4 Νοεμβρίου 2012

Κρίσιμη εβδομάδα για τον αγώνα των εργολαβικών

αναδημοσιευση απο τον ιστότοπο του ΑΡ.ΑΓ.Ε - ΕΑΑΚ



Σε κρίσιμο σημείο βρίσκεται ο αγώνας των εργαζομένων στις εργολαβίες που συμπληρώνει  43 μέρες απεργιακών κινητοποιήσεων ενώ στην σημερινή συνέλευση των εργαζομένων αποφασίστηκε η διοργάνωση κοινής πορείας φοιτητών και εργαζομένων που θα ξεκινήσει στις 11 π.μ. από το ΑΠΘ. 
Σήμερα το πρωί στάλθηκαν μέσω δικαστικού επιμελητή οι καταγγελίες συμβάσεων 51  εργαζομένων στο τεχνικό συνεργείο του ΑΠΘ εξαιτίας της λήξης της συμβασής τους. Σε λίγες μέρες (στις 15 Νοεμβρίου) αναμένεται να λήξουν οι συμβάσεις ακόμη 304 εργαζόμενων στις εργολαβίες πράγμα που σημαίνει ότι οι μισοί σχεδόν εργαζόμενοι βρίσκονται εντελώς στον αέρα όντας απλήρωτοι για 2 ή και περισσότερους μήνες.


Ρήξη στην σχέση πρυτανείας και εργαζομένων

Πριν λίγες μέρες  προτάθηκε από την πλευρά της πρυτανείας η υπογραφή νέας σύμβασης που θα ξεκινά από τον κατώτερο όριο των 586 ευρώ (σύμφωνα με τα μέτρα που πέρασαν τον Φεβρουάριο) προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας με την προϋπόθεση να λήξει η απεργία και η κατάληψη του κτίριου διοίκησης. Η πρόταση αυτή δεν έγινε αποδεκτή από τους εργαζόμενους οι οποίοι τόνισαν ότι με 500 ευρώ δεν μπορούν να ζήσουν καθώς και ότι δεν θα δεχτούν να εφαρμόσουν τα μέτρα του Μνημονίου και τις εξευτελιστικές συμβάσεις που αυτό ορίζει. Έτσι, πριν δύο μέρες αποφάσισαν στην συνέλευσή τους να συνεχίσουν την απεργία και την κατάληψη του κτίριου διοίκησης, ζητώντας να υπάρξει οριστική λύση στο πρόβλημά τους και να αποκτήσουν μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας.
Το Πρυτανικό συμβούλιο μετά την μη αποδοχή της πρότασης αυτής εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για αδιαλλαξία των εργαζομένων και “για διαμεσοληβητικές προσπάθειες και προτάσεις του Πρυτανικού Συμβουλίου και της Συγκλήτου, οι οποίες δεν ευδοκίμησαν και παρά την έκφραση απόγνωσης της πανεπιστημιακής κοινότητας για το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί σε εκπαιδευτικό, ερευνητικό και διοικητικό επίπεδο." Στην ανακοίνωση της πρυτανείας αναφέρεται ακόμη ότι οι εργαζόμενοι “ επιμένουν να μην κατανοούν ούτε τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, ούτε τη δυσχερή θέση στην οποία οδηγούν το ΑΠΘ.” Τέλος η πρυτανεία καλεί τους εργαζόμενους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
 Η επιτροπή αγώνα των εργολαβικών εργαζόμενων σε απάντηση της ανακοίνωσης της πρυτανείας ισχυρίζεται ότι "Ο κύριος Πρύτανης απ’  την πρώτη στιγμή που ανέλαβε μας δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση μισθών." και προσθέτει "πως ο ίδιος είχε δηλώσει, κατά την τελευταία υπογραφή τις εργολαβικής σύμβασης, ότι όποιος εργαζόμενος στις εργολαβίες υποστεί μείωση έστω και ένα ευρώ ο εργολάβος θα τεθεί κατευθείαν έκπτωτος.Επίσης δήλωσε την αμέριστη συμπαράσταση στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων λέγοντας ότι θα πάμε μαζί μέχρι το τέλος"
Στην ανακοίνωση των εργαζομένων τονίζεται επίσης ότι "Ακριβώς μετά από δύο εβδομάδες 52 εργαζόμενοι του τεχνικού συνεργείου είναι εκτός Πανεπιστημίου. Οι 52 συνάδελφοι μας είχαν δεχθεί έως 50% μείωση του μισθού τους καθώς και οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα είναι απλήρωτοι από τον Ιούλιο.  Πιθανότητα δε σε δύο εβδομάδες ο κύριος όγκος των εργαζομένων να έχει την ίδια τύχη. Στην άτυπη συνέλευση της Δευτέρας 29-10 δια στόματος του  κ. Αντιπρύτανη κ. Παντή ζητήθηκε από τους εργαζόμενους να αποδεχθούν μισθούς στα όρια του μνημονίου (δηλ. 486 €), όπως επίσης και λήξη της κατάληψης και αναστολή της απεργίας. Από τα παραπάνω λοιπόν είναι φανερή η προσπάθεια συναινετικής λύσης που προτείνει το Πρυτανικό Συμβούλιο για τους εργολαβικούς υπαλλήλους. Συναινετική λύση λοιπόν κατά την άποψη του Πρυτανικού Συμβουλίου είναι η μείωση μισθών και η μη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.."
Ακόμη σχετικά με την αναφορά της πρυτανικής ανακοίνωσης στην "δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας" η επιτροπή αγώνα σχολιάζει ότι "εμείς είμαστε οι πρώτοι που τη βιώνουμε και υπενθυμίζει ότι " Με την ικανοποίηση των θεσμικών ζητημάτων , για το οποίο αγωνίζονται οι εργαζόμενοι, το ελληνικό δημόσιο θα εξοικονομήσει περίπου 5.000.000 € τα οποία εσείς τα λέγατε στις κατά καιρούς συναντήσεις μας και δεν δεχόμαστε ότι ευθυνόμαστε εμείς για την δυσχερή θέση στην οποία οδηγήθηκε το ΑΠΘ. Οι μόνοι που δεν ευθύνονται γι’ αυτό είναι οι εργαζόμενοι."         



Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τον αγώνα τους μέχρι την τελική δικαίωση

Σήμερα πραγματοποιήθηκε νέα συνέλευση των εργαζομένων στις εργολαβίες στην οποία η συμμετοχή ήταν πολύ μεγάλη. Οι εργαζόμενοι παρά τα αδιέξοδα (βιοποριστικό ζήτημα, απολύσεις) που αντιμετωπίζουν, υποστηρίζουν ότι είναι καταδικασμένοι να νικήσουν και να απαλλαγούν οριστικά από τις εργολαβίες.
Όπως δήλωσε συγκεκριμένα εργαζόμενος στο τεχνικό συνεργείο ο οποίος έλαβε σήμερα την καταγγελία της σύμβασής του, “Πρέπει κάποιοι να πουν όχι στο Μνημόνιο. Είμαστε ένα γαλατικό χωριό που αντιστέκεται στην λαίλαπα του Μνημονίου” ενώ αναφορικά με το πρόβλημα των σκουπιδιών για το οποίο εκφράζεται αρνητικά μερίδα καθηγητών στο πανεπιστήμιο ο ίδιος σημείωσε ότι πρέπει να γίνει κατανοητό ότι “αυτοί που καθαρίζουν το πανεπιστήμιο είναι αυτοί που συμμετέχουν στην απεργία και ζητούν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας”
Στην σημερινή συνέλευση πολλοί ήταν οι εργαζόμενοι που διαβεβαίωναν ότι δεν πρόκειται να υποκύψουν ούτε στον φόβο των απολύσεων, ούτε στις “απειλές της πρυτανείας” και θα συνεχίσουν πιο δυναμικά τον αγώνα τους. Το κλίμα της συνέλευσης φορτίστηκε συναισθηματικά ακόμη περισσότερο όταν κατέφθασε με πορεία το σωματείο των εργαζομένων στο κατασκευαστικό τομέα του Μετρό οι οποίοι παραμένουν επίσης απλήρωτοι. Οι εργαζόμενοι φωνάζοντας συνθήματα αλληλεγγύης στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων κάλεσαν σε κοινό αγώνα όλων των εργαζομένων ενάντια στην κυβέρνηση και την εξαθλίωση που θέλει να επιβάλει. Στην ψηφοφορία που έγινε στην συνέχεια οι εργολαβικοί υπάλληλοι ψήφισαν για ακόμη μία φορά την συνέχιση των κινητοποιήσεών τους κηρύσσοντας 48ωρη απεργία και προεξαγγέλοντας την κλιμάκωση του αγώνα τους. Μάλιστα αύριο το πρωί θα πραγματοποιηθεί κοινή πορεία εργαζομένων στο Μετρό και εργαζομένων στις εργολαβίες του ΑΠΘ η οποία θα ξεκινήσει από τον χώρο του πανεπιστημίου με την συμμετοχή φοιτητών. Να σημειωθεί ακόμη ότι καθοριστική είναι, σύμφωνα με τους εργαζομένους, η συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων του σωματείου και της επιτροπής αγώνας με τα Υπουργεία Εργασίας, Οικονομικών και Παιδείας την Δευτέρα το μεσημέρι στην Αθήνα, όπου θα τεθούν με επιτακτικό τρόπο τα αιτήματά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου