕΕ και τις διαδοχικές μνημονιακές κυβερνήσεις έχουν ουσιαστικά καταργήσει τις Συλλογικές Συμβάσεις και μεγάλο μέρος του εργατικού δικαίου, το Σωματείο βρίσκεται σε φάση επαναπροσδιορισμού της δράσης του, παραμένοντας όμως ένας πολύτιμος πόλος συσπείρωσης των αγωνιζόμενων μηχανικών/τεχνικών.
Από την εκδήλωση για τις μορφές και τα περιεχόμενα της συλλογικής οργάνωσης των αρχιτεκτόνων: Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών και Σύλλογος Αρχιτεκτόνων.
Από την εκδήλωση για τις μορφές και τα περιεχόμενα της συλλογικής οργάνωσης των αρχιτεκτόνων: Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών και Σύλλογος Αρχιτεκτόνων.
Ο Χρήστος Σελιανίτης, Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ και μέλος του Νέου Κινήματος Αρχιτεκτόνων, παρουσίασε μία ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή της πορείας του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων από την ίδρυσή του το 1922, μέχρι τις μέρες μας. Στην πορεία αυτή που περιλαμβάνει όλες τις φάσεις της πολιτικής ιστορίας της χώρας, υπάρχουν λαμπρές στιγμές με αγωνιστικό πρόσημο που καθόρισαν την ιστορία του Συλλόγου. Η σημερινή του κρίση, που είναι όχι μόνο οικονομική αλλά κυρίως πολιτική, καθώς οι συντηρητικές δυνάμεις που έχουν κυριαρχήσει τα τελευταία χρόνια τον έχουν μετατρέψει σε λομπίστικο φορέα, διαχειριστή της κυρίαρχης πολιτικής και όχημα καριερισμού, απαιτεί την ανασυγκρότησή του σε νέες βάσεις.
Τέλος το απόγευμα της Κυριακής πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με αντικείμενο τα προγράμματα σπουδών των αρχιτεκτονικών σχολών στο πλαίσιο της κρίσης. Έγιναν εισηγήσεις από όλα τα σχήματα των αρχιτεκτονικών σχολών και το σχήμα της χωροταξίας, ενώ από την Αρχιτεκτονική Χανίων και την Αρχιτεκτονική Ξάνθης διαβάστηκαν γραπτές εισηγήσεις. Κοινή συνισταμένη αποτέλεσε η διαπίστωση ότι η γενικότερη τάση είναι η εντατικοποίηση των σπουδών με παράλληλη κατάτμηση και εργαλειοποίηση του περιεχομένου τους λόγω της υποχρηματοδότησης και μείωσης του διδακτικού προσωπικού, του νέου πιο εκμεταλλευτικού εργασιακού μοντέλου που επιχειρείται και μέσω της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να εμπεδωθεί και του νόμου Διαμαντοπούλου – Αρβανιτόπουλου. Στην ουσία επρόκειτο για μία απόπειρα συντονισμού των σχημάτων των διαφορετικών σχολών και μεταφοράς της εμπειρίας από προηγούμενες χρονικές περιόδους. Μία πρώτη συζήτηση η οποία σίγουρα θα έχει συνέχεια.
Συντονιστικό των σχημάτων πριν την εκδήλωση για τα προγράμματα σπουδών.
Συντονιστικό των σχημάτων στην αυλή του Ξενώνα πριν την εκδήλωση για τα προγράμματα σπουδών.
Εμείς από τη μεριά μας υποσχόμαστε ότι η συνολικότερη προσπάθεια θα έχει σίγουρα συνέχεια. Στόχος αποτελεί η δεύτερη συνάντηση νέων αρχιτεκτόνων να είναι ακόμα καλύτερα οργανωμένη, διευρυμένη σε ότι αφορά τη διοργάνωση, βελτιωμένη σε ότι αφορά το πρόγραμμα και μαζικότερη σε ότι αφορά τη συμμετοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου