2 Ιουλίου 2013

1η Συνάντηση Νέων Αρχιτεκτόνων στον Ξενώνα “Στάμου Στούρνα”, Άλλη Μεριά Πηλίου, 23-25 Αυγούστου 2013





Αναδημοσίευση από  Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων - ΑΚΕΑ

Synantisi3






















σε στυλ «να μην ξεχνιόμαστε» …

…γιατί η πιο σύγχρονη τάση στην Αρχιτεκτονική είναι μάλλον η υποχρέωση να ξεχνάμε και να ξεχνιόμαστε:
Ως φοιτητές Αρχιτεκτονικής τείνουμε να ξεχάσουμε ότι η Αρχιτεκτονική – εκτός από αντικείμενο σπουδών και μία ενδιαφέρουσα ενασχόληση – είναι κυρίως ένα αντικείμενο εργασίας. Αλλά και να ξεχάσουμε τι σημαίνουν δωρεάν σπουδές, επειδή δεν πληρώνουμε (ακόμη) στην είσοδο των Σχολών μας, όπως κάνουμε για τα απαιτούμενα υλικά, τις μεταφορές, τη σίτιση και τη στέγασή μας. Να ξεχάσουμε τι σημαίνουν πανεπιστημιακά ιδρύματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των αρχιτεκτονικών σπουδών σε όλα τα επίπεδα.

Ως απόφοιτοι Αρχιτεκτονικής τείνουμε να ξεχάσουμε αυτό που σπουδάσαμε, θεωρώντας ως συνήθη κατάληξη των σπουδών την ανεργία και ως «επαγγελματική αποκατάσταση» οποιαδήποτε απασχόληση σε κάθε είδους «πόστο», με μισθούς πείνας και ξεχασμένα εργασιακά δικαιώματα, ή ακόμα χειρότερα τις κάθε είδους πρακτικές ασκήσεις και δοκιμαστικές περιόδους, ακόμα και απλήρωτοι, χάριν της προϋπηρεσίας. Και να ξεχάσουμε όλο εκείνο τον πλούτο των συζητήσεων, των προσωπικών και συλλογικών αναζητήσεων και των αγωνιστικών παρακαταθηκών από τα «φοιτητικά», λες και τα περάσαμε ως φυσικό σύμπτωμα μίας μετεφηβικής ασθένειας.
Σε μία περίοδο γενικευμένης ανασφάλειας, το πιο επικίνδυνο όμως είναι να ξεχάσουμε, ως φοιτητές ή απόφοιτοι, ότι εκτός από Αρχιτέκτονες, είμαστε εν δυνάμει εργαζόμενοι. Και ότι έχουμε περισσότερες κοινές αναφορές, κοινά προβλήματα, αλλά και κοινά συμφέροντα με τους φοιτητές, τους εργαζόμενους και τους άνεργους όλων των άλλων κλάδων, παρά με τον αρχιτέκτονα μεγαλοεργοδότη μας, τον Καλατράβα, τη Ζάχα, ή τον Τομπάζη. Κι έτσι να ξεχάσουμε ότι έχουμε να αλλάξουμε έναν ολόκληρο κόσμο, όχι επειδή είμαστε οι θεοί, αλλά επειδή είμαστε ακριβώς το αντίθετο (όπως έλεγε κι ο Μαρξ).
Ο Ξενώνας Στάμου Στούρνα και στο βάθος η πόλη του Βόλου
Ο Ξενώνας Στάμου Στούρνα και στο βάθος η πόλη του Βόλου

















Γι’ αυτό δεν πρέπει να ξεχνιόμαστε και μεταξύ μας. Αν η επίθεση που δέχονται τα δικαιώματα και οι ανάγκες μας στην εκπαίδευση και την εργασία, η ζωή μας συνολικά, έχει κοινή αφετηρία, οφείλει να έχει και κοινή απάντηση. Την απάντηση αυτή οφείλουμε και θέλουμε να αναζητήσουμε από κοινού. Αλλά και γιατί, έτσι κι αλλιώς, όταν βρισκόμαστε μεταξύ μας, περνάμε καλά. Ειδικά το καλοκαιράκι, που δεν το πολυσυνηθίζαμε μέχρι τώρα.
Με το σκεπτικό αυτό, επιχειρούμε φέτος να διοργανώσουμε την 1η Συνάντηση Νέων Αρχιτεκτόνων, στο χωριό «Άλλη Μεριά» του Πηλίου, στις 23-25 Αυγούστου 2013. Δεν επιλέξαμε το συγκεκριμένο μέρος μόνο για το ανατρεπτικό όνομά του ή την προνομιακή γεωγραφική του θέση.
Στην Άλλη Μεριά, βρίσκεται ο Ξενώνας του «Στάμου Στούρνα». Πρόκειται για ένα διατηρητέο αρχοντικό τριών ορόφων, διαμορφωμένο εσωτερικά για να φιλοξενεί 30-40 άτομα. Βρίσκεται εντός ενός οικοπέδου πολλών στρεμμάτων πρασίνου, δίπλα σε ρεματιά του Πηλίου, με πανοραμική θέα του Παγασητικού Κόλπου και της πόλης του Βόλου, από την οποία απέχει 30 λεπτά με τα πόδια και 5 λεπτά με το αυτοκίνητο. Προφανώς όχι τυχαία, οι περισσότεροι/ες φοιτητές/τριες και απόφοιτοι/ες των αρχιτεκτονικών σχολών δεν γνωρίζουμε ούτε την ύπαρξη αυτού του κτιρίου, αλλά ούτε και του σημαντικότερου στοιχείου του: ότι μας ανήκει!
Άποψη του εσωτερικού του Ξενώνα Στάμου Στούρνα
Άποψη του εσωτερικού του Ξενώνα Στάμου Στούρνα
















Συγκεκριμένα το κτίσμα αποτελεί κληροδότημα του πατέρα του Στάμου Στούρνα, ενός φοιτητή αρχιτεκτονικής που “έφυγε” πρόωρα τη δεκαετία του ’60. “Κληρονόμοι” είναι οι φοιτητές/τριες και οι απόφοιτοι/τες των Αρχιτεκτονικών Σχολών, με δικαίωμα χρήσης και ελεύθερης πρόσβασης σε αυτόν. Ωστόσο, οι διοικήσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ), η οποία έχει αναλάβει τη διαχείριση του Ξενώνα, αποσιωπούν εδώ και χρόνια την ύπαρξη και τη δυνατότητα χρήσης του, ενώ καλλιεργούνται και πολλά σενάρια για την επιχειρηματική αξιοποίησή του με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια μακριά από τις ανάγκες των φοιτητών, με πρόσχημα την τραγική οικονομική κατάσταση του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ.
Ως Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων που παρεμβαίνει στο ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ και σε συνεργασία με σχήματα της ΕΑΑΚ στις Αρχιτεκτονικές Σχολές, αντιτιθέμενοι στην προοπτική αυτή και θέλοντας να “ανοίξουμε” το κτίριο σε νέους αρχιτέκτονες και μη, σε συλλογικές δράσεις και χρήσεις, περιφρουρώντας το δικαίωμα χρήσης και λειτουργίας του Ξενώνα με κοινωφελή χαρακτήρα, καλούμε όλους και όλες τους νέους Αρχιτέκτονες και τις νέες Αρχιτεκτόνισσες (και όχι μόνο) να πλαισιώσουν το εγχείρημα αυτοδιαχείρισης του Ξενώνα, μέσα από την ενεργή συμμετοχή και παρουσία τους στη Συνάντηση, το οποίο φιλοδοξούμε να αποτελέσει μία σταθερά για την συνάντηση των νέων αρχιτεκτόνων όχι μόνο φέτος, αλλά και στο μέλλον.
Ελάτε, όλοι και όλες!

Λίγα Λόγια για την 1η Συνάντηση Νέων Αρχιτεκτόνων.

Η Συνάντηση είναι ένα εγχείρημα από και προς φοιτητές/τριες και απόφοιτους/ες των Αρχιτεκτονικών Σχολών. Σκοπός της Συνάντησης είναι να αποκαταστήσει τις γέφυρες επικοινωνίας και διαλόγου, τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη, τη συναντίληψη της κοινωνικής βαρβαρότητας που αντιμετωπίζουμε από κοινού και την αγωνιστική ενότητα μας ενάντια σε αυτή, που για πολλά χρόνια είχε καταστρέψει η μικροαστική μονοκαλλιέργεια του καριερισμού και του κοινωνικά εξέχοντα αρχιτέκτονα-ατόμου. Ταυτόχρονα επιδιώκει να αναδείξει την – τεχνητά αποσιωπημένη – δυνατότητα συλλογικής χρήσης και αξιοποίησης του Ξενώνα “Στάμου Στούρνα” για τις ανάγκες φοιτητών/τριων, εργαζομένων και ανέργων αρχιτεκτόνων, μέσα από μία σειρά δραστηριοτήτων που θα πραγματοποιηθούν στη διάρκεια του 3ημέρου.
Η Συνάντηση δεν έχει εμπορευματικό χαρακτήρα. Ενδεχόμενο κέρδος που θα προκύψει, πρόκειται να αποδοθεί στον αγώνα για την οικονομική επιβίωση του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ και πρώτιστα των – απολυμένων ή υπό απόλυση – εργαζομένων στη Γραμματεία του. Βασικό μέλημα αποτελεί, η συμβολική συνδρομή για τη συμμετοχή κάθε ατόμου στην 3ήμερη Συνάντηση να διατηρηθεί στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο.
Κάτοψη ισογείου
Κάτοψη ισογείου

















Πάλι οι αρχιτέκτονες μεταξύ τους;
Η θεματολογία και οι δραστηριότητες της Συνάντησης έχουν βασικό άξονα ζητήματα που άπτονται του ενδιαφέροντος των νέων αρχιτεκτόνων (φοιτητών, απόφοιτων, εργαζομένων και ανέργων). Δεν απευθύνεται όμως αποκλειστικά σε αυτούς/ες. Κάτι σαν τα Φεστιβάλ Νέων Μουσικών, που δεν απευθύνονται μόνο σε μουσικούς. Φίλοι και φίλες είναι ευπρόσδεκτοι, όχι μόνο ως φιλοξενούμενοι/ες, αλλά και ως συνδιαμορφωτές των δραστηριοτήτων του τριημέρου. Άλλωστε, ο χαρακτήρας της Συνάντησης αντιτίθεται στον ιδρυματισμό και στα συνήθη συντεχνιακά πλαίσια στα οποία αρέσκονται να περιχαρακώνονται οι επίσημοι σύλλογοι των αρχιτεκτόνων.
Η Διαμονή στον Ξενώνα «Στάμου Στούρνα».
Ο Ξενώνας έχει παρακμάσει εδώ και πολλά χρόνια, όχι λόγω της επιβάρυνσης από τη χρήση του, αλλά ακριβώς λόγω της εγκατάλειψης και της πλήρους έλλειψης θεσμικού ενδιαφέροντος για τη συντήρηση και τη λειτουργία του. Αυτό εξηγείται και από το γεγονός, ότι όσο ο Ξενώνας “μαραζώνει”, τόσο “ανθούν” τα σενάρια για την ιδιωτική αξιοποίηση, ακόμη και το ξεπούλημά του. “Ανοίγοντας” τον Ξενώνα και διαμένοντας σε αυτόν δεν αναδεικνύουμε και υπερασπιζόμαστε μόνο το δικαίωμά μας στην χρήση του, αλλά λειτουργούμε και ευεργετικά ως προς το ίδιο το κτίσμα. Η Συνάντηση έχει και ως στόχο τη γνωριμία ενός ευρύτερου δυναμικού νέων αρχιτεκτόνων με τον Ξενώνα και την ιστορία του, αλλά και την αξιοποίηση του δυναμικού αυτού για την εθελοντική παραγωγή έργου ωφέλιμου για το κτίριο του Ξενώνα, από και προς τους μελλοντικούς “χρήστες” του.
Η διαμονή προβλέπεται να πραγματοποιηθεί κυρίως στον περιβάλλοντα χώρο του Ξενώνα, με σκηνές, τέντες και τα συναφή που κάθε συμμετέχων/ουσα οφείλει να έχει μαζί του. Στο εσωτερικό του Ξενώνα υπάρχουν WC, λουτήρες και κουζίνα σε λειτουργία. Τα περιορισμένα δωμάτια στο εσωτερικό του Ξενώνα προβλέπεται να στεγάσουν άτομα που αδυνατούν να διαμένουν σε υπαίθρια κατασκήνωση, όπως οικογένειες με βρέφη, ηλικιωμένους ή ημερήσιους επισκέπτες της Συνάντησης (ομιλητές, συγκροτήματα, τεχνικούς κλπ), καθώς και απαραίτητες υποδομές για το 3ήμερο (αποθήκη, μικρό ιατρείο, χώρο γραμματείας/συντονισμού κλπ).
Για το Πρόγραμμα της Συνάντησης …
Το πρόγραμμα της Συνάντησης είναι υπό (συν)διαμόρφωση και ανοικτό σε ιδέες και προτάσεις. Περιλαμβάνει εκδηλώσεις, υπαίθριες προβολές, μουσικά δρώμενα, θεματικές εκδρομές στο Πήλιο, εξορμήσεις στις παραλίες του κλπ. Η θεματολογία των συζητήσεων επικεντρώνεται στην κοινή περιοχή ενδιαφέροντος τελειόφοιτων και απόφοιτων των Αρχιτεκτονικών Σχολών.
Ο Συνεταιρισμός Γυναικών της Άλλης Μεριάς και οι συλλογικές κουζίνες θα επιμεληθούν τα του φαγητού μας.
Ωστόσο, επειδή τόσο ο Ξενώνας, όσο και η Άλλη Μεριά είναι ιδανικό ορμητήριο για αποδράσεις στην ευρύτερη περιοχή του Πήλιου, για μεγάλο χρονικό διάστημα του 3ημέρου προβλέπεται να διαμορφωθεί αυθόρμητα, από τις επιτόπιες διαθέσεις μας.
… και τους υποκινητές της.
Την ευθύνη για την διοργάνωση της Συνάντησης έχει αναλάβει η Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων (ΑΚΕΑ) και σχήματα της ΕΑΑΚ στις αρχιτεκτονικές σχολές. Η Συνάντηση όμως δεν απευθύνεται μόνο σε φίλους/ες ή μέλη της ΑΚΕΑ ή της ΕΑΑΚ. Στόχος είναι ακριβώς ο αντίθετος, η ευρύτερη δυνατή συμμετοχή νέων Αρχιτεκτόνων στη Συνάντηση. Επιλέξαμε να μην αναθέσουμε τη διοργάνωση σε επίσημους φορείς, όπως ο ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, επειδή η εμπειρία μας από τον τρόπο και το περιεχόμενο με το οποίο οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις σε αυτόν απευθύνονται σε -νέους/ες και μη- συναδέλφους είναι αρνητική και γνωστή από το τρόπο που απευθύνονται οι αντίστοιχες πολιτικές δυνάμεις, ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, στους φοιτητές μέσα στις σχολές: νεογκλάμουρους υποκουλτούρα, απολίτικη και συντεχνιακή λογική, αποπροσανατολισμός από τα πραγματικά προβλήματα, υπόκλιση στις λογικές της καπιταλιστικής “ανάπτυξης”.
Για επικοινωνία, ενημέρωση, δηλώσεις συμμετοχής κλπ επικοινωνήστε μαζί μας στοfacebook  ή στο mail: akea2011@rocketmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου